I-A VENIT MINTEA LA CAP CNVM face curăţenie în piaţa de capital

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2005

Mai multe pieţe, după nevoi l Vor fi eliminate din piaţă societăţile pe care nu le-a băgat nimeni în seamă

CNVM speră să adopte reglementările, luna viitoare l Ideea vine cu o întîrziere de şapte ani faţă de strategia publicată de ziarul "BURSA"

Dacă va fi fost cineva îngrijorat că, prin fuziunea pieţei Rasdaq cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB), numărul pieţelor de valori mobiliare va descreşte de la două, la una, atunci poate să răsufle uşurat: reglementările pe care CNVM are de gînd să le emită, îi vor presa pe brokeri să deschidă cel puţin încă o piaţă (dacă nu mai multe).

Vicepreşedintele CNVM Paul Miclăuş spune că, săptămîna asta, ar trebui să se finalizeze proiectul unor reglementări care, în virtutea noii legislaţii, să reorganizeze piaţa valorilor mobiliare aducînd-o la nevoile societăţilor emitente. CNVM a căzut de acord asupra principiilor acestei reorganizări: la Cota Bursei vor fi menţinuţi emitenţii care întrunesc condiţiile de lis-tare şi corespund prevederilor legale. O piaţă alternativă - "alternative trading system" (ATS)- va fi creată pentru societăţile ale căror dimensiuni nu justifică prezenţa la Cotă, dar care respectă toate rigorile de listare: au contract cu un registratar independent, acţiunile lor sînt lichide (se tranzacţionează curent), îndeplinesc criteriile de transparenţă (raportează evenimentele semnificative din activitatea întreprinderii).

Vicepreşedintele Paul Miclăuş întăreşte: "Obligaţiile acestor societăţi vor fi identice cu ale celor din piaţa reglementată". Domnia sa prognozează că această piaţă ATS va fi dezvoltată pe sistemul electronic al Bursei.

Directorul general al BVB, domnul Stere Farmache, precizează că, deşi societăţile de pe ambele pieţe vor fi listate de drept, ele nu sînt şi obligate să accepte listarea, ci sînt libere ca, eventual, la dorinţa acţionarilor, să părăsească piaţa.

O a treia categorie de societăţi emitente - cele care au încheiat contract cu un registratar, dar sînt tranzacţionate sporadic - vor beneficia de un regim special. Vicepreşedintele Paul Miclăuş spune că acţiunele lor vor fi introduse la tranzacţionare în sistemul pieţei, la cerere (un fel de "traded but not listed", care funcţioneză şi acum la Bursă).

În sfîrşit, va fi cu totul eliminată din piaţă o a patra categorie de societăţi - masa celor care nu au contract cu un registratar, nu înaintează publicului raportări asupra evenimentelor întreprinderii şi ale căror acţiuni nu sînt tranzacţionate.

Vicepreşedintele CNVM Paul Miclăuş este de părere că aces-tor societăţi care vor fi eliminate din piaţa organizată li s-ar potrivi acţiuni "la purtător".

În opinia noastră, aceste reglementări revoluţionează piaţa românească de capital, marcînd momentul real de ruptură faţă de epoca lui Boboc Ştefan (primul preşedinte CNVM, cel care, la un moment dat, a fost arestat).

Un studiu de acum şapte ani realizat de redacţia ziarului "BURSA" a dezvăluit că aproape patru sute de societăţi listate pe Rasdaq nu înregistraseră nici o tranzacţie timp de trei ani şi că la aproximativ 1500 de societăţi le fuseseră tranzacţionate acţiunile de trei-patru ori, în acelaşi interval de timp. Situaţia era neschimbată în anul 2000 şi este neschimbată şi astăzi, deoarece condiţiile sînt neschimbate - întreprinderile sînt neprofitabile, acţionarii sînt puţini - ba, chiar, s-au agravat (unele din aceste societăţi au intrat în lichidare).

Pornind de la această realitate, ziarul "BURSA" a întocmit atunci o strategie de relansare a pieţei de capital pe care a publicat-o şi în Revista "BURSA - Anul financiar", a înaintat-o la FPS (al cărui urmaş este AVAS-ul de astăzi) şi reprezentantului Băncii Mondiale.

Strategia propusă de ziarul "BURSA" sugera ca FPS (acţionar majoritar, la acea dată, în numeroase din aceste societăţi uitate pe piaţa de capital) să decidă în AGA delistarea lor de pe Rasdaq şi ulterior, să le materializeze acţiunile şi să le transforme din "nominative" în "acţiuni la purtător". După care, aşteptînd cîteva luni pentru reconstituirea pieţei informale (aşa-numita "piaţă gri") care să dea lichiditate acţiunilor, să le scoată la vînzare, cu bucata, din propriul portofoliu.

Am fi împuşcat mai mulţi iepuri dintr-o dată: privatizare, lichiditate la acţiuni zăcînde şi un nou plasament pentru economii, atrăgînd astfel interesul populaţiei în gestiunea acestor întreprinderi (ceea ce ar fi creat şansa îmbunătăţirii managementului lor). Strategia a fost prezentată preşedinţilor succesivi ai FPS - Sorin Dimitriu, Radu Sârbu, Ovidiu Muşetescu - a suscitat interes, dar... conjuncturi şi alte priorităţi i-au împiedicat finalizarea.

Reglementările pe care CNVM are de gînd să le emită acum, se suprapun integral peste strategia propusă atunci de ziarul "BURSA". Deşi ar fi fost legală şi posibilă încă de cînd am propus-o, intenţia de acum a CNVM s-a conturat abia astăzi din mai multe cauze. Întîi, pentru că s-a înnoit echipa comisarilor, avînd în componenţă oameni care şi gîndesc, nu doar execută ordine. Şi în al doilea rînd, pentru că noua legislaţie sugerează clar liberalizarea pieţei de capital, pe o astfel de cale (sugestii incluse în lege, sub presiune europeană).

După finalizarea textului reglementărilor de către CNVM, vor urma dezbaterile publice pe marginea lor. Vicepreşedintele CNVM Paul Miclăuş speră ca normele să fie adoptate în prima jumătate a lunii octombrie.

După un deceniu irosit, ne întoarcem de unde plecarăm. Condiţiile sînt altele: integrarea europeană ne paşte peste un an (dacă lucrurile merg bine) iar nu peste zece. Nu vom mai avea zece ani să ne jucăm cu "acţiuni la purtător", joc care ar fi creat şi cultură de piaţă, i-ar fi făcut reclamă pieţei, şi ar fi creat şi condiţii de promovare întreprinderilor, din piaţa informală, în cea reglementată.

În plus, ne-a dispărut şi ingenuitatea - în ăştia zece ani s-au petrecut atîtea, încît piaţa noastră nu mai poate susţine că ar fi fecioară.

Dar, dincolo de amara satisfacţie că, pînă la urmă, viaţa şi piaţa ne-au dat dreptate, mai rămîne şi zicala populară - mai bine mai tîrziu decît niciodată. Cine ştie, poate că şi aşa, tîrziu, totuşi ne-ar mai putea folosi la ceva...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb