Holde Agri Invest raportează producţie în creştere în 2023, un an fără precedent pentru agricultura din România

A.F.
Piaţa de Capital / 29 februarie

Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, raportează o producţie de 56.500 de tone la nivelul anului 2023, în creştere cu 31% faţă de 2022, pe o suprafaţă totală operată de 13.725 de hectare, în creştere cu 11% comparativ cu anul precedent, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, la nivel de rezultate financiare preliminare, în 2023, compania a înregistrat venituri totale de 97 milioane de lei, în scădere cu 18% comparativ cu 2022 şi o pierdere netă de 28,5 milioane de lei.

"Anul 2023 ne-a testat limitele şi ne-a pus în faţa unor provocări fără precedent care ne-au adus în situaţia de a avea primul an de la înfiinţare în care raportăm pierdere contabilă. Motivele principale sunt legate de costurile de înfiinţare a culturilor foarte mari, preţuri de valorificare a recoltei mult mai mici dar şi lipsa unor instrumente de protecţie din partea statului, în contextul interferenţelor din piaţă, pe fondul războiului din Ucraina, a exporturilor ruseşti şi subvenţiilor acordate de alte ţări, precum Ungaria şi Polonia Cu toate acestea, datorită eforturilor susţinute şi adaptabilităţii echipei noastre, am reuşit să înregistrăm o creştere notabilă a producţiei şi să scădem semnificativ costurile indirecte per hectar. Prin urmare, suntem încrezători că sectorul agricol îşi va reveni în anii următori, cu susţinerea statului sub presiunea agricultorilor, dar şi prin alinierea preţurilor viitoare pentru cereale la costurile de producţie", a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

În 2023, Holde a continuat extinderea suprafeţelor lucrate. În această perioadă a fost finalizată achiziţionarea unei noi ferme care a fost adăugată la nucleul Conţeşti, în suprafaţă de 980 de hectare. În prezent, Holde se află în curs de a forma cel de-al cincilea nucleu, care va fi situat într-o zonă nouă şi va ajuta compania să reducă şi mai mult riscul datorat fenomenelor meteorologice. În plus, aceasta va fi o fermă în care vor putea fi irigate până la aproximativ 2.500 de hectare. În acest moment, nucleul nou va fi preluat cu o suprafaţă irigată de aproximativ 700 de hectare, astfel încât suprafaţa totală irigată la nivel de grup va ajunge la aproximativ 1.000 de hectare.

În 2024, conducerea Holde vizează ca în cadrul noii ferme să cultive atât porumb în regim irigat, cât şi cartofi pentru chips, o cultură care a înregistrat o performanţă foarte bună în 2023, şi pentru care compania primeşte din ce în ce mai multe solicitări.

În cadrul raportului financiar privind rezultatele preliminare pentru 2023, Holde a prezentat acţionarilor strategia companiei, "HOLDE 2030", prin care Holde urmăreşte transformarea companiei în ferma nr. 1 din România în domeniul agricol, până în anul 2030. Obiectivul principal al HOLDE 2030 este extinderea suprafeţei de teren operate la 60.000 de hectare şi are în vedere o serie de indicatori cheie pe care compania intenţionează să-i atingă până la finalul acestui deceniu.

Aceşti indicatori se referă la atingerea unei cifre de afaceri de 90 de milioane de euro până în 2030, EBITDA de 28 de milioane de euro, precum şi un profit net de 12 milioane de euro.

"Pentru realizarea acestui obiectiv şi implicit îndeplinirea indicatorilor cheie menţionaţi, între anii 2024 şi 2028, vor fi necesare contribuţii suplimentare de capital în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro, precum şi extinderea facilităţilor de creditare/leasing. Aceste contribuţii vor permite companiei să menţină un nivel de îndatorare de 1,5 ori, menţinând astfel un echilibru între creşterea accelerată şi sustenabilitatea financiară. Strategia HOLDE 2030 se bazează pe doi piloni principali: scalarea şi accentul pus pe eficienţă. Prin creşterea suprafeţei de teren operată, Holde Agri Invest îşi va consolida poziţia pe piaţă şi va obţine economii de scară semnificative. Totodată, printr-o atenţie sporită acordată eficienţei operaţionale şi tehnologice, ne propunem să optimizăm costurile şi să creştem productivitatea pe fiecare hectar de teren,", a adăugat Liviu Zăgan.

Conform acestei strategii, conducerea preconizează că între anii 2029 şi 2030, compania va avea la dispoziţie o poziţie de numerar de aproximativ 10 milioane de euro, care va permite Holde să aleagă între rambursarea datoriilor sau distribuirea de dividende către acţionarii Holde. Această flexibilitate financiară este esenţială pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a companiei şi pentru a oferi valoare adăugată tuturor părţilor interesate.

Acţiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 octombrie 2020 şi se tranzacţionează sub simbolul bursier HAI. Rezultatele financiare preliminare la nivel consolidat ale Holde Agri Invest sunt neauditate.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Si la listare aveau un buget pe 10 ani deci tot 'orizont 2030'.Profiturile puse acolo s-au adeverit doar daca le punem in modul.

    Ce strategii visati mai ca vine insolventa peste voi.S-a vazut si la MCS. 

    pacat ca la export ca aici sa tine preturi sus!

    s c c r e t 

    Fix inainte de prabusirea sandramalei isi aloca 10 milioane pentru incetarea contractului de mangement!Adica de ce sa riste sa nu mai incaseze banii nemeritati,ca fac numai gauri,mai bine sa-i ia anticipat.Cum nu era de unde fac o conversie,impacheteaza niste strategii si apoi o sa plaseze actiunile unor dornici de facut profit din impachetat vrajeli.

    Dincolo de strategii si hartii realitatea sta asa- 

    pierderi 30% din venituri,EBITDA negativa,datorii explodeaza cu 90 milioane,active circulante cresc cu 30 iar datorii curente cu 70 astfel au datorii curente nete de 58 milioane deci capital de unde s-o putea ca altfel adio pica frunza. 

    In loc sa se fi pus cat de cat pe picioare cu finantele,ei au marit miza la poker si s-au tot extins cand ziceau ca e greu in agricultura.Pai asa se face?Esti la pamant dar ii spargi pe toti?

    Cica le mai trebuie 25 milioane de euro sa ajunga la profitul promis in memorandum(dar spera ei ca nu verifica nimeni cum bate strategia cu memorandumul).Si banii astia de ce ar veni la o firma daramata complet care nu a livrat nici 1% din promisiuni dar in schimb si-a livrat acasa in avand ce era de muncit=management cu rezultate? 

    1. Rezultatele ar fi fost si mai catastrofale daca nu le-ar fi scazut cantitatea de cereale livrate pe piata neagra. Dar, pentru ca s-a redus si aceasta, au fost obligati sa raporteze cantitati mai mari in contabilitatea vizibila pentru fraieri.

    Daca nu-si cere falimentul, anul asta trec pe piata principala!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb