Guvernul a decis: anul şcolar începe cu prezenţă fizică

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 23 august 2021

Guvernul a decis: anul şcolar începe cu prezenţă fizică

Autorităţile au căzut de acord în privinţa începutului noului an şcolar, pe 13 septembrie elevii se vor prezenta la unităţile de învăţământ. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat după şedinţa de lucru de la Guvern pe tema măsurilor legate de începerea anului şcolar în contextul pandemiei, că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi. Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii: " Practic, toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie sigur că apar o serie de condiţii, aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice. (...) Peste pragul de la 6 mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină, sigur că da, se opreşte întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menţine toate şcolile deschise".

Premierul Florin Cîţu a declarat că vrea ca anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să continue în acelaşi format: "Am avut două lucruri pe care le-am spus la început. Am spus - şi rămân ferm pe acestea: vreau ca anul acesta anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să rămână cu prezenţă fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie ca anul acesta şcolar să începem cu prezenţă fizică, să rămânem cu prezenţă fizică. Am trecut prin anul trecut, am învăţat mai multe, dar anul trecut nu aveam vaccin. Este ceea ce eu le-am spus tuturor colegilor cu care am discutat astăzi în această întâlnire că este important pentru mine, după discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii asupra impactului pe care l-a avut anul trecut asupra elevilor şi nu aş vrea să mai trecem prin această situaţie şi vom face tot ce este posibil ca anul şcolar să rămână cu prezenţă fizică ". Premierul a subliniat, ca o concluzie, că întâlnirea de lucru a fost una foarte bună şi pe alte teme, referitor la testarea şi vaccinarea personalului din învăţământ: "Mi-am exprimat, ca de fiecare dată, opinia că nu doar personalul din sistemul medical, dar şi cel din învăţământ şi eu aş spune mai departe, şi din MAI şi din MApN, cei din sistemul public, trebuie ori să se vaccineze ori să avem această variantă cu testarea. Nu putem să mergem mai departe (...), este opinia mea şi vom găsi soluţiile cele mai bune. Nu s-a renunţat la varianta în care personalul medical trebuie testat".

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că se menţine obligativitatea purtării măştii în interiorul unităţilor de învăţământ pentru copiii în vârstă de peste 6 ani şi că este de preferat ca activităţile sportive să se desfăşoare în spaţii deschise: "Purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani. Purtarea măştii în spaţii deschise, însă, nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea, pentru activităţile sportive, ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis, iar pentru activităţi sportive în spaţii închise se va decide, în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfăşura în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască". Ministrul Sănătăţii a menţionat că în urma discuţiilor s-a convenit că este prioritară "menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil", astfel încât cursurile să se poată desfăşura cu prezenţa fizică a elevilor în unităţile de învăţământ. Ioana Mihăilă a adăugat însă că participanţilor la cursuri trebuie să li se ofere "un cadru sigur", cu măsuri de protecţie care să diminueze cât mai mult posibil riscul de transmitere a SARS-CoV-2: "Despre vaccinarea în şcoli continuăm să avem discuţii tehnice cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare şi să adaptăm scenariile în funcţie de particularităţile fiecărei comunităţi şi ale fiecărei şcoli, urmând ca decizia finală să fie comunicată cât de curând posibil".

Florin Cîţu a mai precizat, la finalul şedinţei de lucru pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar, că a cerut ca festivităţile de la începerea anului şcolar să se desfăşoare cât mai aproape de normalitate.

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a cerut Guvernului să renunţe la ideea "total greşită" prin care elevii nevaccinaţi ar urma obligatoriu cursuri online, în cazul în care apar cazuri de COVID într-o clasă: "Nu condiţionaţi accesul elevilor la procesul de învăţământ în funcţie de vaccinare! Cerem Guvernului să renunţe la ideea total greşită prin care elevii nevaccinaţi ar urma obligatoriu cursurile online, în cazul în care apar cazuri de COVID într-o clasă. O astfel de abordare, enunţată ca scenariu de guvernanţi, este profund discriminatorie şi încalcă dreptul fundamental la educaţie. PSD solicită miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii să ajungă rapid la un acord cu privire la organizarea testării periodice pentru COVID-19 a elevilor, după modelul practicat în multe state europene. Este extrem de grav că, până în acest moment, cu mai puţin de o lună până la începerea anului şcolar, niciunul dintre scenariile enunţate separat de cei doi miniştri nu se referă la testarea elevilor, deşi aceasta s-a dovedit o cale eficientă pentru menţinerea şcolilor deschise şi pentru prevenirea focarelor de infecţie". Firea a adăugat că elevii cu vârsta de până la 12 ani nu au opţiunea vaccinării şi este evident că scenariul propus de Guvern, de şcoală în regim online, "este complet inadecvat, în raport cu vârsta şi creează segregare", respinsă în mod categoric şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Arată biciul la profesori! Din puțul gândirii sale ii trimite la odihna pe profesorii care nu au trecut prin boala! Care s-au bătut cu aceste ciudatenii ale Poliției Politice! Pentru ca sunt sănătoși! El s-a vaccinat de forma (a primit hârtia, restul a fost ser fiziologic)! Dar îl așteaptă comisioanele grase! Pentru el și familia lui! Peste putin timp va fi adus la închisoare precum Vișinescu! După ce nu e capabil sa mărească salariile și pensiile pentru năpăstuiții profesori, ii trimite și la moarte! De cati activiști neocomuniști are parte Romania in ultimii 33 de ani! Trebuie făcute toate demersurile legale pentru a baga la închisoare astfel de specimene! Sa aibă parte de odihna!

    Din pandemie, la închisoare! Legea rămâne aceeași: sechestrare de persoane asimptomatice fără dovezi!

    In alta declaratie de azi Arafat zice ca e mult mai nasol Delta. Deci... ori una ori alta.

    Imi place exprimarea corect politic "persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi". Adica... EVIDENT ca persoanele nevaccinate vor fi deavantajate: nu vor avea "beneficiile" pentru cei vaccinati. Ca sa nu mai spun ca "beneficiul" de care vorbim nu e ceva "extra", vre-un bonus. Ci este exact dreptul la educatie de care vorbea mai nainte. Daca educatii Romaniei inteleg de aici ca NU exista discriminare in aceasta situatie atunci spune multe depre calitatea educatiei. 

    Școala se face la școală și facultatea la facultate !

    Vaccinarea părinților și a bunicilor e fff importantă ! 

     

    1. Weirdo! Zombie!

      In rata mai mare decât nevaccinații! Doar doctorii politici. alde Cercel, Marinescu, Rafy, Rara Fet și ceilalti, susțin altfel! Ca primesc somoioage de $ de la marile firme! Spune, cati v-ați făcut vaccinul pe bune? Sau cu presiunea funcției! Ca sunteti hrăniți din cantinele pentru zombies cum erau securiștii pe vremea lui Ceașca! In timp. E poporul răbda de foame! Pana când v-o mai răbda! Francezii își iau țara înapoi de la macronezi! Romanii? Pe când va cheamă in fata tribunalelor? Talibanilor?

    scoala online este un dezastru pentru sistemul de invatamant! Am vb cu un parinte (eu nu am copii la scoala) si era disperat ca intr-un an si jumatate, fetita lui de 10 ani, la o scoala din Bucuresti, nu a invatat nimic. S-a trezit ca nici nu mai stie sa socoteasca, a ramas foarte mult in urma si la anul are evaluare nationala! Ma gandesc cu groaza ce e in mediul rural, unii cred ca nici nu mai stiu sa citeasca la varsta asta. Anii astia pierduti nu se mai intorc

    1. Dar vietile pierdute se mai intorc?

      eu nu am auzit de copii sub 12 ani care au murit de covid (fara comorbiditati) dar sa lasi o generatie intreaga asa in urma...eu m-am vaccinat din martie si sunt o sustinatoare ferventa a vaccinarii, dar e pacat sa lasam in urma o intreaga generatie. Fetita mea are sub 3 ani, merge la o cresa la care invata mult in fiecare zi, sper sa treaca pandemia pana ajunge la scoala, as fi suparata daca ar trebui sa ajunga sa invete online - 10% EFICIENTA

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb