Producătorul elveţian de ciment "Holcim" Ltd. a înaintat, la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor privind Investiţiile (ICSID), din Washington, procedurile pentru arbitraj internaţional împotriva Republicii Venezuela, solicitând despăgubiri pentru exproprierea, de către guvern, a subsidiarei sale "Holcim Venezuela".
La data de 3 aprilie 2008, preşedintele Venezuelei a anunţat că guvernul va naţionaliza industria cimentului din ţară, iar în 27 mai 2008 a emis un decret prin care naţionaliza "Holcim Venezuela" şi alte două companii străine din domeniu. Decretul a început să-şi producă efectele la data de 18 iunie 2008.
În baza decretului de naţionalizare, guvernul venezuelean a invitat "Holcim" să negocieze acordarea de compensaţii pentru activele naţionalizate. Urmărind o soluţie amiabilă, "Holcim" a acceptat invitaţia guvernului. În 18 august, "Holcim" şi "Petroleos de Venezuela" SA (PDVSA) - în numele statului, au semnat un Memorandum de Înţelegere, prin care au acceptat să negocieze un acord pentru transferul a 85% din "Holcim" la PDVSA.
Părţile au lansat negocierile privind achiziţia acţiunilor "Holcim", însă în octombrie, guvernul venezuelean a oprit discuţiile, fără să mai încheie vreun acord. Drept urmare, "Holcim" nu a primit nicio despăgubire pentru activele expropriate.
În plângerea adresată ICSID, "Holcim" arată că Venezuela şi-a încălcat obligaţiunile stabilite de un acord încheiat cu Elveţia în noiembrie 1993, prin faptul că nu a plătit despăgubirile prevăzute pentru exproprierea de active.
"Holcim" cere despăgubiri echivalente cu valoarea de piaţă a tuturor activelor la momentul naţionalizării.
La rândul său, producătorul mexican de ciment "Cemex" SAB a solicitat, anul trecut, arbitrajul cu privire la decizia Venezuelei de a naţionaliza fabricile sale locale. "Cemex" deţinea, în Venezuela, trei fabrici de ciment, 30 de fabrici mai mici de beton, un terminal naval şi alte facilităţi.
Preşedintele Venezuelei a acuzat companiile private producătoare de ciment că preferă să exporte, în loc să vândă producţia pe piaţa locală, ca să contribuie la reducerea deficitului de locuinţe.