Guvernul investeşte patru miliarde de euro în infrastructura locală

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 23 noiembrie 2010

Guvernul investeşte patru miliarde de euro în infrastructura locală

Guvernul a decis, ieri, începerea unui proiect de investiţii în infrastructura locală în valoare de patru miliarde de euro.

Executivul a pregătit trei programe de investiţii, care vor fi derulate în perioada 2011-2015 şi care presupun asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale, finanţarea de la bugetul de stat a minim 800 proiecte restante pentru dezvoltarea mediului rural şi finalizarea a 100 lucrări de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la finalul şedinţei de Guvern, că programul de reabilitare a celor 10.000 kilometri de drumuri a fost aprobat de Executiv încă din 2009 prin memorandum, iar acum a fost adoptat prin ordonanţă de urgenţă, ca să fie pus în practică.

Potrivit Mediafax, Emil Boc a explicat: "Principalul obstacol pe care ni-l sesizează toţi atunci când vorbesc de România se referă la infrastructură, că nu există suficiente drumuri asfaltate, că nu există suficiente autostrăzi. Acum, pe această componentă, rezolvăm două chestiuni majore: modernizarea spaţiului rural românesc, iar prin banii de la Uniunea Europeană, cei 4,5 miliarde euro de pe programul transporturi, asigurăm finanţarea autostrăzilor de pe coridorul IV, astfel încât România să intre practic în rândul lumii".

Premierul a menţionat că 1.500 de localităţi vor fi incluse în programul de reabilitare a reţelelor de apă, canalizare şi epurare. De asemenea, cel puţin 50 de lucrări noi de combatere a inundaţiilor urmează să fie finanţate.

Udrea: "Finanţarea va fi asigurată iniţial de constructor, iar ministerul va achita contravaloarea pe măsură ce lucrările sunt realizate"

La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a arătat, că pentru dezvoltarea mediului rural prin măsura 322, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Regională (PNDR), au fost semnate 566 contracte cu o valoare totală de 1,5 miliarde euro, dar că au rămas nefinanţate alte 1.121 proiecte de infrastructură în valoare de peste 2,5 miliarde euro.

Elena Udrea a declarat: "Având în vedere numărul mare de localităţi care vor beneficia de investiţii prin acest program, nu se cuvine a specula că este un program dedicat localităţilor sau comunităţilor conduse de primari PDL. Vorbim de minim 1.500 de localităţi în care se va realiza sau se va completa infrastructura de apă, canal, staţii de epurare şi în minim 800 de localităţi se va realiza şi infrastructura socială, aşa cum a fost gândită în proiectele depuse. Dacă adunăm localităţile prinse în alte programe la 1.500, cât vor fi finanţate prin acest program, veţi vedea că nu va mai exista localitate în România care să nu aibă apă, canal, staţie de epurare, lucru pe care de altfel îl cere şi Uniunea Europeană".

Ministrul a precizat că proiectele vor fi finanţate din fonduri externe, rambursabile sau nerambursabile, de la bugetul de stat, bugetele ministerelor de resort, precum şi din alte surse legal constituite. "În fapt, finanţarea acestor proiecte în primii doi ani va fi asigurată de către constructor, de către executant, fie din resurse proprii, fie prin contractarea unor credite, urmând ca din anul 2013 ministerul să înceapă să achite contravaloarea acestor lucrări pe măsură ce ele sunt finalizate", a mai spus ministrul Udrea.

Udrea: "Nu este un program dedicat localităţilor sau comunităţilor conduse de primari PDL".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb