Guvernatorul BNR Mugur Isărescu - audiat, astăzi, în Senat

E.O.
Politică / 12 februarie 2019

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu - audiat, astăzi, în Senat

Actualizare 14:23 Şedinţa comisiilor reunite s-a încheiat.

----

Actualizare 14:22 Aveam aşteptări ca domnul Isărescu să pună la masă pe toată lumea - legislativ, executiv...- ca să pună pe picioare economia, a conchis Daniel Zamfir, care i-a oferit două carţi Guvernatorului BNR.

---

Actualizare 14:16 Şedinţa din comisiile reunite durează deja de peste trei ore. Acum a luat cuvântul academicianul Daniel Dăianu, membru în CA al BNR.

Firmele mici şi mijlocii reprezintă ţesutul economiei noastre, a subliniat Daniel Dăianu.

----

Actualizare 14:15 Şerban Nicolae a subliniat: "O decizie politică radicală prin care toate companiile de stat îşi ţin banii doar în trezorerie ar conduce la o capitalizare masivă. Aş fi vrut să existe soluţii pentru ca deponenţii să nu mai ia bani mai puţini decât depun". Domnia să susţine că în alte pieţe se găsesc mecanisme corecte şi, în aceste condiţii, deponenţii pot pleca pe alte pieţe. Această tema, referitoare la diferenţa dintre dobânzile la credite şi cele la depozite, este pe masa CNSM, a completat Florin Georgescu.

----

Actualizare 13:44 Senatorul Zamfir subliniază că sunt foarte multe cazuri în care deponenţii retrag, la scadenţă, mai puţini bani din bancă decât au depus, din cauza comisioanelor bancare.

Avem o sărăcire a persoanelor cu salarii mici şi o polarizare între cei cu venituri mici şi ceilalţi, arată Georgescu.

O societate care nu merge pe datorie nu progresează, este de părere prim-viceguvernatorul.

---

Actualizare 13:42 Nevoia este mare, dar capacitatea de împrumut este mică, atrage atenţia domnul Georgescu. Domnia sa prezintă situaţia creditelor şi depozitelor din economia noastră.

---

Actualizare 13:30 Deşi intermedierea financiară este redusă, profitabilitatea băncilor a fost ridicată şi ca urmare a eliberării provizioanelor, evidenţiază Florin Georgescu.

Conform domniei sale, 2018 a fost un an atipic pentru bănci.

----

Actualizare 13:19 Zamfir: "În perioada când eraţi premier, Guvernul s-a împrumutat de la SOV Invest?"

Isărescu: "Nu ştiu, că nu eram ministru de finanţe". Zamfir: "Vă spun eu că v-aţi împrumutat un miliard de dolari".

Isărescu: "Probabil că au cumpărat titluri de stat şi le-au răscumpărat".

Eugen Nicolaescu, viceguvernator BNR: "Sunteţi pe un drum greşit".

Zamfir: "Dacă nu este important subiectul, atunci trecem mai departe".

----

Actualizare 13:12 Şerban Nicolae: "E bine că le merge bine băncilor, sunt emoţionat, dar aş vrea să le meargă bine şi clienţilor".

---

Actualizare 13:05 Mai avem o problemă - intermedierea, care este cea mai scăzută din Europa, deşi avem mai mulţi bani decât poate absorbi economia, susţine Mugur Isărescu.

Şeful BNR a precizat: "Înainte erau bănci care dădeau credite de trei ori mai multe credite decât aveau depozite. Acum am ajuns în situaţia în care valoarea creditelor este de 80% din cea a depozitelor. Aceasta este o problemă".

----

Actualizare 13:03 Florin Cîţu îl întreabă pe Isărescu ce se întâmplă cu economisirea în situaţia reducerii ROBOR. Guvernatorul îi răspunde că, în această situaţie, dobânzile depozitelor vor scădea.

----

Actualizare 13:02 Dacă ROBOR doare, singura soluţie este schimbarea Ordonanţei 50 pe 2010, care a introdus acest indice în calculul dobânzilor aferente creditelor în lei, subliniază Guvernatorul. Nimeni nu contestă dreptul Guvernului de a impozita băncile, mai precizează domnia sa.

----

Actualizare 12:54 Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR explică modul în care a evoluat inflaţia în ultimii ani şi factorii care au influenţat inflaţia.

Anul trecut profitabilitatea băncilor a fost excepţională, dar a venit de asemenea din cauze excepţională, a mai spus Liviu Voinea.

----

Actualizare 12:49 Zamfir, către Isărescu: "Suntem ţara cam cea mai săracă din UE, în care oamenii sunt cei mai îndatoraţi, iar băncile au profituri duble-triple faţă de cele din Europa. Acesta este rezultatul politicilor gestionate în ultimii 30 de ani. (...) Şi tot timpul aţi dat vina pe Guvern când rataţi ţinta de inflaţie, deşi obiectivul BNR este atingerea ţintei de inflaţie".

Senatorul i-a reproşat Guvernatorului BNR că au fost date bonusuri în banca centrală.

BNR este singura banca centrală care are un impozit atât de mare pe profit, 80% din acesta mergând la stat, i-a răspuns şeful Băncii Naţionale parlamentarului.

----

Actualizare 12:43 Mugur Isărescu: "Dacă noi la un atac asupra leului va trebui să majorăm dobânda, ce facem, omorâm băncile?"

----

Actualizare 12:43 Isărescu: "Nu putem să avem pretenţia să avem curs fix".

----

Actualizare 12:41 Dobânzile reflectă şi nivelul de încredere în economie, opinează Tăriceanu.

---

Actualizare 12:36 Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) analizează prin experţi tehnici cum ar arăta un ROBOR calculat pe bază de tranzacţii, anunţă Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

Se lucrează la acest obiectiv, tehnicienii sunt în lucrări, lunea următoare trebuind să fie prezentate concluziile acestui demers şi implicit ruperea taxei pe activele bancare de ROBOR, a completat domnia sa.

---

Actualizare 12:19 "Credibilitatea dumneavoastră în această piaţă este foarte mare", subliniază Şerban Nicolae, menţionând că dacă Isărescu ar îndemna populaţia să se împrumute acum, atunci ar da o mână foarte mare de ajutor băncilor.

---

Actualizare 12:18 Dacă această dobândă ar fi strict rezultatul operaţiunilor din piaţa bancară ar putea fi mai mic decât cel stabilit în funcţie de cotaţii, subliniază Şerban Nicolae. BNR ar putea să propună parlamentarilor mai puţin pricepuţi modalităţi de calcul a ROBOR, sugerează social democratul.

---

Actualizare 12:15 Senatorul PSD Şerban Nicolae: "De putut se poate manipula ROBOR. BCE se gândeşte la o metodă ca această dobândă să se raporteze la operaţiuni şi nu la cotaţii".

---

Actualizare 12:11 Mugur Isărescu, către Zamfir: "Cred că trebuie să rediscutaţi legea plafonării dobânzilor, pentru că are foarte multe defecte".

---

Actualizare 12:10 Isărescu: "Cinteză (n.r. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR) intervine şi dacă dobânda ajunge acum la peste 3,5%".

---

Actualizare 12:08 Daniel Zamfir îl întreabă despre situaţia ROBOR din 2008 şi îl întreabă pe Mugur Isărescu în ce măsură poate sau nu interveni acum în piaţă pentru creşterea nivelului acestui indice atâta vreme cât în 2008 a putut interveni pentru scăderea lui.

---

Actualizare 11:55 Guvernatorul explică faptul că variaţiile de dobânzi sunt absolut normale, nivelul dobânzilor depinzând de lichiditatea din piaţă.

----

Actualizare 11:50 ROBOR este stabilit pe piaţa interbancară, fiind esenţial pentru echilibrele economice şi valutare, subliniază Mugur Isărescu.

---

Actualizare 11:48 Tăriceanu revine asupra modului de calcul al ROBOR şi îl întreabă pe Isărescu dacă a evaluat şi alte modalităţi de calcul a acestui indice.

---

Actualizare 11:44 Senatorul Cîţu intervine şi îi adresează o întrebare guvernatorului.

---

Actualizare 11:41 Isărescu: "Dobânzile mici sunt de domeniul trecutului".

---

Actualizare 11:40 Guvernatorul explică modul de calcul al ROBOR. La şedinţă sunt prezenţi şi avocatul Gheorghe Piperea, şi sportivul Ilie Năstase.

----

Actualizare 11:33 "Înţelegerea între bănci este normală, înţelegerea cartelară este anormală", a mai spus şeful BNR, făcând referire la modul de calcul al ROBOR, menţionând: "Înţelegerea între bănci este ceva normal şi nu este cartelară. ROBOR este o dobândă stabilită între bănci. Întrebarea care se pune este dacă există riscul să fie o înţelegere cartelară între bănci la calculul ROBOR. Răspunsul nostru este NU!"

----

Actualizare 11:26 Zamfir, către Isărescu: "În 28 noiembrie 2018 spuneaţi băncilor că ROBOR este produsul lor şi BNR doar îl aprobă. În 15 ianuarie spuneţi că nu este adevărat că ROBOR este manipulat de bănci, ci este controlat de BNR. Când aţi spus adevărul?" Isărescu: "În ambele cazuri".

---

Actualizare 11:22 Zamfir, către Isărescu: "Aici, dumneavoastră sunteţi în faţa Parlamentului şi noi facem regulile!"

----

Actualizare 11:19 A luat cuvântul Guvernatorul BNR Mugur Isărescu. "Este o greşeală să se creadă că BNR este condusă de o singură persoană. Noi avem o conducere colectivă", a precizat şeful băncii centrale.

----

Actualizare 11:15 Acum vorbeşte senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, care apreciază prezenţa CA al BNR la discuţii şi prezintă tema şedinţei.

----

Actualizare 11:14 Şedinţa este deschisă de Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE.

----

Actualizare 11:10 Au ajuns şi membrii Consiliului de Administraţie al BNR.

Lucrările şedinţei au început.

-----

Actualizare 11:00 Lucrările şedinţei trebuie să înceapă. În sală au ajuns câţiva parlamentari, printre care şi senatorul PNL Florin Cîţu. De asemenea, este prezent şi fostul bancher Lucian Isar.

-------

Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR) va fi prezent, astăzi, la ora 11.00, în comisiile reunite ale Senatului (economică şi de buget), pentru a răspunde întrebărilor pe tema ROBOR şi a Raportului realizat de banca centrală.

Guvernatorul Mugur Isărescu a fost chemat în mai multe ocazii la comisia Economică, de către preşedintele acesteia, senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, care susţine că băncile manipulează calculul ROBOR, cu implicarea BNR.

Isărescu nu a răspuns ultimelor invitaţii ale parlamentarului, însă acum a fost chemat la comisii de Biroul Permanent al Senatului.

Ieri, şeful Băncii Naţional a avut o ieşire fără precedent, în care a răspuns dur declaraţiilor făcute în ultima vreme de Darius Vâlcov, consilierul premierului, cu privire la ROBOR şi la atribuţiile băncii centrale.

Guvernatorul BNR s-a aratat profund deranjat de atitudinea lui Darius Vâlcov din acest an şi a avut, la rândul său, replici tăioase la adresa consilierului guvernamental.

În ocazia conferinţei în care a prezentat Raportul asupra inflaţiei, Mugur Isărescu a repetat de mai multe ori că Darius Vâlcov nu vorbeşte în numele Băncii Naţionale.

Răspunzând unei întrebări, domnia sa a mai menţionat: "Eu imi dau seama de grotescul în care a intrat BNR cu acest conflict. Îmi cer scuze, în numele meu, pentru că eu am avut astăzi (n.r. ieri) un limbaj mai dur, dar nu mai putem discuta în termeni tehnici pentru că nu se înţeleg. Din această cauză, azi a trebuit să fiu mai direct".

Întrebat dacă ţinteşte postul de guvernator BNR, Darius Vâlcov a spus, duminică seara, într-o emisiune televizată, că, în opinia sa, nici actualul guvernator al BNR, nici el nu pot ţinti acest post.

Tot atunci, consilierul premierului a declarat că nu se pune problema schimbării ROBOR, însă Guvernul, Banca Naţională şi băncile comerciale trebuie să ajungă la un consens în această privinţă.

În legătură cu audierea Guvernatorului Isărescu la comisiile de specialitate din Parlament, Vâlcov a spus că şeful BNR ar trebui să-şi pregătească bine răspunsurile.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Oare cand are de gand dl. Guvernator sa explice transparent cum de in normele BNR se specifica hotia practicata de banci la stabilirea ROBOR si aici ma refer la stabilirea in cursul sedintei de 15 minute a unui indice la care se imprumuta intre ele bancile, dupa care se stabileste de catre aceleasi banci un alt indice mai mare pentru populatie.

    Sa ne spuna dansul unde este scrisa hotia asta execrabila si cum este posibil sa fie tolerata de atatia ani si mai ales unde este economia de piata in aceasta masluire. 

    1. Tovarase ADELIN, Daca Vorbesti de HOTIE la 1 Rata de 7-8 % a Bancilor, NU TE OBLIGA ABSOLUT NIMENI PE PAMINT, Sa IEI Vreodata Vreun CREDIT DE LA ELE ! VREI BANI, MAI SINT Si ALTE ALTERNATIVE : PROVIDENTUL, S-au MAI ales CAMATARII, Pe CARE T-II, RECOMAND CALDUROS ! Cei MAI BUNI La SUFLET, Si MAI MILOSI DINTRE EI , I-TI CER MINIM 300 % LA 3 LUNI, Sa Zicem ; LA 1 IANUARIE, I-ti Dau 10000 LEI, LA 1 APRILIE , TE PREZINTI la EI Cu 40000 LEI ! VREI BANI PENTRU 1 AN INREG ? FA-TI SINGUR CALCULELE ! CU ASTIA NU MAI TINE SA FACA NIMENI PE NEBUNUL, I-TI GARANTEZ ! 8-9 % CREDIT IN LEI, INSEAMNA MAI PUTIN DE 2 % IN EURO !!!

      ...

      nu. tara a fost jefuita si indatorata de patrioti

      Cei mai mari patrioți sunt la Securitate. Nu mai pot de grija noastră, toată ziua ne iau pulsul. Și banii. :))))))

      "8-9 % CREDIT IN LEI, INSEAMNA MAI PUTIN DE 2 % IN EURO !!!"ce mai ne jucam cu procentele...

    Hoțul de Isărescu trebuie dus direct în arest .

    1. Pentru ceea ce cred prostii ?!

      Cu astia nu poti lucra altfel

      Toata gasca de hoti din Parlamentul Romaniei trebuie sa fie scoasa in catuse si cheile aruncate pentru todeauna!!

      Toată gașca de hoți de la Securitate trebuie protejată să ne abuzeze. Merităm! :)))))

      ...

      Gogomani ca tine n-ar trebui lasati sa se inmulteasca!

    Deci dacă BNR majorează dobânda e normal să sufoce creditacii, dar nu poate omorî băncile. Exact cum mi-aș fi imaginat că funcționează un cartel, profit, da, pierderi, ba.

    1. datorita rezultatului raportat care contine pierderi din ajustarea la inflatie de UN MILIARD TREI SUTE DOUAZECI SI SAPTE MILIOANE RON in cazul BCR si pe care BNR le ascunde prin calculul gresit al sumei de control in formularul ANAF S1047. Sau domnul Isarescu este indus in eroare de domnul Georgescu.

      Daca falimenteaza bancile, se duce naibii si economia si jobul tau amarat!

      Hahaha, securistii își pastreaza jocurile. :)))

      Bancherii își păstrează joburile? Sau ar trebui să fie primii care plimba cutia de carton? :)))

    Isarescu inconjurat de pigmeii din PSD cu veleitati populiste.

    1. pigmeu este nicolaescu, contabilul ala ajuns viceguvernator bnr

      nu face nimic, nici acolo, nici la ministerul sanatatii 

    "Ana are mere" " Roborul nu poate fi taxat" "Inflatia nu poate fi fixa"

    1. exact. macro economie pentru dummies

      ...

    Final...pupat peața idepedenți)))

    Jonathan Swift: "De cate ori apare un om inteligent il poti recunoaste dupa faptul ca toti tampitii se aliaza impotriva lui"

    Lui Zamfir ar trebui sa -i dea cartea "Orice om ii este teama " a lui Radu Paraschivescu

    1. Orice om ie teama de robor :)

    in Parlamentul Romaniei. Nu-mi placa deloc termenul "audiat", deoarece duce cu gindul ca cel mai stabil, solid si experimentat stilp al statului roman a fost obligat sa se prezinte la examen sau mai degraba la judecata, profesor sau judecator fiind Zamfir si elev sau judecat Guvernatorul.

    Un alt demers "jalnic" al infractorilor care au ajuns sa conduca mindra tara, care au ca scop declarat punerea la pamint si a acetui stilp fundamental se stabilitate a statului roman. 

    Mass-media aservita infractorilor avanseaza ideea ca in urma acestei audieri Tudorel ii va face Guvernatorului obisnuitul raport, bine garnisit cu mincuni si cu povesti, pentru demitere. Ca pe urma sa fie deferit Justitiei, pe baza de SOV.

    Daca Guvernatorul alege sa puna la dispozitia organizatiei infractionale care conduce tara tiparnita scapa de toate acuzatiile si i se ridica statuie, in viata fiind. 

    1. dezinformari din partea ta

      toader nu are nicio legatura 

      specialistul recunoscut in intocmirea de rapoarte fundamentate pe minciuni si pe povesti, ca urmare sprijinuln lui este indispensabil.

      S-ar putea sa ai dreptate si in acest caz raportul va fi elaborat de Vilcov, dar sigur cu sprijinul de specialitate a lui Tudorel. :)) 

    ca FNI sa investeasca in titluri de stat, a facut-o direct sau prin intermediul unor banci ?, alfel intrebarea lui Zamfir , este o soparlita aruncata de-a valma.

    1. Zamfir a aruncat sopirla, ce sopirla, de-a dreptu balaur! ca Isarescu s-a imprumutat de 1 mld de dolari.

    Robor 2 curs pt 5 in faza 1.Apoi facem Robor 0 si cursul 6 .Apoi negativ si cursul 7-8 :) Apoi Consiliu Monetar ca bulgarii :))) Distractiva va fi fata bugetarului cu salariu dublat cand va vedea ca ia tot 500 euro :))))) Paraleli cu economia :) Pai nu mai facurati nene experimentul asta in 2004-2008 ? Mai vreti odata ? :))) Vorba lui Isarescu pe scari la BNR cu Boc in 2009 ,,Credeti ca e mult 4,3 ? ,, Acum inlocuim valoarea cu 5 :))

    Mr Z are asteptari sa puna Isarescu economia pe picioare :)))Pai cine a dat-o cu picioarele in sus ? :)) Dur ca Maduro :))

    de ce banca controlata de stat, numita CEC nu da credite taranilor?

    1. Intreaba-l pe Ghetea. Totusi, pseudonimul e perfect justificat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb