IANUARIE FINANCIAR BET depăşeşte căderea provocată de şocul Covid-19

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 februarie 2021

BET depăşeşte căderea provocată de şocul Covid-19

Avans de 9,3% pentru BET-NG, indice domiant de companii ce acordă constant dividende cu randamente ridicate

Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide şaptesprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a recuperat complet în ianuarie căderea provocată de şocul Covid-19, coşul de acţiuni încheind luna la 10.306,47 puncte, echivalentul unui avans de 5,11% faţă de finalul anului trecut.

A fost un parcurs diferit de cel al principalelor pieţe din Europa şi Statele Unite, care au cunoscut preponderent scăderi, în ianuarie. Indicele pan-european Stoxx 600 a coborât cu 0,8%, luna trecută, în timp ce indicele DAX 30 al bursei din Frankfurt a avut un declin de 2,08%, iar FTSE 100, al pieţei londoneze, s-a depreciat cu 0,82%, în ianuarie.

Peste Atlantic, unde prim planul a fost ţinut de lupta dintre traderii de retail conduşi de comunitatea WallStreetBets de pe Reddit şi fondurile speculative, indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 2,04%, în ianuarie, în vreme ce S&P 500 s-a depreciat cu 1,11%, iar Nasdaq Composite a urcat cu 1,42%.

În acest context, la Bursa de Valori Bucureşti, creşterile au fost probabil influenţate de apropierea sezonului de raportări financiare preliminare pentru anul trecut, care conturează perspectivele de dividende, factor important în piaţa noastră privind deciziile de investiţii, în condiţiile în care acţiunile companiilor de la BVB sunt cunoscute ca având, în medie, unele dintre cele mai mari randamente ale dividendelor din lume.

Astfel, indicele BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, s-a apreciat cu 5,22%, la 917,08 puncte, în ianuarie, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, emitenţi ce alocă constant dividende cu randamente ridicate, a urcat cu 9,27%, la 757,4 puncte, cea mai bună evoluţie dintre coşurile de acţiuni de la BVB, luna trecută.

Conpet - cea mai bună evoluţie din rândul emitenţilor din BET-XT

Cu o creştere de 16,8%, până la 89 lei, acţiunile Conpet Ploieşti (COTE) au avut cel mai ridicat avans dintre titlurile incluse în indicele BET-XT. Cotaţia acţiunii transportatorului de produse petroliere a urcat puternic în şedinţa din 29 ianuarie (precum şi în următoarea, pe 1 februarie), pe fondul unui volum cu mult peste cel obişnuit pentru acest emitent. Creşterea a apărut în condiţiile în care, cu o zi în urmă, Consiliul de Administraţie a aprobat politica de dividende a companiei şi a hotărât convocarea acţionarilor în vederea supunerii la vot al majorării capitalului social al companiei, aportul Statului la operaţiune constând în terenuri. Dacă convocatorul AGA a fost remis operatorului pieţei noastre de capital chiar în seara zilei de 28 ianuarie, informarea privind politica de dividende a fost publicată pe site-ul BVB abia în ziua de 2 februarie.

Conform documentului, conducerea Conpet a previzionat, pentru perioada 2020-2022, o rată de distribuţie a dividendelor de 85% din profit, cotă asemănătoare cu cea din ultimii cinci ani. Compania, la care Statul Român deţine 58,7%, îşi va prezenta rezultatele preliminare pentru 2020 în data de 25 februarie.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN), companie de asemenea deţinută majoritar de stat, au avut un avans de 14,78% în ianuarie, până la 20,5 lei, un nou maxim istoric.

Producătorul de energie a fost, în ultimii trei-patru ani, unul dintre emitenţii cu cele mai mari randamentele ale dividendelor de la BVB, compania făcând inclusiv distribuţii suplimentare la cererea statului. În plus, cel puţin pe baza situaţiilor pentru primele nouă luni, se prefigurează un rezultat bun pentru 2020, în condiţiile în care după primele trei trimestre ale anului trecut, compania raportase un profit net de 477 milioane lei, cu aproape 15% mai mare decât cel din acelaşi interval a lui 2019. Nuclearelectrica îşi va publica rezultatele financiare preliminare pentru 2020 tot în data de 25 februarie.

Transelectrica (TEL), Romgaz (SNG) şi Transgaz (TGN) sunt alte companii care au marcat creşteri mari ale preţurilor acţiunilor, în ianuarie. Practic, titlurile TEL s-au apreciat cu 10,55%, până la 28,3 lei, în timp ce acţiunile SNG au urcat cu 9,96%, la 30,9 lei, iar titlurile TGN au crescut cu 8,13%, până la 306.

Sunt, de asemenea, companii deţinute majoritar de stat, de la care se aşteaptă dividende importante, în condiţiile în care conform legislaţiei în vigoare sunt obligate să distribuie către acţionari cel puţin 50% din profit.

Avans de 9,6% pentru acţiunile OMV Petrom

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, au urcat cu 9,63%, în ianuarie, la 0,3985 lei. Compania, care şi-a publicat ieri rezultatele preliminare pentru 2020, a fost puternic afactată de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei de Covid-19, dar are o politică de dividend declarată, ce presupune cel puţin menţinerea dividendului la nivelul anului anterior. Astfel, pentru 2020, OMV Petrom a propus un dividend de 0,031 lei/titlu (similar cu cel din 2019), echivalentul unui randament brut de 7,8% faţă de ultimul preţ al acţiunii SNP din ianuarie.

Spre deosebire de companiile energetice şi de utilităţi, acţiunile băncilor au avut creşteri mai mici în condiţiile în care instituţiile de credit vor raporta profituri în scădere pentru 2020, îndeosebi în urma constiturii de provizioane, iar perspectiva dividendelor este incertă. În ianuarie, titlurile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 2%, la 2,295 lei, în timp ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 1,21%, până la 15,04 lei.

Declin de 4,9% pentru MedLife, cel mai slab parcurs din indicele BET-XT

La polul opus, cea mai slabă evoluţie de luna trecută din indicele BET-XT a fost bifată de acţiunile MedLife (M), titlurile prestatorului privat de servicii medicale având un declin de 4,91%, la 10,65 lei. Compania nu a reuşit să deruleze operaţiunea de majorare de capital, ce implică distribuirea gratuită a cinci acţiuni noi la una deţinută, conform propunerii ce a fost aprobată de AGA la jumătatea lunii decembrie a anului trecut. În ultimul comunicat, emitentul estimează că acţiunile vor fi alocate celor ce li se cuvin între 15 şi 23 februarie, faţă de 5 ianuarie, care era termenul iniţial.

Titlurile operatorului de servicii de alimentaţie publică Sphera Franchise Group (SFG) şi acţiunile companiei de IT Bittnet Systems (BNET) sunt celelalte titluri din BET care s-au depreciat în ianuarie. Acţiunile SFG au coborât cu 0,34%, la 14,65 lei, în timp ce titlurile BNET au scăzut cu 0,29%, până la 0,694 lei.

Discount-uri de tranzacţionare între 33,4% pentru SIF Moldova şi 58,3% în cazul SIF Banat-Crişana

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avut o apreciere de 4,76%, în ianuarie, la 45.128,61 de puncte, cea mai redusă creştere din rândul indicilor Bursei de Valori Bucureşti.

Acţiunile FP au avansat cu 4,14%, până la 1,51 lei, într-o lună în care titlurile fondului închis de investiţii au atins un nou maxim istoric, de 1,525 lei (care ulterior a fost doborât, ieri, la ora 17:00, acţiunile FP tranzacţionându-se la 1,55 lei). Fondul a demarat cel de-al douăsprezecelea program de răscumpărare, prin care ţinteşte achiziţia, în scopul anulării pentru reducerea capitalului social, a cel mult 800 milioane de acţiuni FP.

SIF-urile au avut creşteri între 0,58% pentru acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care au încheiat luna la 0,346 lei, şi 8,8% în cazul SIF Moldova (SIF2), titlurile societăţii de investiţii financiare din Bacău, ce derulează în prezent un program de răscumpărare, apreciindu-se până la 1,36 lei.

La finalul lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 33,4% pentru SIF Moldova şi 58,3% în cazul SIF Banat-Crişana (SIF1), în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 11%, sub obiectivului avut de Franklin Templeton, adminis­tratorul FP, de sub 15%.

Recorduri în piaţa AeRO

În piaţa AeRO şi-au făcut debutul luna trecută acţiunile retailerului de materiale de construcţii MAM Bricolaj (MAM) şi a furnizorului de soluţii de securitate cibernetică Safetech Innovations (SAFE). Acţiunile MAM au fost fost listate în data de 21 ianuarie, încheind ziua la un preţ de 30,6 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 3,14 milioane lei, cel mai mare rulaj în prima zi de tranzacţionare, din 2015 şi până în acel moment. Recordul avea să fie doborât doar peste câteva zile, când în data de 29 ianuarie titlurile SAFE au debutat în piaţa AeRO, strângând tranzacţii de aproape 8,9 milioane de lei. Acţiunile furnizorului de soluţii de securitate cibernetică au încheiat acea zi la preţul de 24 lei, de şase ori mai mare decât cel la care se încheiase plasamentul privat în octombrie.

Am intrat în februarie, lună în care aproape toţi emitenţii de Bursa de Valori Bucureşti se vor prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele preliminare pentru 2020 şi cu propunerile de dividende, aspecte cu influenţă asupra cotaţiilor până în perioada mai-iunie, când de obicei sunt datele de înregistrare şi, implicit, datele ex-dividend.

Bineînţeles că evoluţia titlurilor de la bursa noastră va fi influenţată şi de cea a pieţelor internaţionale care, în luna ianuarie au fost lovite de câteva pusee de volatilitate intesă.

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, consideră că vor mai apărea perioade de volatilitate sporită, dar trendul pe termen lung al pieţei din Statele Unite rămâne ascendent.

"Credem că pieţele vor face ceea ce fac de obicei de-a lungul timpului, adică se vor ancora în perspectivele economiei, a profiturilor corporaţiilor şi a politicii monetare, toate trei întrunind condiţiile să suţină o «piaţă bull» de durată", a scris Fehr în ultima sa analiză săptămânală.

Rămâne de văzut cum vor evolua pieţele internaţionale în următoarele luni şi, în siajul lor, cotaţiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. BET? ... Pana aproape de 11.000 si da coltu' apoi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb