GUVERN: Noi măsuri de protecţie pentru lucrătorii expuşi riscurilor câmpurilor electromagnetice

Laura Boico
Politică / 20 iulie 2016

Guvernul a aprobat, astăzi, o hotărâre care aduce modificări şi completări legislaţiei privind protecţia lucrătorilor la riscurile generate de câmpurile electromagnetice, în concordanţă cu orientările Comisiei internaţionale privind protecţia împotriva radiaţiilor neionizante, un organism format din experţi ştiinţifici independenţi, recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit unui comunicat al Guvernului, remis redacţiei.

Conform sursei citate, hotărârea transpune în legislaţia naţională Directiva 2013/ 35/ UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele minime de sănătate şi securitate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de agenţii fizici (câmpuri electromagnetice) şi de abrogare a Directivei 2004/ 40 /CE. Aceasta abordează efectele directe şi indirecte recunoscute a fi produse de câmpurile electromagnetice.

Efectele directe sunt împărţite în efecte nontermice, precum stimularea nervilor, a muşchilor sau a organelor senzoriale, şi efecte termice precum încălzirea ţesuturilor. Efectele indirecte apar atunci când prezenţa unui obiect într-un câmp electromagnetic poate deveni sursa unui pericol pentru sănătatea sau securitatea lucrătorului.

Hotărârea Guvernului reglementează efectele bio-fizice directe care apar asupra corpului uman ca rezultat direct al prezenţei acestuia într-un câmp electromagnetic. Efectele bio-fizice directe includ efectele termice, precum încălzirea ţesuturilor, şi efectele nontermice, precum stimularea muşchilor, a nervilor sau a organelor senzoriale.

Efectele indirecte sunt cele cauzate de prezenţa unui obiect, cum ar fi stimulatoarele cardiace şi alte dispozitive implantate într-un câmp electromagnetic şi care ar putea deveni un risc pentru sănătate sau securitate, precizează sursa citată.

Actul normativ stabileşte valorile-limită de expunere, pe baza unor consideraţii bio-fizice şi biologice, pentru protejarea lucrătorilor împotriva efectelor nocive asupra sănătăţii şi a efectelor senzoriale. De asemenea, conţine niveluri de declanşare a acţiunii pentru a identifica momentele în care este necesară luarea de măsuri relevante de protecţie sau de prevenire.

Totodată, se stabilesc şi obligaţii ale angajatorilor în sensul în care aceştia trebuie să se asigure că expunerea angajaţilor la câmpuri electromagnetice rămâne în limitele prevăzute de actul normativ. În cazul depăşirii limitelor, angajatorii trebuie să ia imediat măsuri de prevenire.

Angajatorii trebuie să se asigure că riscurile generate de câmpurile electromagnetice la locul de muncă sunt eliminate sau reduse cât mai mult posibil şi, în acest scop, evaluarea periodică a riscurilor şi a expunerii şi utilizarea ghidurilor practice putând susţine acest demers.

În cazul identificării unor riscuri asupra sănătăţii lucrătorilor, angajatorii trebuie să aibă un plan de prevenire şi protecţie. Acesta poate include măsuri de natură tehnică şi/ sau organizatorică, în special pentru lucrătorii expuşi unor riscuri deosebite, se arată în comunicat.

De asemenea, Hotărârea Guvernului impune supravegherea stării de sănătate în scopul prevenirii sau al diagnosticării precoce a oricăror efecte nocive asupra sănătăţii. În cazul în care se constată o expunere excesivă, angajatorii trebuie să asigure controale medicale sau de supraveghere medicală individuală adecvate, în conformitate cu legislaţia şi practica naţională.

Până la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern, cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de câmpuri electromagnetice erau reglementate la nivel naţional prin HG nr. 1.136/ 2006.

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, în special în ajutorul întreprinderilor mici şi mijlocii, Comisia Europeană a publicat "Ghidul facultativ de bune practici pentru punerea în aplicare a Directivei 2013/ 35/ UE privind câmpurile electromagnetice". Acesta este un instrument util şi pentru lucrători, reprezentanţii lucrătorilor şi autorităţile de reglementare din statele membre. Ghidul constă în două volume şi într-un ghid specific pentru IMM-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb