Guvernul vrea să îşi asume răspunderea pentru legea retrocedărilor pe 19 martie

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie 2013

UPDATE: Ungureanu: Am depus proiectul privind despăgubirea pentru imobile, nu se mai poate face asumare

Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat, miercuri, că a depus la Senat un proiect de lege iniţiat de el şi susţinut de PDL referitor la despăgubiriea pentru imobilele preluate abuziv de stat în perioada regimului comunist, precizând că, astel, Guvernul nu va mai putea să-şi asume răspunderea.

"Este un Proiect de iniţiativă legislativă susţinut de parlamentari ai opoziţiei din Senat şi din Camera Deputaţilor, iniţiat de mine şi de colegii din PDL de la Senat. Prin această iniţiativă întoarcem agenda politică a zilei. Este o iniţiativă pe care mulţi dintre cetăţenii României care au avut de suferit o aşteaptă de ani de zile şi vizează stabilirea despăgubirilor pentru imobilele preluate abuziv de stat în perioada comunistă", a spus Mihai Răzvan Ungureanu, citat de Mediafax.

---

Guvernul a citit, ieri, în prima lectură proiectul de lege pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, iar premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul îşi va asuma răspunderea pe această lege pe 19 martie.

Victor Ponta a amintit că pentru stabilirea acestei date este necesar şi acordul Birourilor Permanente ale celor două camere parlamentare, potrivit Mediafax. Ponta a subliniat că recurge la asumarea răspunderii deoarece problema despăgubirilor nu este a unui singur partid şi trebuie rezolvată definitiv prin votul Parlamentului.

Premierul a spus că se va merge pe principiul restituirii în natură unde este posibil, iar dacă nu e posibil, se va recurge la eşalonarea despăgubirilor pe "un termen rezonabil": "Noi vom pune acolo pe articolul 1, că tot ceea ce se poate retroceda în natură, retrocedăm în natură şi, articolul 2, că ceea ce nu se poate retroceda în natură se eşalonează pe un termen rezonabil. Dacă vine vreun om de dreapta, de la UTC, şi spune că e mai corect să dăm doar 15% - că aşa e în dreapta, să dai doar 15% -, o să salut această poziţie stângistă, dar bănuiesc că nu veţi fi cu toţii de acord cu mine. Dacă vine vreun alt om de dreapta care spune că trebuie să dăm 8 miliarde de euro anul acesta, în condiţiile în care aceasta nu ar însemna decât un deficit de 15%, nu ştiu, 20%, nici nu mai contează, sigur o să-l las pe acel om de dreapta să dea el 8 miliarde de euro anul acesta".

Premierul a făcut aluzie la proiectul similar iniţiat în guvernarea Mihai Răzvan Ungureanu, care prevedea plafonarea despăgubirilor la 15% din valoare.

Din cauza numărului mare de procese, Guvernul a fost obligat de CEDO să modifice legea retrocedărilor şi trebuie să se conformeze până în luna mai, după ce a obţinut o extindere cu nouă luni a termenului prevăzut iniţial pentru vara trecută.

Foştii proprietari ai caselor naţionalizate vor fi des-păgubiţi preponderent în natură, potrivit proiectului noii legi, citit ieri în Guvern, publicat cu prioritate de ziarul BURSA, marţi seară.

Cei care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor

Asociaţiile de proprietari s-au arătat nemulţumite de forma proiectului şi au anunţat că vor veni cu o variantă de proiect până la finalul săptămânii.

Şi partidul Forţa Civică, prezidat acum de Mihai Răzvan Ungureanu, a anunţat un proiect propriu pentru legea retrocedărilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca dl.Nastase a fost condamnat pentru ce a facut atunci pentru ce au facut dl Tariceanu si Basescu cu legea aceasta,Bektel etc. ar trebui sa fie condamnati dublu,cel putin.Sa le fie rusine celor din PNL,PDL sI UDMR pentru aceasta lege(guvernare si parlament).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb