Osemintele unor deţinuţi politici, descoperite la Periprava, vor fi analizate pentru stabilirea ADN-ului care să ajute la identificarea acestora, informează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) prin intermediul unui comunicat de presă.
Cercetarea arheologică face parte din a a treia campanie de investigaţii arheologice în localitatea Periprava (comuna C.A. Rosetti, jud. Tulcea), realizată în perioada 25-30 iulie, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT).
"Acţiunea a avut ca obiectiv principal căutarea, descoperirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale foştilor deţinuţi politici decedaţi în colonia penitenciară de la Periprava", se arată în comunicat.
În campania de cercetări arheologice recent încheiată s-au continuat săpăturile în cimitirul satului, în zona unde se cunoaşte că au fost înhumaţi deţinuţi politici şi au fost identificate şi cercetate un număr de 9 morminte. În cele trei campanii de săpături au fost executate în total 10 secţiuni arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite mormintele a 20 de deţinuţi.
"Conform informaţiilor documentare existente precum şi din numeroaselor mărturii ale foştilor deţinuţi politici care au fost internaţi în colonia penitenciară de la Periprava, rezultă că decesele din acest lagăr de muncă forţată au fost cauzate de înfometare, de frig, de lipsa apei potabile şi a asistenţei medicale, de accidentele intervenite pe fondul condiţiilor de muncă istovitoare şi de regimul de detenţie pe care mulţi l-au îndurat în lagărele şi închisorile unde au fost încarceraţi anterior. Unii dintre deţinuţi au fost ucişi şi prin împuşcare, mai ales în cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potenţate de condiţiile de viaţă existente în Deltă şi de comportamentul abuziv şi violent al personalului coloniei", precizează IICCMER.