OTP Bank, cel mai mare grup bancar din Ungaria, estimează că va reveni pe profit în acest an, după pierderile de 102,3 miliarde forinţi (367 milioane de dolari) înregistrate în 2014, a declarat vineri directorul general Sandor Csanyi, transmite Bloomberg.
Potrivit unui scenariu conservator, rentabilitatea fondurilor proprii ar urma să crească până la 16,1% în 2017, de la 8,5% anul trecut, iar Sandor Csanyi a precizat că, în conformitate cu un scenariu mai optimist, rentabilitatea fondurilor proprii ar putea ajunge chiar şi la 18,9%.
"Am dori să restabilim profitabilitatea şi avem toate şansele să atingem acest lucru în acest an la nivel de grup. Sper că ne vom reduce semnificativ pierderile în Rusia, iar în Ucraina este posibil chiar să avem un profit în acest an", a declarat Sandor Csanyi la Adunarea generală anuală, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte divizia din Rusia, o revenire pe profit ar putea avea loc abia în 2016 sau 2017, iar conducerea băncii va decide la finele acestui an care ar trebui să fie mărimea subsidiarei ruseşti, având în vedere prognozele referitoare la un declin prelungit al economiei Rusiei.
Sandor Csanyi a mai spus că OTP urmăreşte mai multe ţinte pentru posibile achiziţii şi că este pe punctul de a semna un acord în acest sens, dar nu a oferit alte detalii. Csanyi a precizat însă că OTP nu va cumpăra bănci mici care au o cotă de piaţă de maxim două procente.
Adunarea generală anuală a acţionarilor OTP, a aprobat vineri propunerea vizând plata unui dividend de 145 de forinţi pe acţiune, sumă totală ce urmează a fi alocată pentru plata dividendelor fiind de 40,6 miliarde forinţi.
OTP Bank Group oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1.500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice. Bank România a înregistrat în 2014 un profit ajustat după impozitare de 11 milioane de lei, la venituri nete de 279,2 milioane de lei.