Guvernul va prelungi cu încă un an, până la 15 mai 2013, perioada în care este suspendată emiterea titlurilor de plată aferente despăgubirilor pentru imobile naţionalizate, motivând că reluarea procedurii de acordare a acestor titluri necesită circa 1,5 miliarde lei, ceea ce ar afecta deficitul.
Prelungirea perioadei de suspendare este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, citat de Mediafax.
Guvernul arată că intervalul în care emiterea acestor titluri de plată a fost suspendată anterior expiră la 1 iulie 2012 şi că reluarea procedurii începând cu această dată ar conduce în 2012 la un impact suplimentar de circa 1,5 miliarde lei, care ar afecta ţinta de deficit stabilită pentru acest an.
În luna martie, Guvernul Ungureanu anunţase că a decis sus-pendarea pentru şase luni a emiterii ti-tlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist. Decizia a fost argumentată atunci prin faptul că măsura este necesară pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicării legislaţiei în domeniu şi reprezintă rezultatul unui audit intern, al hotărârii CEDO de rezolvare a problemei restituirilor în maximum 18 luni, termen care expiră în luna iulie, şi al faptului că statul mai deţine puţine acţiuni la Fondul Proprietatea.
Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea în titluri de plată.
Conform legii, persoanele îndreptăţite pot opta pentru acordarea despăgubirilor băneşti în cuantum de până la 500.000 de lei, urmând ca pentru diferenţă să primească acţiuni la Fondul Proprietatea.
Dacă suma solicitată este de până la 250.000 de lei plata se face printr-o singură tranşă, iar în caz contrar în două tranşe, pe o perioadă de doi ani.
Până la finele lunii ianuarie au fost înregistrate la ANRP 25.222 dosare cu cereri de opţiune.
Direcţia pentru Acordarea Des-păgubirilor în Numerar din ANRP a emis până la sfârşitul lunii ianuarie 11.354 titluri de conversie, trans-mise Depozitarului Central pentru înregistrarea în registrul acţionarilor Fondului Proprietatea, valoarea opţiunilor în acţiuni totalizând 13,38 miliarde lei.
În privinţa valorificării titlurilor prin acordarea despăgubirilor în numerar ANRP a emis 4.452 titluri de plată, în valoare de 616,6 milioane lei.
Suma necesară pentru acordarea despăguburilor în numerar persoanelor îndreptăţite, pentru dosarele de opţiune care nu au fost plătite, este de 1,6 miliarde lei. ANRP are pentru anul în curs, la capitolul Despăgubiri civile, un buget de 479,7 milioane lei.