Hanwha Aerospace a semnat un contract cu România privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) şi a 36 de vehicule de realimentare cu muniţie K10 (ARV), potrivit unui comunicat al companiei.
Semnat de Hanwha Aerospace şi Ministerul Apărării Naţionale din România, contractul include atât muniţie cât şi vehicule de sprijin şenilate şi pe roţi. Valoarea contractului este de aproximativ 1 miliard de dolari.
România devine a 10-a ţară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a şasea ţară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda şi Estonia. După Norvegia şi Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficienţa forţelor de artilerie.
"Aceasta este o înţelegere remarcabilă care poate consolida şi mai mult parteneriatul strategic dintre cele două ţări", a declarat dl Jaeil Son, preşedinte şi CEO al Hanwha Aerospace. "Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci şi vehicule de sprijin şi muniţie, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluţii avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică şi a capacităţii de producţie ca lider mondial."
Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.
"Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producţia locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie şi înfiinţarea Centrului de Excelenţă pentru operaţiunile MRO într-o nouă facilitate de tip "greenfield" în România", a declarat domnul Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe. "Includerea industriei româneşti în lanţurile globale de aprovizionare ale Hanwha Aerospace este unul dintre beneficiile potenţiale pe care România le-ar putea obţine în urma acestei colaborări. Prin acest parteneriat, alături de alte proiecte viitoare, România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa".
Ca parte a eforturilor de extindere a parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace propune Maşina de Luptă a Infanteriei (MLI / termenul de referinţă în engleză IFV - Infantry Fighting Vechicle) Redback pentru programul de modernizare MLI al României.
În 2023, Redback a fost selectat pentru următoarea generaţie de MLI a Australiei în cadrul programului LAND 400 faza 3 pentru livrarea a 129 de vehicule, dintre care majoritatea urmează să fie fabricate la o unitate din Geelong, Victoria. Pentru a câştiga competiţia din Australia, Redback a trecut cu succes prin cele mai dificile teste şi evaluări MLI din lume, dovedindu-şi manevrabilitatea şi letalitatea impresionantă în comparaţie cu alte vehicule blindate de luptă.
Redback dispune de o serie de tehnologii inovatoare, inclusiv şenile din cauciuc compozit, un sistem de protecţie activă hard-kill şi un afişaj de tip "see-trough" de pe cască, precum şi un sistem de foc stratificat.
Prin adaptabilitatea şi potenţialul său de evoluţie, Redback va întregi nevoile operaţionale ale Armatei României ca răspuns la ameninţările emergente şi la câmpul de luptă al viitorului. Un nivel ridicat de componente comune între K9 şi Redback în ceea ce priveşte grupul motopropulsor (motor, transmisie, şenilă etc) împreună cu şasiul este de aşteptat să crească eficienţa operării, producţiei şi întreţinerii ambelor sisteme.
Sistemul K9 SPH a fost dezvoltat în 1999 în cooperare cu Agenţia sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit "Tunetul", sistemul de artilerie pe şenile K9 poate furniza efecte consistente, precise şi rapide la distanţe de peste 40 de kilometri. K9 are 47 de tone şi este optimizat pentru capacitatea "Shoot and Scoot" de a trage mai multe obuze şi de a se deplasa imediat într-o altă locaţie pentru a evita contraatacul.
În urma modificărilor aduse versiunii K9A1, sistemul de artilerie este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniţiei. Noua generaţie de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste 10 cartuşe pe minut, cu doar trei membri ai echipajului.
În 2022, a fost lansat Clubul utilizatorilor K9, pentru ca ţările utilizatoare de K9 să facă schimb de experienţă şi de know-how în ceea ce priveşte operarea, întreţinerea şi instruirea sistemelor K9. Peste 1 800 de vehicule K9 sunt în serviciu în nouă ţări (în curând 10 ţări incluzând România), reprezentând aproximativ 50% din piaţa globală SPH.
K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniţiei bazat pe şasiul obuzierului K9, având în comun majoritatea componentelor şi caracteristicilor pentru suportul logistic.
Vehiculul poate sprijini K9 prin transportul şi reaprovizionarea a 104 proiectile de muniţie de artilerie de 155 mm şi 504 unităţi de încărcături în condiţii de luptă. Vehiculul transferă muniţia la o viteză maximă de 12 obuze/min, având nevoie de 37 de minute pentru a o încărca complet. Sistemul complet automatizat de realimentare cu muniţie îi garantează eficienţa în ceea ce priveşte sprijinul logistic şi mişcările tactice în orice condiţii severe ale câmpului de luptă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de credinciosul în data de 10.07.2024, 10:45)
pe care le vom dona Ucrainei!
ce sa facem noi cu ele,noi suntem sub umbrela Mato,avem garantii de securitate,putem dona tot,doar cumparam,adica platim tribut,de care vechii turci,ce primeau carute de galbeni de aici,ar fi invidiosi ca nu au luat mai mult cand puteau!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2024, 11:14)
Au luat in schimb mujicii 20 de ani tribut...si ar mai lua daca ar putea:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 10.07.2024, 23:55)
La Cotul Donului oare de ce am ajuns?
Nu eram intr o alianta defensiva?
Cand ma ataci si pierzi,nota de plata o scrie invingatorul!