Guvernul a aprobat normele metodologice pentru punerea în aplicare a programului "Prima casă",a anunţat duminică, premierul Emil Boc, potrivit căruia cei care vor dori să intre în program trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.
Astfel, cei care vor să-şi achiziţioneze o casă prin acest program guvernamental trebuie să nu deţină în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită, şi nu au în derulare un credit ipotecar. Dovada în acest sens se va face printr-o declaraţie pe propria răspundere a beneficiarului, în faţa notarului.
De asemenea, toţi cei care la momentul adoptării OUG, adică începutul lunii iunie, nu aveau o locuinţă în proprietate sunt eligibili.
"Am pus această condiţie pentru a preveni eventualele tentaţii, ca după adoptarea actului normativ să se facă diverse tranzacţii imobiliare pentru a putea să intri în program şi să nu fi cu adevărat într-o situaţie în care să nu fi avut o locuinţă", a explicat Boc, citat de Agerpres.
El a mai spus că toţi cei care doresc să acceseze acest program trebuie să achite un avans de 5% din preţul locuinţei, dacă acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro.În cazul în care preţul depăşeşte această sumă, avansul va fi mai mare, adică 3.000 de euro, plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi 60.000 de euro, cât garantează statul.
""Dacă vrei să-ţi cumperi o locuinţă de 100.000 de euro, plăteşti 3.000 de euro plus diferenţa de la 60.000 de euro la 100.000 de euro, adică 40.000 de euro. Dacă locuinţă costă 60.000 de euro, plăteşti doar 5%"", a exemplificat Boc.
Totodată, beneficiarii nu trebuie să înstrăineze casa în următorii cinci ani de la data dobândirii şi se obligă să constituie în favoarea statului român o ipotecă de rang 1.
• Condiţii pentru bănci
Totodată, băncile care vor participa la acest program vor trebui să respecte anumite condiţii legate de acoperire şi de costul creditării.
Acestea vor trebui să aibă o acoperire teritorială la nivel naţional şi/sau judeţean, potrivit premierului Emil Boc. De asemenea, pentru creditele în euro, rata dobânzii nu va trebui să depăşească rata dobânzii EURIBOR la trei luni plus o marja de maxim 4% şi ROBOR la trei luni plus o marja de 2,5%, pentru creditele în lei. Acest cost include nivelul total al comisioanelor percepute de către bancă, a mai precizat domnul Boc.
De asemenea, băncile nu vor percepe comisioane de rambursare anticipată, iar contractul de credit nu va conţine clauze care să permită modificarea unilaterială, de către bancă a acestuia.
Băncile vor trebui să răspundp dacă doresc să participe la programul Prima Casa şi vor trebui să vină cu oferta concretă, în termen de 7 zile de la publicarea acestor norme metodologice in Monitorul Oficial.
Băncile care vor veni cu cele mai bune oferte vor încheia contracte de garantare şi contragarantare cu institutţile statului, a mai spus premierul. Statul garantează creditul în limita a 60.000 de euro.