GUVERNATORUL BĂNCII POLONIEI: "Este imposibilă introducerea simultană a taxei pe bănci şi a conversiei creditelor ipotecare"

Alexandru Costea
Internaţional / 11 decembrie 2015

Introducerea simultană a taxei pe bănci şi a conversiei creditelor ipotecare denominate în franci elveţieni va provoca "o criză serioasă" în rândul unor instituţii financiare, a avertizat guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka, într-un interviu acordat vineri publicaţiei "Gazeta Wyborcza", transmite Reuters.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci elveţieni, contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei, din 15 ianuarie, de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, fapt ce a condus la o depreciere cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Din 2007, zlotul s-a depreciat cu 95%, astfel încât locuinţele polonezilor sunt evaluate mult sub preţurile de pe piaţă în zloţi.

Preşedintele polonez Andrzej Duda, un aliat al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), care a câştigat recent alegerile parlamentare, a anunţat că va propune un proiect de lege privind convertirea creditelor în valută la rata la care aceste credite au fost luate iniţial.

De asemenea, Guvernul intenţionează să majoreze cheltuielile sociale cu banii obţinuţi din noua taxă pe bănci. Sectorul bancar şi de asigurări ar urma să se confrunte cu costuri de până la şapte miliarde de zloţi în 2016, în urma introducerii noilor reglementări.

Analiştii susţin că implementarea planului de reconversie anunţat de Duda ar putea costa 35 miliarde de zloţi, în timp ce bancherii au avertizat că introducerea ambelor măsuri simultan va afecta sectorul bancar, care anul trecut a înregistrat câştiguri de doar 16 miliarde de zloţi.

"Este imposibil, desigur va provoca o criză serioasă la anumite bănci", a avertizat Marek Belka referindu-se la introducerea taxei pe bănci şi a conversiei creditelor ipotecare denominate în franci elveţieni.

În timpul campaniei electorale, PiS s-a angajat să stimuleze creşterea PIB-ului Poloniei injectând 350 miliarde de zloţi în economie prin intermediul Băncii Centrale a Poloniei.

"Să aşteptăm şi să vedem bugetul care va prezenta priorităţile Guvernului. Nu există şanse să tipărim bani", a precizat Belka, al cărui mandat se va încheia la mijlocul anului viitor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Loby pentru interventile BNR? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb