HORIA CIORCILĂ, BANCA TRANSILVANIA: "Suntem în discuţii avansate pentru alegerea directorului general"

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 mai 2012

"Suntem în discuţii avansate pentru alegerea directorului general"

Banca Transilvania se află într-o etapă avansată a discuţiilor pentru alegerea unui director general, post rămas vacant, la începutul acestui an, după demisia lui Robert Rekkers, ne-a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliul de Adminis­traţie al BT, în cadrul unui interviu. Domnia sa a adăugat că persoana care va ocupa func­ţia de director general va trebuie să fie "compatibilă" cu strategia băncii.

Surse bancare ne-au declarat că viitorul director general va fi un român şi nu un expat.

Pentru anul acesta, instituţia de credit va urmări ca portofoliul de credite să fie cât mai "sănătos" şi se va orienta pe agricultură şi fonduri europene, precum şi pe segmentul clienţilor din domeniul medical, potrivit preşedintelui BT.

Horia Ciorcilă ne-a precizat că reţeaua teritorială a ajuns la o dimensiune optimă în raport cu numărul de clienţi, iar banca urmează să deschidă un nou sediu în Cluj.

Reporter: Pe ce model de business se va concentra Banca Transilvania în acest an?

Horia Ciorcilă: În ultimii ani, banca s-a axat pe o creştere sănătoa­să. Este un model câştigător, de aceea păstrăm direcţia. Avem avantajul de a fi o bancă româneas­că, cu spirit antreprenorial. Cunoaştem foarte bine piaţa şi identificăm rapid oportunităţile locale. Avem o misiune care nu e deloc uşoară, dar în care cred foarte mult, aceea de a susţine economia locală şi antreprenorii.

Urmărim ca portofoliul de credite să fie cât mai sănătos, să avem un management adecvat al riscului adecvat contextului şi un control sporit al costurilor.

Reporter: La ce cotă de piaţă vreţi să ajungeţi anul acesta?

Horia Ciorcilă: Am atins o cotă de 7,27% din piaţă, iar nivelul activelor ne situează pe poziţia a treia în topul primelor trei bănci din România. În consecinţă, principalul obiectiv este consolidarea cotei de piaţă.

Am crescut frumos şi sănătos, inclusiv în primul trimestru al aces­tui an, profitul net al Băncii Transilvania, fiind mai mare cu 73% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de aproape 92 milioane lei. Practic, conform rezultatelor pe primele trei luni, anunţate până acum la nivel de sistem, Banca Transilvania este cea mai profitabilă bancă din Top 3 şi singura care a înregistrat creşteri de active, aces­tea ajungând la aproape 27 miliarde de lei.

Reporter: Aveţi o listă scurtă pentru CEO-ul băncii?

Horia Ciorcilă: Suntem într-o etapă avansată a discuţiilor privind alegerea noului director general. Aceasta va trebui să fie o persoană compatibilă cu filozofia, viziunea şi strategia băncii noastre.

Reporter: Când intenţionaţi să lansaţi emisiunea de obligaţiuni?

Horia Ciorcilă: Primul pas în direcţia propusă a fost făcut, deja: am primit aprobarea acţionarilor noştri pentru această propunere, în cadrul Adunării Generale pe care am avut-o la finalul lunii aprilie. Obligaţiunile vor fi emise în vara acestui an, după ce vom obţine toate aprobarile din partea autorităţilor. Planul este să emitem obligaţiuni subordonate convertibile în valoare totală de 30 milioane euro, pentru a întări astfel baza de capital a băncii. Deţinătorii de obligaţiuni vor avea două opţiuni - de a le converti în acţiuni - în funcţie de un algoritm prestabilit - sau de a le păs­tra până la scadenţă.

Reporter: Având în vedere rezultatele foarte bune obţinute de bancă în primul trimestru, intenţionaţi să vă extindeţi reţeaua teritorială?

Horia Ciorcilă: Reţeaua noas­tră teritorială a ajuns la dimensiunea optimă în raport cu cei peste 1,5 milioane de clienţi pe care îi avem. Practic, prin cele 560 de unităţi teritoriale pe care le numără reţeaua Băncii Transilvania suntem prezenţi în toate punctele importante ale ţării de la centre economice importante, până la localităţi mai mici. Avem o infrastructură "matură", pe care ne dorim să o eficientizăm acum tot mai mult.

Avem în vedere, pentru prima jumătate a aces­tui an, relocarea şi modernizarea a două dintre sucursalele noastre cu rezultate foarte bune, Constanţa şi Bacău. De asemenea, în Cluj-Napoca vom avea un sediu nou, "Data Center", unde va lucra o parte din echipa noastră clujeană. Acestea sunt planurile în ceea ce priveşte reţeaua teritorială, pentru 2012.

Reporter: Aţi făcut restructurări în cadrul Băncii Transilvania? Câţi salariaţi are în prezent  BT?

Horia Ciorcilă: Banca Transilvania a evitat întotdeauna restructurările, concentrându-se pe reorganizarea şi redistribuirea resurselor acolo unde este nevoie. În prezent, avem peste 6.000 de angajaţi, cu 5% mai mult decât în 2010, deci am continuat să aducem oameni noi inclusiv în 2011. Avem în vedere eficientizarea, la maxim, a potenţialului pe care oamenii din echipa noastră îl au.

Reporter: Către ce segmente de clienţi se îndreaptă Banca Transilvania, privind creditarea?

Horia Ciorcilă: Pentru că Banca Transilvania este banca oamenilor întreprinzători, avem în vedere mai ales IMM-urile, dar şi companiile mari şi persoanele fizice. În acest an, vom acorda o atenţie sporită agriculturii şi fondurilor europene, precum şi segmentului de clienţi din domeniul medical, pentru care avem un model de business dedicat.

Reporter: Cum estimaţi că vor evolua creditele ipotecare şi cele de consum în acest an?

Horia Ciorcilă: Piaţa ne arată un apetit redus din partea populaţiei în ceea ce priveşte creditele cel puţin pentru moment. Cu toate acestea, mă bucur să spun că la Banca Transilvania am reuşit în 2011 să creştem plasamentele de credite în retail cu 5%, la peste 5.600 milioane lei. Crescând mai repede decât piaţa, avem un start bun în 2012. Ne-am propus pentru acest an o creştere de 8% a nivelului creditării în rândul persoanelor fizice, dar avem în vedere păstrarea echilibrului dintre creditele garantate cu ipoteci şi creditele de consum.

Reporter: BERD şi IFC, acţionari ai Băncii Transilvania, şi-au reafirmat angajamentul faţă de bancă? Aveţi semnale de la aceştia că vor să-şi mărească participaţia sau să vândă?

Horia Ciorcilă: Atât BERD, cât şi IFC, care se numără printre acţionarii noştri semnificativi, susţin în continuare strategia băncii şi nu avem semnale de la aceştia că ar dori în acest moment să vândă participaţia.

Reporter: Ar fi fost oportun dacă Banca Transilvania ar fi fost listată în acest moment pe bursele străine?

Horia Ciorcilă: Avantajele lis­tării Băncii Transilvania pe bursele străine sunt, în acest moment, limitate.  Timingul pentru o eventuală atragere de capital - pentru că aceasta ar fi principala justificare pentru o listare secundară, pe lângă cea de la Bursa de Valori Bucureşti - nu ar fi cel mai bun, din cel puţin două motive. În primul rând, Banca Transilvania este bine capitalizată pentru nivelul actual al activităţii. În al doilea rând, ne aşteptăm ca generarea internă de capital a Băncii Transilvania - prin intermediul profitului - să fie suficientă pentru a susţine creşterea businessului. În plus, preţul la care s-ar face o emisiune de acţiuni ar fi destul de mic, sectorul financiar fiind, în general, subevaluat de piaţă. Am cântărit inclusiv avantajele colaterale generate de o astfel de listare a băncii, însă acestea sunt şi ele reduse.

Obligaţiunile vor fi emise în vara acestui an, după ce vom obţine toate aprobările din partea autorităţilor. (...) Deţinătorii de obligaţiuni vor avea două opţiuni - de a le converti în acţiuni - în funcţie de un algoritm prestabilit - sau de a le păstra până la scadenţă.

În Cluj-Napoca vom avea un sediu nou, Data Center, unde va lucra o parte din echipa noastră clujeană.

Avantajele listării Băncii Transilvania pe bursele străine sunt, în acest moment, limitate.

Piaţa ne arată un apetit redus din partea populaţiei în ceea ce priveşte creditele, cel puţin pentru moment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb