Guvernul va ataca astăzi la CC modificările aduse de către Parlament la rectificarea bugetară

A.P.
Anticorupţie / 13 octombrie 2020

Guvernul va ataca astăzi la CC modificările aduse de către Parlament la rectificarea bugetară

Guvernul va depune marţi la Curtea Constituţională (CCR) o sesizare împotriva legii de aprobare a rectificării bugetare, prin care, la iniţiativa PSD, Parlamentul a statuat ca pensiile să se majorze cu 40% de la 1 septembrie 2020 şi ca salariile profesorilor să crească şi ele din acest an, au declarat surse guvernamentale, scrie g4media.

Potrivit acestora, Guvernul va contesta la CCR faptul că nu există resurse bugetare pentru cheltuielile angajate de Parlament prin legea de aprobare a rectificării.

Parlamentul a adoptat, pe 22 septembrie, rectificarea bugetară pe 2020 cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie.

S-au înregistrat 242 voturi "pentru", 147 "împotrivă" şi 11 abţineri.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare Legea sistemului public de pensii care prevede creşterea acestuia cu 40%, potrivit g4media.

Un alt amendament al PSD adoptat se referă la majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

De asemenea, tot la propunerea PSD, s-a decis suplimentarea cu 5,6 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerului Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Totodată, s-au aprobat majorarea din acest an a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru Programul Start-Up Nation, şi a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, detaliază g4media.

Parlamentarii au renunţat, la propunerea UDMR, la prevederea introdusă în raportul comisiilor de specialitate, potrivit căreia "plafonul privind datoria publică, potrivit metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB".

Plenul Parlamentului a adoptat, cu 246 de voturi "pentru", 142 "împotrivă" şi 16 abţineri, şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, cu amendamentul PSD care asigură aplicarea Legii 127/2019 privind sistemul de pensii de stat, de majorare cu 40% a punctului de pensie.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, după adoptarea proiectelor în Parlament, că "iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depăşit-o". El a mai spus că Guvernul va ataca la Curtea Constituţională iniţiativele legislative privind rectificarea bugetară în forma aprobată de Legislativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb