Poliţia Română a destructurat 21 de grupări specializate în infracţiuni informatice, formate din 715 persoane, dintre care 188 au fost reţinute, iar 140 au fost arestate preventiv, în primele 10 luni ale anului, informează un comunicat al IGPR.
''Poliţia Română acţionează pentru siguranţa cetăţenilor în mediul online şi depistarea celor care comit infracţiuni pe internet. În primele 10 luni ale anului, Poliţia Română a destructurat 21 de grupări specializate în infracţiuni informatice, formate din 715 persoane, dintre care 188 au fost reţinute, iar 140 au fost arestate preventiv.
Infracţiunile informatice au un pronunţat caracter economic, cauzat de beneficiile pe care aceste fapte le pot produce. Comerţul electronic şi tranzacţiile online au cunoscut o evoluţie fulminantă, astfel că fraudele privind mijloacele de plata electronică reprezintă o nouă ţintă pentru grupările de criminalitate organizată. Atacurile informatice sunt de diverse tipuri, de la accesul neautorizat la sisteme informatice, cu depăşirea măsurilor de securitate urmată, în unele cazuri, de alte activităţi infracţionale, la modificarea/alterarea de date informatice, instalarea de programe maliţioase şi perturbarea gravă a funcţionării sistemelor informatice'', se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, infracţiunile cu mijloace de plată electronică şi fraudele privind comerţul online sunt fapte transfrontaliere, cel mai des întâlnite fiind licitaţiile frauduloase pe internet şi compromiterea cardurilor bancare urmate de retrageri de numerar sau de achiziţionarea a diferite bunuri şi servicii.
De asemenea, poliţiştii specializaţi în combaterea infracţionalităţii informatice acţionează pentru combaterea pornografiei infantile, România fiind membră a Alianţei Globale împotriva Exploatării Sexuale a Minorilor pe Internet, organizaţie care a luat fiinţă în anul 2012.
''Anul acesta, Poliţia Română a efectuat 185 de acţiuni, în urma acestora fiind destructurate 21 de grupări infracţionale specializate în criminalitate informatică.
În dosarele penale instrumentate împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., poliţiştii au efectuat 590 de percheziţii domiciliare, fiind cercetate 715 persoane, dintre care 188 au fost reţinute, iar 140 au fost arestate preventiv'', se subliniază în comunicat.