Guvernul taie 200.000 de posturi neocupate, dar înfiinţează o nouă agenţie

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 28 iulie 2023

Guvernul taie 200.000 de posturi neocupate, dar înfiinţează o nouă agenţie

În condiţiile în care coaliţia PSD-PNL susţine că va tăia 200.000 de posturi neocupate în sistemul bugetar, ceea ce ar însemna o economie de 8 miliarde lei pentru bugetul de stat, Guvernul a aprobat, ieri,norganizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), instituţie care va gestiona companiile de stat şi în care vor fi angajate 100 de persoane. Mai mult, nota de fundamentare a hotărârii de guvern arată că personalul angajat la AMEPIP va primi din start un spor de 50% faţă de salariile normale de încadrare, ceea ce înseamnă că vom avea de-a face cu o nouă categorie de privilegiaţi sau speciali în sistemul bugetar.

AMEPIP a fost înfiinţată printr-un proiect de lege iniţiat de guvernul Ciucă, care a invocat realizarea unui jalon în PNRR prin care ţara noastră şi-a asumat eficientizarea administrării companiilor de stat.

"Deoarece avem un ritm alert pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR, aprobăm astăzi două acte normative, ce închid jaloane cheie din acest plan. Este vorba despre organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice şi adoptăm şi normele metodologice privind guvernanţa corporativă la companiile de stat. Vă reamintesc că acestea nu sunt jaloane numai în PNRR, ci şi obiective majore în procesul de aderare la OCDE. De fapt astăzi îndeplinim două ţinte solicitate atât de Comisia Europeană cât şi de OCDE", a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern.

Actul normativ adoptat ieri de Cabinetul Ciolacu arată că veniturile AMEPIP vor fi realizate din colectarea unui tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat, plus 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu îndeplinesc diferite condiţii.

Numărul maxim de posturi al AMEPIP este de 88, la care se adaugă un preşedinte şi doi vicepreşedinţi - fiecare cu cabinet propriu, plus un secretar general. Totodată noua agenţie de stat va avea 8 maşini.

Preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP sunt numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea Secretarului General al Guvernului, după un proces de selecţie realizat de o comisie alcătuită din cinci membri, din care trei sunt aparţin de Executiv - doi sunt numiţi de SGG şi unul de Ministerul Finanţelor.

Pentru a ocupa funcţia de preşedinte al AMEPIP, candidaţii trebuie să aibă diplomă de licenţă în domeniul juridic, economic, al administraţiei publice sau managementului, să aibă o vechime de cel puţin zece ani de experienţă profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puţin 7 ani în funcţii de conducere executivă în societăţi cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcţii de conducere în administraţia publică, perioadă în care au exercitat atribuţii de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.

Din păcate, conform construcţiei actului normativ prin care este organizată, AMEPIP pune sub controlul premierului şi al secretarului general al Guvernului absolut toate companii şi regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii judeţene şi agenţii de dezvoltare intercomunitară (ADI). De exemplu, administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiţi pe mandate de patru ani, vor putea fi demişi dacă nu îndeplinesc indicatori-cheie de performanţă, stabiliţi de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bine a zis Basescu: Sistemul ticalosit se autoconserva!.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb