Guvernul schimbă avizul în "negativ" pentru legea care pedepseşte dezvăluirea informaţiilor din dosare penale

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 30 octombrie 2014

Actualizare 15:19 Şefa ICCJ spune că nu este adepta sancţionării divulgărilor, în forma propusă de Şerban Nicolae

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorul Livia Stanciu, a afirmat, azi, că nu este adepta schimbării legislative propuse de Şerban Nicolae, privind sancţionarea divulgării informaţiilor din cauze penale în cercetare.

"Din ce spuneaţi dumneavoastră, reprezentanţii presei, în cursul dimineţii, cred că modificarea operată sau propunerea legislativă făcută de către domnul Şerban Nicolae vizează alineatul trei al infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, unde se vorbea de fapt despre divulgarea unor astfel de date de către un martor, expert, interpret, iar sfera obiectului activ a fost lărgită în sensul că propunerea viza < orice persoană >, orice persoană înţelegând inclusiv presa. Sub acest aspect nu aş fi adepta ideii modificării textului acesta, în sensul propus de domnul Nicolae", a explicat Stanciu.

Preşedintele instanţei supreme a adăugat că deja articolul 277 alineatul 2 aduce o serie de probleme legate de publicarea hotărârilor judecătoreşti.

"Vedeţi foarte bine că sunt foarte multe hotărâri intermediare, de etapă, în soluţionarea unor cauze penale care este bine să fie cunoscute de colegii magistraţi, judecători, procurori din ţară, inclusiv de reprezentanţii presei. Noi acum nu le mai putem da. Eu, cel puţin ca preşedinte, nu le mai pot supune publicităţii, respectiv să le pun pe jurisprudenţa aceasta a Înaltei Curţi, motivat tocmai de existenţa acestei infracţiuni că aş deveni subiect activ al infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei", a subliniat Preşedintele ICCJ Livia Stanciu.

----------

Actualizare 07:30 Guvernul schimbă avizul în "negativ" pentru legea care pedepseşte dezvăluirea informaţiilor din dosare penale

Guvernul susţine că a avizat nefavorabil iniţiativa legislativă care pedepseşte cu închisoarea persoanele care dezvăluie informaţii din dosarele penale, după ce iniţal comunicase un aviz favorabil.

Astfel, potrivit unui comunicat remis azi noapte redacţiei, guvernul a dat aviz nefavorabil pentru "proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetăţenii care dezvăluie informaţii din dosarele penale".

"Dintr-o eroare tehnică, în comunicatul de presă de după şedinţa de guvern s-a transmis informaţia că toate proiectele prezentate în şedinţa de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative iniţiate în prezent, există câteva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumeră şi proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetăţenii care dezvăluie informaţii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de către Guvernul României", se arată în sursa citată.

----------

Guvernul a informat, ieri, că propunerea legislativă ca dezvăluirea informaţiilor din dosarele penale, în curs de cercetare, să fie pedepsită cu închisoarea a fost avizată favorabil. Potrivit informării de ieri, proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae a fost adoptat tacit de Senat şi urmează să fie supus votului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Cristi Godinac, preşedinte Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, ne-a declarat: "Spuneam în declaraţia pe care am oferit-o la începutul lunii octombrie cotidianului «BURSA», că în fiecare legislatură există cel puţin câte un politician care doreşte să ne întoarcem la perioada de cenzură comunistă prin iniţierea unor proiecte de lege care încalcă libertatea de exprimare.

Din nefericire, constatăm că aceste intenţii de a pune botniţă libertăţii de exprimare devin acum practici de rele intenţii şi la nivel de Guvern."

Domnia sa a mai afirmat: "În mod fals, se afirmă că jurnaliştii nu pot să fie afectaţi de aceste modificări la Codul Penal pentru că ele se referă doar la persoanele care divulgă informaţii din dosarele penale. Dar întreb: Ce se va întâmpla cu jurnaliştii care vor publica aceste informaţii şi care au obligaţia, conform deontologiei profesionale, să-şi protejeze şi să nu-şi divulge sursele de informare? Conform proiectului de lege, sunt pasibili sau nu de închisoare? Ce se întamplă cu dreptul jurnaliştilor, recunoscut de CEDO, să publice inclusiv secrete de stat dacă acestea justifică un interes public?"

Cristi Godinac este de părere că acestea "sunt întrebări legitime care nu şi-au găsit răspunsul pentru că politicienii nici măcar nu au avut bunul simţ să se consulte cu organizaţiile din mass media şi cu cele pentru apărarea drepturilor omului."

Domnia sa a mai afirmat: "Oricum, aceste proiecte de lege care amintesc de perioada ceauşistă nu vor avea viaţă lungă în cazul depunerii unei petiţii la Parlamentul European, aşa cum FRJ MediaSind a procedat în cazul catalogării campaniilor de presă drept vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale."

Senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiatorul acestui proiect de lege, ne-a declarat, ieri: "Avizul dat de Guvern nu este menit să producă niciun efect în plan juridic, ci arată susţinerea Executivului pentru această propunere de modificare a Noului Cod Penal. Pentru a produce efecte juridice, proiectul de lege trebuie să fie supus votului Camerei Deputaţilor (for decizional) şi, de asemenea, să fie aprobat şi de către aceasta".

În proiectul de iniţiativă legislativă, aprobat tacit de Senat, în luna septembrie, se arată: "Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani".

Constatarea aprobării tacite de către Senat a proiectului de lege amintit a generat un val de critici dure, care au atras atenţia că adoptarea unei astfel de propuneri legislative ar restrânge considerabil libertatea de exprimare şi ar arunca, practic, în ilegalitate demersurile jurnalistice menite să sporească transparenţa actului de justiţie.

În ciuda criticilor virulente şi a demersurilor jurnalistice de a dovedi faptul că un astfel de proiect de lege este menit să aducă prejudicii libertăţii de exprimare, senatorul PSD Şerban Nicolae nu a adus nicio modificare proiectului de lege care să precizeze explicit faptul că proiectul nu se referă la jurnalişti, aşa cum susţinea într-o declaraţie din 3 octombrie: "Jurnaliştii nu sunt vizaţi direct de această propunere legislativă, pentru că ei nu fac publică o informaţie care nu are «caracter public», aşa cum prevede textul legii, ci doar difuzează în masă o informaţie pe care o primesc de la alţi indivizi implicaţi în actul de justiţie.

Cel care redactează un mandat de interceptare nu are voie să facă public acest demers şi, astfel, să informeze pesoana vizată şi să prejudicieze ancheta. Repet, ziariştii sunt primitori de informaţie, nu sunt indivizii care divulgă informaţie care nu are caracter public, ei la rândul lor primesc această informaţie de la persoane direct implicate".

Şerban Nicolae a fost, în trecut, avocatul ex-senatorului PSD Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cata nesimtire poate sa existe la acest GUVERN. Afirmatia initiala de aviz pozitiv la legea nr.286/2009 sa facut intentionat si nu ca sar fi gresita tehnic. Aceasta sa scoata mai mult in "relief" ca defapt GUVERNUL nu vrea sa avizeze pozitiv aceasta propunere. ....si ca vezi doamne premierul Ponta sa sesizat si ca avizul este defapt negativ. Cata marsavie poate sa fie la astfel de persoane Mai tineti minte cand premierul a trimis Legea privind Rosia Montana ( semnata de d-lui) si apoi ca deputat a afirmat ca nu o voteaza. Ce fel de premier este acest OM ???? si mai vrea sa candideze si la functia de Presedinte. Stimati alegatori ????!!!! fiti atenti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb