IEA:Cererea mondială de cărbune va continua să atingă noi niveluri record, până în 2027

S.B.
Materii Prime / 18 decembrie

IEA:Cererea mondială de cărbune va continua să atingă noi niveluri record, până în 2027

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi recorduri în fiecare an, cel puţin până în 2027, se arată într-un raport publicat miercuri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), care anterior estimase că anul trecut s-a atins un maxim istoric, informează Agerpres.

Cele mai recente previziuni ale IEA prevăd o creştere a cererii de cărbune la aproape 8,9 miliarde tone până în 2027, un nivel cu aproximativ 1% mai ridicat decât în 2024. Instituţia prognoza anul trecut că în acest deceniu cererea de cărbune va începe să scadă semnificativ.

Pentru a se ajunge la emisii nete zero până în 2050 şi a limita încălzirea globală în linie cu Acordul de la Paris, utilizarea cărbunelui ar trebui să scadă semnificativ în acest deceniu. Deşi analiştii se aşteaptă ca cererea pentru combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2 ar urma să fie afectată de majorarea energiei regenerabile, de pe urma turbinelor eoliene şi a panourilor solare.

"Analiza noastră arată că cerea mondială de cărbune ar urma să atingă noi recorduri până în 2027, chiar dacă consumul de electricitate creşte semnificativ. Totuşi, factorii climatici - în special în China, cel mai mare consumator de cărbune mondial - va avea un impact major asupra tendinţelor pe termen scurt privind cererea de cărbune. Creşterea rapidă a consumului de electricitate este de asemenea extrem de importantă pe termen mediu", a apreciat Keisuke Sadamori, director în cadrul IEA.

În ultimii cinci ani, IEA a estimat că s-a ajuns la un nivel record al cererii de cărbune, apoi şi-a revizuit previziunile. În 2024, cerea mondială de cărbune a fost cu aproximativ 9% mai ridicată decât se prognoza în ultimii ani.

Deşi utilizarea cărbunelui a scăzut în Europa şi SUA, nu a fost suficientă pentru a compensa majorarea cererii în India şi China. Până în 2027, creşterea cererii de cărbune în cele două cele mai populate ţări ale lumii va fi mai ridicată decât cererea totală în UE, ceea ce arată că necesarul de energie ieftină în creştere al ţărilor în curs de dezvoltare este un element crucial în lupta prevenirii schimbărilor climatice.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb