Guvernul a aprobat astăzi normele metodologice de aplicare a programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, proiect prin care accesul pe piaţa externă a IMM-urilor va fi susţinut de la bugetul de stat cu suma de 71 milioane lei, pentru perioada 2017 - 2020, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.
În acord cu actul normativ, alocaţia financiară nerambursabilă este în cuantum de maxim 50.000 de lei/ beneficiar, reprezentând maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Sursa citată precizează că prin program se finanţează: participări individuale la târguri şi expoziţii internaţionale, organizate în străinătate, cu stand propriu, altele decât cele organizate în baza OUG 56/2016 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat şi în baza HG 296/2007 privind aprobarea Mecanismelor de derulare a acţiunilor din programul de promovare a exportului; participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate, altele decât cele organizate în baza OUG 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat şi în baza HG 296/2007; crearea identităţii vizuale a unui IMM (marcă, siglă, slogan); realizarea unui site pe internet/ aplicaţie pentru mobil, pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor promovate, în limba română şi limba engleză/ altă limbă de circulaţie internaţională; participări ale angajaţilor la cursuri de pregătire, în ţară şi/ sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/ serviciilor pe noi pieţe; analize şi studii de piaţă; alte tipuri de activităţi de promovare şi susţinere a internaţionalizării.
Completarea cererii tip pentru înscriere în program, în vederea obţinerii finanţării, se face online pe site-ul www.aippimm.ro, se arată în comunicat.
Potrivit Executivului, "data de la care este activă înscrierea online se comunică pe site-ul instituţiei cu cel puţin 5 zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu-zis. Verificarea documentelor depuse şi a cererii pentru înscrierea în program online se face în maxim 15 zile lucrătoare, după încheierea sesiunii de înscriere. Acordarea finanţării se realizează în baza criteriului «primul venit - primul servit», în limita bugetului. Beneficiarii alocaţiilor financiare nerambursabile au obligaţia de a raporta efectele participării la program către minister, pentru o perioadă de 2 ani, începând cu anul următor acordării alocaţiei financiare nerambursabile".