GUVERNATORUL BĂNCII CENTRALE A POLONIEI, MAREK BELKA: Profiturile băncilor sunt suficiente pentru o soluţie rezonabilă în problema creditelor în franci

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 martie 2015

Profiturile băncilor sunt suficiente pentru o soluţie rezonabilă în problema creditelor în franci

Dacă băncile nu îi ajută pe debitori, Marek Belka avertizează că va cere Autorităţii de supraveghere a pieţelor financiare să înăsprească reglementările pentru creditele ipotecare

Guvernatorul Băncii centrale a Poloniei: "Băncile trebuie să dovedească faptul că sunt instituţii care merită încrederea publicului"

Guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, a sfătuit, ieri, băncile comerciale să nu se bazeze pe ipoteza că vor beneficia de fonduri publice ca să-i ajute pe cei care au probleme la rambursarea creditelor în franci elveţieni, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci contractate înainte de criza financiară când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, care a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Guvernul polonez a propus o serie de măsuri de sprijinire a celor care au luat credite în franci însă, cu toate acestea, autorităţile de la Varşovia au respins varianta adoptată în Ungaria care prevede conversia forţată în moneda locală a creditelor în franci, la un curs de schimb istoric. Băncile poloneze speră că, în colaborare cu Guvernul, vor putea să îşi finalizeze, până la mijlocul lunii mai, propunerile cu privire la măsurile destinat rezolvării problemelor provocate de creditele în franci.

Marek Belka a declarat într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Wyborcza: "În propunerile lor, băncile nu pot să se bazeze pe ideea că vor putea utiliza fonduri publice deoarece acest lucru ar însemna că băncile se transformă în bugetul de stat care strânge taxe de la unii cetăţeni pentru a le transfera altora. Cred că profiturile de peste 16 miliarde de zloţi (4,17 miliarde de dolari) înregistrate anul trecut de sectorul bancar sunt suficiente pentru a găsi o soluţie rezonabilă".

De asemenea, guvernatorul Băncii centrale a Poloniei a subliniat că băncile trebuie să dovedească faptul că sunt instituţii care merită încrederea publicului şi fiecare dintre ele trebuie să pună la punct soluţii concepute în mod specific pentru clienţii lor. "Costul oricăror acţiuni care vizează creditele în franci nu poate fi transferat către instituţiile publice. Acest lucru se aplică atât pentru împovărare directă a bugetului cât şi pentru conceptul utilizării rezervelor valutare pentru a garanta riscul de schimb valutar al băncilor", a spus Marek Belka.

La începutul acestei luni, băncile s-au oferit să-şi ajute clienţii care au probleme la rambursarea creditelor în franci prin înfiinţarea unui fond de restructurare a creditelor ipotecare şi a unui fond de stabilizare care să ajute clienţii să-şi convertească creditele în zloţi. Potrivit unor surse guvernamentale, băncile şi guvernul polonez nu au de gând să adopte noi măsuri.

"Ceea ce băncile pot oferi astăzi este un ajutor temporar. Pe termen lung, băncile vor trebui să găsească o soluţie mai generală pentru creditele în valută", a spus Marek Belka. Acesta a avertizat că dacă băncile nu îi ajută pe cei cu credite în franci, atunci va cere Autorităţii de supraveghere a pieţelor financiare din Polonia să înăsprească reglementările pentru creditele ipotecare.

Pe lista băncilor poloneze cu portofolii mari de credite în franci elveţieni se numără Getin Noble Bank, PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, precum şi diviziile din Polonia ale Millennium şi Raiffeisen.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce ar fi ca si D-nul guvernator BNR Mugur Isarescu sa urmeze exemplul guvernatorului Bancii Centrale a Poloniei.

    Cum la ei se poate si la noi nu, cum Marek Belka poate sa declare ca profitul bancilor poate suporta cresterea cursului iar la noi Guvernul si BNR plange de mila bancilor.Treaba asta trebuie anchetata de DNA.Trebuie abchetat modul in care au tot exportat si importat creditele pentru bagarii contabile.Trebuie verificat de ce in extrasele de cont nu apar francii virati dar s-au putut incasa comisionae de transfer dintr-un cont in altul.

    Domnilor, nu putem sa stam si sa acceptam jaful bancilor, daca am vrut sa ne luam o casa nu inseamna ca trebuie sa ajungem sa ne traim viata muncind mai rau ca sclavii pentru ca altii samute profitul dintr o tara in alta.Credit europe trebuie anchetata de DNA, a exporta credite in Olanda unde nu s-au putut impoizita>la o singura exportare au castigat din cursul de schimb aplicat pe credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb