Hotărârile din Senat şi Camera Deputaţilor vor fi adoptate cu majoritate simplă

Alexandru Costea
Politică / 7 aprilie 2015

Actualizare 16:21

Deciziile şi hotărârile din cele două Camere ale Parlamentului vor fi luate cu votul majorităţii simple a celor prezenţi, a hotărât astăzi plenul reunit, care a votat modificarea articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor.

Decizia a fost luată cu 292 de voturi "pentru" şi un singur vot "împotrivă", iar astfel Parlamentul a pus în acord prevederile Statutului parlamentarilor cu prevederile Constituţiei.

Săptămâna trecută, Senatul a adoptat, la rândul său, modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simplă în cazul hotărârilor.

Modificările Regulamentului Senatului şi Statutului au fost efectuate după ce senatorii au respins, în 25 martie, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Senatul nu a încuviinţat, atunci, arestarea preventivă a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor. Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

În urma acestui vot, liberalii au cerut demisia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În plus, Curtea Constituţională a fost sesizată de PNL, de preşedintele Klaus Iohannis şi CSM, privind decizia Senatului în cazul Şova, judecătorii Curţii urmând a lua în dezbatere cele trei solicitări în şedinţa de miercuri.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 15:45 PNL: "Ponta să lămurească, public, situaţia curselor Tarom"

PNL cere premierului Victor Ponta să lămurească, public, situaţia curselor TAROM prin care "zeci de senatori şi deputaţi" au fost "împiedicaţi" să ajungă la Parlament, unde trebuie să se discute modificarea Statutului parlamentarilor, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Potrivit sursei, PNL suspecteză că PSD şi Victor Ponta se folosesc de instituţiile statului pentru "a împiedica" Opoziţia să fie prezentă la o "dezbatere capitală" pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor.

PNL solicită ca, astăzi, în cel mai scurt timp, Statutul să fie supus modificării în Plenul Parlamentului, astfel încât senatorii şi deputaţii Opoziţiei "să poată contracara eventualele derapaje ale PSD", mai notează liberalii.

-------------

Senatorul PNL Cristian Bodea acuză întârzieri intenţionate ale zborurilor TAROM pentru a bloca parlamentarii din opoziţie înainte de şedinţa comună pentru modificarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor.

"Avionul de la Timişoara trebuia să plece la 8.45, cică decolăm abia la 12.30. Teoretic. La Iaşi aud că e la fel: 4 ore întârziere. Scuza aceeaşi: TAROM pretinde că s-au stricat ambele avioane şi trebuie să trimită altele. Dacă nu s-or prăbuşi şi alea prin munţi...

Acum, la o numărătoare simplă avem câteva zeci de parlamentari din Opoziţie blocaţi în aeroporturi: Banat, Crişana, jumătate din Moldova. Sigur nu are nicio legătură cu faptul că la ora 14.00 începe plenul comun intempestiv pus la cale de PSD. Şi nu va avea nicio legătură cu urletele lui Zgonea că PNL boicotează corectarea Statutului parlamentarilor. Da", siguuuuuur...", a scris Bodea pe Facebook.

Acesta a adăugat, într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, că numai la Timişoara sunt blocaţi 20 de parlamentari ai opoziţiei deşi "e soare, frumos, fără nori".

"Cine e şeful Tarom? Domnul Ponta! După aceea poate să spună că opoziţia boicotează statutul parlamentarilor", a acuzat Bodea.

Birourile permanente se reunesc la ora 13:30 la solicitarea preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în vederea convocării unei şedinte comune a Parlamentului pentru modificarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor, astfel încât hotărârile de aprobare a cererilor de reţinere a parlamentarilor să se adopte cu votul secret al majorităţii simple.

Premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, a făcut ieri un apel către parlamentarii din partid şi către cei din opoziţie să fie prezenţi azi la Parlament, pentru a participa la punerea în acord a Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor cu deciziile Curţii Constituţionale.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a caracterizat sâmbătă convocarea pentru astăzi a plenului Parlamentului drept "golănie politică", explicând că, în acea zi, "foarte mulţi colegi parlamentari, din pricina sărbătorilor legale, nu vor fi prezenţi la Parlament".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Numai gargaragii in parlamentul R OMANIEI .Propun reducerea retributiilor cu 25% la toti.

    1. de acord cu reducerea ceruta singura problema e ca trebuie sa le mai aratam si ciomegele...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb