Sindicaliştii din învăţămînt s-au întîlnit, ieri, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Executivului, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, să discute noua ofertă guvernamentală de creştere salarială pentru cadrele didactice. Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, sîmbătă, că Guvernul va acorda o alocaţie bugetară suplimentară de 1.000 miliarde de lei vechi pentru majorarea salariilor cadrelor didactice, repre-zentînd o creştere medie de 11,5% a veniturilor acestora, în locul ofertei anterioare de 8%.
Ministrul Economiei şi Comerţului, Ioan Codruţ Şereş, a declarat că este dispus să ofere bani pentru învăţămînt din bugetul Ministerului Economiei şi Comerţului pentru susţinerea acestui efort bugetar.
Pînă acum singurii care au mai renunţat sînt profesorii, din moment ce şi-au redus cererile de la o dublare a salariului cerută iniţial, la 18% creştere salarială, ajungînd să primeas-că doar 8%. Aceşti bani vor trebui împărţiţi în mod diferit, conform propunerii Executivului, căci profesorii debutanţi vor avea o creştere a salariului de 12%, iar profesorii mai vechi la catedră vor beneficia de doar 6%. De fapt, din mesajele trimise de Guvern reiese că strategia acestuia este ca profesorii să renunţe rînd pe rînd la proteste de teama efectelor asupra salariilor. Guvernul însă este un negociator care nu a cedat nimic pînă acum în faţa profesorilor. În strategia de guvernare educaţia beneficia de 6% din PIB, iar ceea ce este oferit acum gravitează în jurul cifrei de 5% care va fi atinsă doar dacă vor exista proiecte viabile de dezvoltare a infrastructurii.
Singura modalitate de luptă a profesorilor a rămas aşadar continuarea grevei şi intensificarea ei neaşteptată.
Aurel Cornea, preşedintele Federaţiiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, ne-a declarat că "greva s-a acutizat şi se generalizează, din moment ce foarte multe cadre didactice au reluat protestul, deşi renunţaseră iniţial la revendicări". Domnia sa ne-a spus că "la ora actuală (n.n. sîmbătă) 70% din totalul salariaţilor din învăţămîntul preuniversitar sînt în grevă".
Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, ne-a spus că "nu numai că profesorii s-au întors la proteste, dar s-au alăturat profesori care nu intraseră iniţial în grevă". Domnia sa a comentat propunerea PSD de a transfera 50% din salariile corpului guvernamental către profesori drept "o glumă proastă".
Apelul pe care Premierul l-a făcut liderilor de sindicat de a explica profesorilor imposibilitatea creşterii salariale este dezaprobată de liderii sindicali. "Noi nu sîntem angajaţii Guvernului, ci lideri aleşi de membrii de sindicat şi doar ei ne judecă dacă greşim faţă de interesele lor", a menţionat Cătălin Croitoru. De aceeaşi părere este şi Aurel Cornea care crede că "dacă oamenii vor ca noi să fim cureaua de transmisie a mesajelor guvernamentale, ne vor spune asta".
După şase ore şi jumătate de negocieri cu membrii Executivului, profesorii au obţinut, ieri, o creştere salarială medie de 11,83%. Noul proiect de acord cu sindicaliştii va fi trimis profesorilor din teritoriu, urmînd ca federaţiile sindicale ale cadrelor didactice să decidă dacă greva va continua sau nu.