Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi un proiectul de lege are un scop dublu, de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Conform sursei citate, Guvernul instituie un mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă prin proiectul de lege de modificare şi completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Mecanismul este conceput ca un instrument juridic potrivit căruia, în vederea acordării liberării condiţionate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător. Pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiu necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată, se arată în comunicat.
Persoanele private de libertate care au fost sau sunt cazate în condiţii de supraaglomerare (spaţiu mai mic sau egal cu 3m²/deţinut - se calculează prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spaţiului respectiv, potrivit evidenţelor proprii fiecărui loc de deţinere) au în mod automat vocaţia de a beneficia de liberarea condiţionată, conform sursei citate.
Măsura reglementată depăşeşte cadrul unui remediu compensatoriu, acordarea compensării operând din oficiu şi nefiind condiţionată de formularea unei cereri de către persoana deţinută. Astfel, decizia se înscrie în măsurile generale ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în penitenciare.