Actualizare - Raluca Turcan: "Ne angajăm răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi ca să garantăm românilor dreptul de a avea o administraţie locală legitimă şi competentă.
Românii vor ca primarii să fie aleşi cu o majoritate consistentă, de 50% +1 din voturi, nu cu procente ridicol de mici. Fără această lege, oamenii nu vor putea schimba primarii de care sunt nemulţumiţi. Ne-am asigurat că nu se va mai face turism electoral. Nu trebuie să mai acceptăm ca o primărie să fie câştigată cu două-trei autobuze de "flotanţi.""
---
Actualizare - Marcel Ciolacu: "Îmi pare rău, procedural, că nu pot auzi şi argumentele doamnei vicepremier de ce a modificat legea"
---
Actualizare - Ludovic Orban: "Respectarea unor principii fundamentale ale democraţiei arată cu adevărat respectul pentru cetăţeni. Forma de respct e că punem pe masă mandatul Guvernului, pe care nu l-am obţinut de la parlamentarii PSD, ci de la parlamentarii care au avut înţelepciunea să trimită acasă un guvern care nu avea nicio treabă cu democraţia."
---
Actualizare - Ludovic Orban - "Faţă de proiectul iniţial, am aprobat 4 amendamente - reducerea numărului de semnături pentru candidaţii independenţi, reprezentarea partidelor parlamentare în birouri electorale, reducerea de la 90 la 60 de zile a condiţiei la vot pentru cei cu viză de flotant."
---
Actualizare - Ludovic Orban: "Nu înţeleg de ce PSD depune moţiune. Din partea mea pot depune 10 moţiuni, nu vor putea schimba opinia românilor care vor să îşi aleagă primari cu adevărat reprezentativi."
---
Actualizare - Ludovic Orban: "Am luat această decizie pentru a permite cetăţenilor să-şi aleagă primarii printr-un sistem care să confere legitimitate celor aleşi - 50 la sută plus 1 dintre alegătorii care îşi exprimă dreptul de vot."
---
Actualizare - Marcel Ciolacu: "Orban ar trebui să-şi dea demisia"
---
Actualizare - Ciolacu îi cere lui Orban să-şi retragă asumarea
---
Guvernul îşi angajează răspunderea, miercuri, în Parlament, pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, informează News.ro.
Porivit sursei citate, în şedinţa de marţi seară au fost adoptate mai multe amendamente la acest proiect.
Guvernul vine în faţa Parlamentului, miercuri, de la ora 14:00, pentru a treia oară de la preluarea mandatuluil, pentru a-şi angaja răspunderea pe un proiect de lege.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern din 16 ianuarie, decizia de asumare a răspunderii Guvernului pentru modificare Legii Alegerilor locale, pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Proiectul, care modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, are ca principală prevedere modificarea Articolului 101 din Legea alegerilor locale, stabilind că este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care se va consemna în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin, inclusiv în caz de balotaj între candidaţi.
La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcţie de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obţinute, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur.
În şedinţa de marţi seară, Guvernul a adoptat mai multe amendamente la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, Principalele amendamente vizează stabilirea la 60 de zile înaintea alegerilor a intervalului de timp minim pentru ca persoanele care şi-au stabilit reşedinţa într-o circumscripţie electorală să poată vota în circumscripţia respectivă, în proiectul iniţial termenul fiind de 90 de zile, precum şi reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă, reprezentarea în birourile electorale şi acreditarea observatorilor.
După asumarea răspunderii, există un termen de trei zile în care poate fi depusă moţiune de cenzură.
PSD a anunţat că, împreună cu UDMR, va depune moţiunea de cenzură, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat convins că aceasta va trece, deşi, matematic, cele două formaţiuni nu au numărul de voturi necesare.
"Părerea noastră, chiar dacă matematic nu avem numărul de voturi, că va trece această moţiune şi după ce vom depăşi această etapă vom veni şi cu propunerile utlerioare", a declarat Marcel Ciolacu, spunând că ar fi nevoie de şase sau şapte voturi pentru a trece moţiunea.
USR, ALDE, Pro România şi PMP nu susţin moţiunea de cenzură pe care PSD anunţă că o va depune.
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2020, 16:16)
In primul tur procentele candidatilor sunt mai mici asa incat furtul (turismul electoral, mita cu zahar si ulei etc.) poate face mai usor diferenta in favoarea hotului, spre deosebire de turul al doilea unde balanta este mai greu de inclinat.
2. Păingeniș osificat!!!
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2020, 16:45)
Dezrădăcinarea + digitalizarea!!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2020, 18:25)
Toate alegerile trebuie sa fie intr-un singur tur. Cine vrea sa voteze, sa voteze. Cine nu, pa. Legitimitatea adevarata e cat ai in primul tur. In al doilea sunt voturi cumparate, tranzactionate, frasunite.
4. Guvernul si-a angajat raspunderea pe proiectul pri
(mesaj trimis de bogdan în data de 29.01.2020, 18:30)
Din punct de vedere constitutional aceasta asumare sau raspundere pe proiect este neconstitutionala si guvernul impreuna cu presedintele au aprobat fara sa stie ca CCR are o decizie din 2012 si o recomandare a comisiei de la Venetia..De aceea rog ca Ziarul Bursa sa dea stirea pe canalele mass-media
5. Bine,bine fff bine !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2020, 14:55)
Să dispară reflexul lui ,, pavlov" ...
6. Bine,bine fff bine !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2020, 14:55)
Să dispară reflexul lui ,, pavlov" ...