Guvernul va adopta în şedinţa de astăzi un memorandum privind implementarea proiectului "România Educată" şi aprobarea priorităţilor în reforma sistemului naţional de Educaţie. Şedinţa de guvern va fi prezidată de preşedintele Klaus Ioahnnis, potrivit Digi24.
"Guvernul României îşi asumă, prin prezentul memorandum, obiectivele şi ţintele strategice în domeniul educaţiei stabilite prin proiectul 'România Educată', ceea ce va determina accelerarea procesului de reformă a educaţiei româneşti şi va crea premisele asigurării stabilităţii şi credibilităţii sistemului educaţional. Pentru implementarea proiectului 'România Educată', în cadrul căruia sunt clar identificate domeniile prioritare, ţintele, obiectivele şi direcţiile de acţiune, este necesar să se elaboreze un pachet legislativ, astfel încât documentele de politici publice, rapoartele tematice şi acţiunile asociate, rezultate din procesul de dezbatere şi consultare aferente proiectului 'România Educată', să fundamenteze legiferarea unui nou model de guvernanţă în educaţie, capabile să răspundă nevoilor educaţionale şi economice ale unei lumi moderne, globale, competitive, puternic tehnologizate şi digitalizate", se arată în memorandum.
Potrivit memorandumului, reformele preconizate prin proiectul "România Educată", concordante cu măsurile prevăzute în programul de guvernare 2021-2024, sunt elaborate în acord cu Recomandările Specifice de ţară ale Comisiei Europene şi cu Programul Naţional de Reformă şi au nevoie de finanţări adecvate din surse multiple: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, programe operaţionale europene 2014-2020 şi 2021-2027, bugetul central, bugetele locale, parteneriate public-private, fonduri nerambursabile, finanţări SEE, contribuţii ale firmelor private.
Domeniile prioritare de acţiune din cadrul proiectului "România Educată" sunt: cariera didactică; managementul şi guvernanţa; finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar; infrastructura sistemului de educaţie; curriculum şi evaluare centrate pe rezultate; educaţie incluzivă de calitate pentru toţi copiii; alfabetizarea funcţională; promovarea educaţiei STEAM (science, technology, engineering, arts and mathematics); digitalizare; rezilienţă.
Memorandumul cuprinde şi termene asumate de Guvern pentru implementarea proiectului. Astfel, se urmăreşte constituirea, până la 1 august, a unui grup de lucru interministerial coordonat de prim-ministru, care va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului "România Educată".
Totodată, se propune adoptarea, până la 10 septembrie, a unei hotărâri de Guvern privind aprobarea planului de acţiune, cu termene şi responsabilităţi, pentru implementarea proiectului, potrivit Agerpres.
Până la 1 octombrie, se are în vedere elaborarea pachetului legislativ care să asigure implementarea proiectului "România Educată".
În lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an, Executivul doreşte să organizeze consultări cu partenerii sociali, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi, ai mediului economic şi organizaţiilor neguvernamentale, ai comunităţilor locale, ai altor autorităţi/ entităţi publice, elevi, studenţi, profesori, experţi, pentru definitivarea pachetului legislativ.
Pe agenda de miercuri a şedinţei Cabinetului Cîţu mai figurează, între altele, un proiect de hotărâre privind modificarea Anexei nr. 3 la HG nr. 1103/2020, privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare, a standardelor de cost şi a listei spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conform prevederilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2021, 09:42)
Tefelistii useristi si alte forme de viata 'dă driapta' sunt in extaz.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2021, 10:45)
Romania nu poate fi educata fara o curatenie prealabila in inspectorate si scoli.
Caz concret (unul dintre multe altele): La o scoala centrala din Bucuresti este o profesoara care a lipsit aproape tot anul, mai putin de 8 Martie cand a fost prezenta la ore. Isi ia concediu medical cand doreste, il intrerupe cand doreste iar parintii sunt revoltati de situatie si au facut plangere catre conducerea scolii. Conducerea scolii (una foarte capabila dealtfel care a facut multe lucruri bune pentru scoala respectiva) nu stie cum sa rezolve aceasta situatie deoarece profesoara respectiva are sustinere la Inspectorat din partea inspectoarei Olteanu (fam. Olteanu). Profesoara participa la diverse evenimente personale ale inspectorilor (gen nunti, botezuri) iar la un astfel de eveniment, la plecare, se agata insistent de unul dintre inspectori. In urma cu cativa ani profesoara respectiva a fost director adjunct al scolii timp in care, printre altele, s-a culcat cu reprezentantul parintilor in comitetul scolii. S-a aflta de situatie si ulterior a fost promovata la inspectorat unde si-a facut din plin prezenta si a dispus inchiderea scolilor la prima ninsoare usoara din Bucuresti ceea ce a condus la demiterea ei de catre inspectorul general. S-a intors la scoala de unde plecase iar de atunci lipseste in mod frecvent de la orele de curs (sub protectia familiei Olteanu din inspectorat), sau le face superficial, dar in schimb acorda note mari pentru a "multumi" astfel elevii si mai ales parintii. Din fericire pentru invatamantul romanesc sunt si parinti care nu pot fi cumparati cu note acordate copiilor si din pacate pentru Romania educata inca exista in sistem astfel de profesori si inspectori care distrug pregatirea multor generatii de elevi.
Acesta este doar un exemplu. Vor urma si altele ca sa nu se poata spune ca nu se stie ce sa intampla in sistem.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2021, 12:40)
Romania va fi educata atunci cand netul nu va mai merge pe smartphone-uri si pe tablete.Pana atunci tinerii se "educa zi de zi stand cu nasul in dispozitivele sus mentionate.Ii vedem zilnic facand asta,Pe strada,in mall-uri,autobuse si desigur la volan.Instagram,facebook s.a.m.d."Educative" instrumente. Celor care nu-mi dau dreptate le pun o singura intrebare: De ce absolventii de orice scoala de dinainte de "89 sunt cu adevarat scolati fata de cei de azi.Cand eu mi-am dat bacul in '81 nu se punea problema dk-l iei sau nu.Se punea problema notei cu care-l luai.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2021, 13:00)
Incepe Romania indobitocita,prostita,needucat a
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2021, 22:57)
cata caterinca.....