Guvernul promite, din nou, listarea titlurilor de stat la Bursă, dînd ca termen toamna acestui an. Decizia a fost anunţată ieri la Bursa de Valori Bucureşti, de premierul Adrian Năstase şi ministrul finanţelor, Mihai Tănăsescu, cu ocazia prezentării programului guvernamental multianual "O piaţă puternică".
Programul a fost conceput ca să ajute dezvoltarea pieţei de capital şi să sporească şansele ţării noastre să concureze cu succes din punct de vedere economic, după integrarea în Uniunea Europeană.
"Capitalizarea BVB a crescut remarcabil în ultimii patru ani, de la 445 milioane de euro, la aproximativ 5 miliarde de euro în prezent, dar tot este puţin", a declarat Mihai Tănăsescu.
Tranzacţionarea titlurilor de stat ar trebui să aibă ca efect, în opinia Guvernului, creşterea investiţiilor pe piaţa bursieră, în special a celor străine. Ideea tranzacţionării titlurilor de stat prin Bursa de Valori nu este nouă, măsura fiind cerută cu insistenţă de operatorii pieţei de mai mulţi ani.
O altă ofertă a Guvernului în cadrul Programului este listarea a şapte mari companii de stat, în perioada 2005-2006, la care statul va rezerva pieţei o cotă cuprinsă între 5 şi 15% din capitalul fiecăreia.
Societăţile care vor face pasul spre bursă sînt: "Transelectrica" (5%), "Electrica Transilvania Nord" (10%), "Electrica Muntenia Nord" (10%), "Administraţia Porturilor Maritime" (15%), "Transgaz" (5%), "Romgaz" (5%), "Aeroportul Internaţional Henri Coandă" Bucureşti (15%). Guvernul estimează că, în acest fel, va creşte capitalizarea pieţei şi va spori transparenţa în activitatea companiilor respective.
Programul mai cuprinde şi crearea pieţei titlurilor ipotecare, apărînd astfel posibilitatea refinanţărilor şi creşterii pieţei creditului ipotecar. Această operaţiune depinde însă de sectorul privat şi mai puţin de Guvern, care poate crea doar cadrul legislativ necesar.`
Guvernul şi-a anunţat sprijinul şi pentru elaborarea şi promovarea legii consolidate a pieţei de capital, consolidarea juridică a celor două pieţe, BVB şi Rasdaq, întărirea guvernanţei corporative şi introducerea treptată a fondurilor private de pensii.