Cei aproximativ 50 de muncitori ai societăţii Construcţii Aeronautice Ghimbav au continuat şi în această săptămână să protesteze prin blocarea accesului în societate după ce nu şi-au mai primit salariile din luna aprilie a acestui an. Ei sunt în continuare nemulţumiţi de faptul că nu se găseşte nicio soluţie pentru primirea banilor, dar nici nu se doreşte închiderea societăţii astfel încât să îşi poată primi drepturile salariale din Fondul de Garantare a Salariilor.
Potrivit sindicaliştilor de pe platformă, protestul va continua până când situaţia se va rezolva prin găsirea unor soluţii pentru achitarea sumelor restante.
Consiliul de Administraţie al Întreprinderii de Construcţii Aeronautice (ICA) Ghimbav a decis, săptămâna trecută, să anunţe Ministerul Economiei că societatea se află în situaţie de insolvenţă, a declarat liderul sindicaliştilor de pe platforma IAR, Şuba Arpad. Acesta a precizat că "pe ordinea de zi a viitoarei Adunări Generale a Acţionarilor de la finele lunii viitoare este şi majorarea capitalului social al companiei cu valoarea datoriilor, adică conversia datoriilor în acţiuni". Mai mult, Şuba Arpad a anunţat că în cazul în care AGA nu va fi de acord cu această conversie, care face parte, potrivit directorului general Traian Tomescu, din programul de restructurare al companiei, membrii Consiliului de Administraţie vor declara a doua zi insolvenţa companiei.
Pe de altă parte, directorul Traian Tomescu spune că insolvenţa nu este o soluţie care poate fi luată în discuţie, având în vedere că societatea este în stare de administrare specială. Mai mult, Tomescu explică că, prin faptul că ICA Ghimbav face parte din categoria societăţilor din industria de apărare, închiderea nu se poate realiza decât cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării. "În schimb, am discutat despre contractarea unui credit de 800.000 de lei şi, în paralel, vom face demersuri pentru ca partenerul german, care are să ne dea 200.000 de dolari, să înceapă să ne facă plăţi", a mai spus Tomescu.