IGPR: 21 de grupări specializate în infracţiuni informatice, destructurate în primele 10 luni ale anului

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 5 decembrie 2015

Poliţia Română a destructurat 21 de grupări specializate în infracţiuni informatice, formate din 715 persoane, dintre care 188 au fost reţinute, iar 140 au fost arestate preventiv, în primele 10 luni ale anului, informează un comunicat al IGPR.

''Poliţia Română acţionează pentru siguranţa cetăţenilor în mediul online şi depistarea celor care comit infracţiuni pe internet. În primele 10 luni ale anului, Poliţia Română a destructurat 21 de grupări specializate în infracţiuni informatice, formate din 715 persoane, dintre care 188 au fost reţinute, iar 140 au fost arestate preventiv.

Infracţiunile informatice au un pronunţat caracter economic, cauzat de beneficiile pe care aceste fapte le pot produce. Comerţul electronic şi tranzacţiile online au cunoscut o evoluţie fulminantă, astfel că fraudele privind mijloacele de plata electronică reprezintă o nouă ţintă pentru grupările de criminalitate organizată. Atacurile informatice sunt de diverse tipuri, de la accesul neautorizat la sisteme informatice, cu depăşirea măsurilor de securitate urmată, în unele cazuri, de alte activităţi infracţionale, la modificarea/alterarea de date informatice, instalarea de programe maliţioase şi perturbarea gravă a funcţionării sistemelor informatice'', se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, infracţiunile cu mijloace de plată electronică şi fraudele privind comerţul online sunt fapte transfrontaliere, cel mai des întâlnite fiind licitaţiile frauduloase pe internet şi compromiterea cardurilor bancare urmate de retrageri de numerar sau de achiziţionarea a diferite bunuri şi servicii.

De asemenea, poliţiştii specializaţi în combaterea infracţionalităţii informatice acţionează pentru combaterea pornografiei infantile, România fiind membră a Alianţei Globale împotriva Exploatării Sexuale a Minorilor pe Internet, organizaţie care a luat fiinţă în anul 2012.

''Anul acesta, Poliţia Română a efectuat 185 de acţiuni, în urma acestora fiind destructurate 21 de grupări infracţionale specializate în criminalitate informatică.

În dosarele penale instrumentate împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., poliţiştii au efectuat 590 de percheziţii domiciliare, fiind cercetate 715 persoane, dintre care 188 au fost reţinute, iar 140 au fost arestate preventiv'', se subliniază în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb