Huawei a publicat un White Paper despre inovaţiile în comerţul digital, explorând oportunităţile economice oferite de tehnologie în vremea pandemiei, conform unui comunicat de presă. Materialul analizează, de asemenea, importanţa reducerii decalajului digital pentru a distribui mai bine beneficiul globalizat, potenţialul impuls pe care comerţul digital îl poate aduce economiei mondiale şi rolul Huawei în accelerarea erei digitale prin colaborare şi tehnologie.
Potrivit sursei citate, în era comerţului digital, datele vor avea o importanţă din ce în ce mai mare în fluxurile internaţionale de bunuri, servicii, tehnologie, capital şi aptitudini. Platformele digitale vor deveni baza standard pentru ecosistemele care colectează resurse, promovează colaborarea, îmbunătăţesc eficienţa şi construiesc lanţuri de valoare globale care se vor extinde de la lumea fizică la lumea digitală.
Potrivit documentului, cinci servicii digitale ar putea avea un impact semnificativ asupra dezvoltării comerţului digital.
1. Serviciile de stocare şi computing în cloud vor sprijini furnizarea de servicii pe teren şi vor accelera migraţia în cloud. Acest lucru va conduce la formarea unui ecosistem de "economie cloud" şi la creşterea noilor modele de afaceri, cum ar fi crowdsourcing, crowd finance, outsourcing în cloud şi subcontractarea platformelor.
2. Platformele digitale vor fi un sprijin important pentru funcţionarea eficientă şi ordonată a economiei digitale şi a comerţului digital.Astfel de platforme oferă un mecanism de interacţiune online între părţile interesate, indiferent de locaţia lor fizică şi susţin conexiunea transfrontalieră a ofertei şi cererii de date, bunuri şi servicii, precum şi colaborarea internaţională în cercetare şi dezvoltare, proiectare şi producţie.
3. Funcţiile AI vor accelera dezvoltarea serviciilor digitale şi le vor îmbunătăţi inteligenţa, automatizarea şi complexitatea.
4. Serviciile de reţea 5G vor crea oportunităţi pentru noi aplicaţii şi modele de afaceri. Acestea vor facilita dezvoltarea specializării inteligente şi o participare mai incluzivă în lanţurile globale de aprovizionare ale noii industrii de servicii digitale.
5. În cele din urmă, serviciile de încredere digitală optimizate, cum ar fi cele de verificare, identitate şi blockchain, vor crea un mediu de afaceri internaţional sigur şi de încredere, pentru a facilita comerţul cu date, produse şi oferte digitale.
Conform comunicatului, cele cinci servicii digitalizează serviciile tradiţionale în timpul pandemiei COVID-19, cu rezultate promiţătoare în creşterea presiunii economice generate de regulile de distanţare socială. Conform studiului UNCTAD (2019), digitalizarea face parte din mai mult de 15% din PIB-ul global, iar această cifră creşte semnificativ de la an la an . Multe alte statistici arată, de asemenea, creşterea remarcabilă pe care digitalizarea o va aduce economiei mondiale.
Deşi globalizarea a crescut fără îndoială prosperitatea generală, provocarea inegalităţii în distribuirea beneficiilor sale şi decalajul crescut dintre bogaţi şi săraci nu pot fi rezolvate unilateral prin restricţii, protecţionism, atacuri vizate asupra companiilor private sau prin decuplare forţată. În furtuna acestei pandemii, nicio naţiune sau companie nu poate sta singură. Trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi modalităţi şi mijloace de a păşi cu încredere în viitorul digital.
Potrivit lui Craig Burchell, Senior Vice President Global Trade Affairs, Huawei, "guvernele care pun digitalizarea în centrul politicilor economice şi comerciale vor avea un avantaj competitiv faţă de cele care nu procedează în acest fel. Deblocarea potenţialului comerţului digital este esenţială pentru sănătatea, prosperitatea şi stabilitatea mondială viitoare." Promovarea accesului la tehnologie pentru toată lumea înseamnă închiderea decalajului digital care afectează jumătate din omenire. Acest lucru va accelera comerţul digital şi va sprijini o mai bună distribuţie a beneficiilor globalizării. În această privinţă, Huawei consideră că politica comercială poate contribui puternic la creştere şi crearea de oportunităţi economice. În timpul pandemiei, tehnologiile digitale s-au dovedit a fi de succes, dar recuperarea economiei cere ca factorii de decizie să realizeze mai mult şi mai rapid decât în trecut, notează sursa citată.
Deoarece redresarea economică post-COVID 19, criza climatică şi inegalitatea economică sunt aspect care necesită rezolvare urgentă, acesta este anul pentru deblocarea potenţialului comerţului digital. Colaborarea globală şi accesul la tehnologie vor ajuta ţările din întreaga lume să se mute într-o lume stabilă, prosperă, conectată şi inteligentă.