Guvernul german a adoptat proiectul unui pachet de norme prin care sunt actualizate regulile referitoare la restructurarea băncilor, iar instituţiile de credit sunt obligate să plătească o taxă pentru alimentarea unui fond de salvare destinat creditorilor cu probleme, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Legea restructurării băncilor ar putea intra în vigoare în ianuarie, după ce va fi dezbătută de Parlament în toamnă. Proiectul plasează costurile pentru gestionarea eventualelor crize bancare în sarcina creditorilor. Berlinul a înfiinţat în 2008 un fond de bailout alimentat cu 480 de miliarde de euro de la buget, destinat susţinerii sectorului financiar.
Proiectul de lege estimează că băncile vor contribui cu 1,3 miliarde de euro pe an la noul fond şi asigură mijloacele legale necesare evitării unor efecte în lanţ în cazul în care o bancă importantă din punct de vedere sistemic intră în insolvenţă. Băncile vor calcula contribuţiile la noul fond în funcţie de active şi riscuri.
Totodată, proiectul conferă guvernului puterea de a concedia directorii în încercarea de a salva o bancă în dificultate şi de a prelua controlul activelor acesteia.
Grupul bancar german BDB, din care face parte Deutsche Bank, aprobă această lege, deoarece acoperă lipsurile din legislaţia privind insolvenţa pentru cei mai mari creditori ai statului, a declarat Thomas Schlueter, purtător de cuvânt al BDB.
Decizia executivului intervine după ce Marea Britanie şi Franţa s-au angajat, în iunie, să introducă propriile taxe suplimentare asupra veniturilor băncilor. Cele două state, alături de Germania, vor să prezinte un plan coordonat referitor la aplicarea taxei bancare în noiembrie, la summitul Eurogroup organizat la Seoul.
Germania, Franţa şi Marea Britanie nu au reuşit să convingă alte state să susţină introducerea unei taxe bancare la nivel global cu ocazia întâlnirii G20 din Toronto, din iunie, întâlnind opoziţia unor ţări precum Canada şi Brazilia, unde băncile au fost mai puţin afectate de criza finnanciară.