IEA: Utilizarea gazelor naturale va atinge un nivel record anul viitor

S.B.
Materii Prime / 3 octombrie

IEA: Utilizarea gazelor naturale va atinge un nivel record anul viitor

Cererea de gaze naturale pe plan mondial va atinge un nivel record anul viitor, în condiţiile în care se intensifică concurenţa între Asia şi Europa pentru combustibilii transportaţi pe mare, se arată într-un raport publicat joi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), informează Agerpres.

După un declin al importurilor în acest an, Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2025, ceea ce va duce la o restrângere a cantităţii disponibile pe piaţă şi la diferenţe de preţ cu Asia, susţine organizaţia cu sediul la Paris.

"Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne limitată, incertitudinile afectând perspectivele pentru 2025", avertizează IEA.

Estimările Agenţiei sugerează că va urma un alt an dificil pentru Europa, unde consumatorii încă sunt afectaţi de preţurile ridicate. Deşi în regiune preţurile la gaze au scăzut semnificativ, de la vârful crizei din 2022, ele încă sunt mai ridicate decât nivelul mediu înregistrat anterior. Extinderea riscurilor geopolitice - de la războiul din Ucraina la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu - a sprijinit creşterea preţurilor şi volatilitatea de pe piaţă.

Consumul de gaze în Europa ar putea scădea cu 2% anul acesta, comparativ cu 2023, conform previziunilor IEA. În industrie, cererea s-a redresat, dar rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, în timp ce folosirea gazelor în sectorul energiei continuă să scadă, datorită boom-ului regenerabilelor.

În 2025, cererea pe continent ar putea creştere cu 1%, previzionează IEA. Dacă fluxurile de gaze ruseşti via Ucraina sunt oprite anul viitor, atunci Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate.

Pe plan global, consumul de gaze va atinge anul acesta un nivel record, tendinţa se va păstra şi în 2025, Asia rămânând principalul motor al creşterii, susţine IEA.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. “Pe plan global, consumul de gaze va atinge anul acesta un nivel record, tendinţa se va păstra şi în 2025”…DAR, nu ne intereseaza pe plan global, ne intereseaza in Europa:

    “Consumul de gaze în Europa ar putea scădea cu 2% anul acesta, comparativ cu 2023, conform previziunilor IEA” 

    “ În 2025, cererea pe continent ar putea creştere cu 1%, previzionează IEA”:-)…cu alte cuvinte, anul acesta cererea scade cu 2%, si potential creste la anul cu 1%”…Desi ma indoiesc, la anul intra in productie alte capacitati de productie solare si eoliene, dar chiar si fara, sa zicem” tot rezulte o scadere de 1%…Iar la noi nu zicea honvedul Antal ca toti consumatorii “in banda”:-)…au tras obloanele? Deci unde e criza :-)?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb