Guvernul României adoptă Ordonanţa de Urgenţă pentru reforma sistemului de pensii private

A.B.
Piaţa de Capital / 16 aprilie

Guvernul României adoptă Ordonanţa de Urgenţă pentru reforma sistemului de pensii private

Guvernul României a adoptat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă care marchează un moment semnificativ în direcţia aderării ţării la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv esenţial al programului actual de guvernare. Măsura vine ca urmare a evaluării contribuţiei României la procesul de aderare, realizată de Grupul de lucru pentru pensii private al OCDE, în cadrul reuniunii din 11 iunie 2024, conform unui comunicat emis redacţiei.

Actul normativ adoptat prevede modificări importante ale cadrului legislativ privind piaţa pensiilor private, printre care se numără: flexibilizarea limitelor de investiţii conform recomandărilor OCDE, extinderea posibilităţii de a investi în active tranzacţionate pe pieţele reglementate ale ţărilor membre OCDE, şi introducerea opţiunii pentru participanţi de a alege fondul de pensii în funcţie de nivelul de risc dorit. De asemenea, se va permite implementarea unor strategii de adaptare automată a riscului investiţiilor în funcţie de vârsta participantului.

"Adoptarea acestui proiect legislativ marchează un moment de referinţă pentru evoluţia sistemului de pensii private din România şi pentru parcursul nostru către aderarea la OCDE", a declarat Alexandru Petrescu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit acestuia, recomandările internaţionale reflectă evaluarea progreselor făcute de România şi paşii necesari pentru îmbunătăţirea sistemului naţional de pensii private.

Modificările legislative aduse de Ordonanţa de Urgenţă vor permite administratorilor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) şi ai fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) să aloce până la 10%, respectiv 15% din active în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv. Acest pas va contribui la dezvoltarea pieţei financiare locale şi va susţine finanţarea economiei.

De asemenea, evaluarea OCDE a apreciat organizarea sistemului de pensii pe mai mulţi piloni, reducerea riscurilor printr-un cadru legislativ clar, şi angajamentul ASF de a asigura o supraveghere riguroasă a fondurilor de pensii private. Printre măsurile adoptate se numără şi introducerea codurilor de liberalizare ale OCDE şi extinderea accesului pe piaţă pentru administratorii şi instituţiile de credit din statele membre OCDE.

Aceste reforme reprezintă un angajament ferm al României de a alinia sistemul naţional de pensii private la cele mai înalte standarde internaţionale, protejând astfel interesele participanţilor şi stabilitatea pieţei. Adoptarea ordonanţei contribuie semnificativ la atingerea obiectivului major al aderării României la OCDE.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb