Guvernul Ungureanu a fost demis

Alexandru Sârbu
Politică / 28 aprilie 2012

Guvernul Ungureanu a fost demis

Victor Ponta, propunerea USL pentru postul de prim-ministru

Emil Boc: PD-L nu va nominaliza un premier

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de către Mihai Răzvan Ungureanu, care a fost dezbătută şi votată vineri, a trecut, 235 de parlamentari votând în favoarea sa. Au fost înregistrate nouă voturi împotrivă, iar patru voturi au fost anulate. Astfel, Cabinetul Ungureanu a fost demis.

Senatorul PDL Dan Radu Ruşanu a declarat că în următoarea săptămână se va constitui un nou guvern, condus de către Victor Ponta. Acesta din urmă a menţionat: "Astăzi s-a făcut dreptate, uneori se mai face şi dreptate. Avem şase luni în care să începem drumul spre reconstrucţia României. Eu voi fi propunerea USL pentru a conduce acest Guvern".

Mihai Răzvan Ungureanu şi miniştrii s-au reunit la Guvern imediat după votul din Parlament pentru moţiunea de cenzură, pentru a discuta măsurile aferente perioadei următoare. Proaspăt demisul premier a declarat că a fost onorat să conducă un asemenea guvern şi este mândru de miniştrii care i-au fost alături în Cabinet. "Mă bucur împreună cu ei că am reuşit chiar şi în scurtul răstimp de 78 de zile să facem ceea ce trebuie pentru ţară, iar acest lucru se va vedea", a adăugat domnia sa, precizând că nu şi-a spus ultimul cuvânt.

Emil Boc, preşedintele PD-L, a acuzat unii reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, fără să îi numească, de faptul că ar fi votat în favoarea moţiunii. "Fără voturile unui partener din coaliţie moţiunea nu ar fi trecut", este de părere domnia sa, care a mai precizat că stabilitatea politică şi economică a ţării pot să fie compromise de traseism politic şi lipsă de caracter din partea unor politicieni.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat, vineri, toate partidele politice la Cotroceni, în vederea consultărilor pentru desemnarea unui nou prim-ministru. În scrisoarea transmisă de către şeful statului preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice prezente în Parlament se precizează: "În temeiul art. 85 alin. (1) şi al art. 103 alin. (1) din Constituţia României, în conformitate cu care Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament, având în vedere demiterea Guvernului în urma retragerii de către Parlament a încrederii acordate şi ţinând cont de faptul că niciun partid politic nu are o majoritate absolută a locurilor din Parlamentul României, vă invit la Palatul Cotroceni, în data de 27 aprilie 2012, conform programului anexat, pentru consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru".

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat că USL consideră că are obligaţia să formeze noul guvern, având în vedere că este cel mai mare grup politic din Parlament, cu 227 de membri.

PD-L nu va nominaliza persoană pentru poziţia de premier, fiind responsabilitatea noii majorităţi parlamentare să îşi asume guvernarea, a afirmat Emil Boc după încheierea întrevederii partidului pe care îl conduce cu preşedintele Băsescu.

USL i-a propus şefului statului ca noul prim-ministru al ţării să fie Victor Ponta, au declarat liderii uniunii.

Ziarul Bursa scria, vineri, că numărul necesar de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă a ajuns la unu, de la 14 în momentul depunerii, pe data de 18 aprilie.

FMI întrerupe negocierile după căderea Cabinetului Ungureanu, dar continuă discuţiile tehnice

Misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a Comisiei Europeane şi a Băncii Mondiale urmează să întrerupă negocierile cu autorităţile române, dar să continue discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în ţară cel puţin câteva zile, a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentatul României la FMI.

"Vor continua discuţiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discuţii legate de ţintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenţa tehnică, iar acestea pot fi continuate, fără a se mai negocia nimic"", a explicat domnia sa.

Reuters: România riscă luni de agitaţie şi nesiguranţă în privinţa programului de austeritate

Guvernul României a pierdut un vot de încredere ieri la numai două luni după ce a preluat mandatul, scrie Reuters, care apreciază că moţiunea de cenzură ar putea aduce luni de agitaţie politică şi riscuri cu privire la programul de austeritate.

România, unul dintre cei mai săraci membri ai UE, a tăiat salariile şi a crescut taxele pentru oferi economiei o bază mai solidă, notează Reuters. Dar austeritatea a încetinit revenirea economică şi a dus acum la căderea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu la numai două luni după ce a preluat mandatul, a mai precizat agenţia de ştiri. 

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dan Radu Rusanu era senator PNL ! Cand a trecut la PDL si cum poate un pedelist sa contribuie la formarea unui guvern PSD- PNL ?!

    1. E o "poanta" pentru Ponta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb