"Ikea", condusă printr-o fundaţie secretă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 ianuarie 2011

 Ingvar Kamprad a creat "Ikea" în anul 1943, în Suedia.

Ingvar Kamprad a creat "Ikea" în anul 1943, în Suedia.

O anchetă a postului suedez de televiziune SVT arată că societatea evită astfel plata taxelor

Fondatorul producătorului suedez de mobilă "Ikea", Ingvar Kamprad, a recunoscut, ieri, că deţine în continuare controlul companiei printr-o fundaţie necunoscută până acum.

"Fundaţia Interogo este controlată de familia mea şi condusă de un consiliu alcătuit în întregime din membri externi", a declarat Ingvar Kamprad, într-un comunicat dat publicităţii înaintea apariţiei unei investigaţii jurnalistice privind structura complexă a companiei "Ikea".

Ingvar Kamprad, în vârstă 84 de ani, a insistat anterior că familia sa nu mai deţine controlul la "Ikea", companie care nu este listată la bursă. Până acum se ştia că aceasta este controlată de o fundaţie din Olanda - Stichting Ingka Foundation, şi subsidiara sa "Inka Holdings".

Dar, potrivit jurnaliştilor postului public de televiziune suedez SVT, care au realizat ancheta, Ingvar Kamprad deţine în continuare controlul la "Ikea" printr-o fundaţie secretă din Lichtenstein, unul dintre cele mai renumite paradisuri fiscale din lume. Ancheta arată că, deşi în mod public "Inka Holdings" gestionează toate magazinele "Ikea" din lume (280 în 26 de ţări, la finele lunii august 2010), de fapt fundaţia Intergo, creată în Liechtenstein în urmă cu două decenii, şi subsidiara sa din Luxemburg "Inter Ikea Systems" BV primesc redevenţe pentru fiecare produs vândut de "Ikea".

"Inter Ikea este adevărata Ikea", susţin jurnaliştii suedezi, potrivit cărora 3% din toate vânzările "Ikea" merg spre fundaţia secretă sub formă de redevenţe, ceea ce permite acestei fundaţii să acumuleze fonduri de 100 miliarde coroane suedeze (11,2 miliarde euro).

Kamprad afirmă că misiunea fundaţiei Intergo este "să investeas­că în expansiune şi să asigure supravieţuirea pe termen lung a Ikea", însă documentarul SVT arată că adevăratul obiectiv al fundaţiei este evitarea plăţii taxelor. Ingvar Kamprad, care trăieşte în Elveţia din 1976, neagă acuzaţiile care i se aduc, insistând că "Ikea" îşi plăteşte toate taxele. Potrivit companiei, "Ikea" a plătit taxe de aproape şase miliarde dolari în Suedia, în ultimul deceniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb