IMMOFINANZ a început anul fiscal 2020 cu o creştere a veniturilor, dar în al doilea trimestru afacerile au fost negativ influenţate de pandemia Covid-19. Veniturile din chirii au crescut cu 10,4% la 145,5 milioane de euro datorită extinderii portofoliului prin achiziţii, dar contextul pandemiei a dus la acumularea creanţelor şi la cheltuieli de proprietate mai mari, anunţă un comunicat de presă remis de IMMOFINANZ.
Managementul activelor a îmbunătăţit rezultatele financiare cu 1,8% la 102,8 milioane de euro, în ciuda creanţelor acumulate.
De asemenea, pandemia a influenţat evaluarea proprietăţilor imobiliare: reevaluările au însumat -159,2 milioane euro, comparativ cu rezultatele pozitive din primul semestru al anului 2019 (T1-2 2019: 123,5 milioane euro). Această reducere reprezintă 3,1% din portofoliul imobiliar.
Profitul net din prima jumătate a anului 2020 a avut o valoare de -120,4 milioane (T1-2 2019: 185,3 milioane EUR).
Ronny Pecik, CEO al IMMOFINANZ, a spus: "Efectele pandemiei Covid-19 au fost negative pentru rezultatele financiare din primul semestru. Cu toate acestea, punctele forte care au făcut din IMMOFINANZ unul dintre cei mai importanţi furnizorii de proprietăţi de birouri şi de vânzare cu amănuntul din regiunea noastră ne ajută acum să stăpânim criza. Aceste puncte forte includ calitatea birourilor noastre şi concepte de vânzare cu amănuntul rezistente la crize, concentrarea noastră asupra clienţilor şi angajamentul angajaţilor noştri".
La 30 iunie, portofoliul imobiliar al companiei includea 212 proprietăţi cu o valoare contabilă de aproximativ 5,0 miliarde euro. Din acest total, aproximativ 65% dintre imobile erau atribuite activităţii de birouri şi 33% afacerii cu amănuntul, detaliază comunicatul de presă.
Rata de ocupare este aproape neschimbată, cu un nivel de 95,9% (31 decembrie 2019: 96,8%).
Randamentul brut a fost egal cu 6% din venituri din închiriere IFRS şi 6,2% din chiriile facturate.
La începutul crizei, au fost introduse măsuri pentru a minimiza efectele negative asupra IMMOFINANZ şi pentru a consolida lichiditatea. Aceste activităţi includ, printre altele, amânarea investiţiilor neesenţiale şi reducerea costurilor. Soluţii individuale au fost dezvoltate rapid cu chiriaşii de retail pentru a-i ajuta să depăşească criza.
În schimb, pentru amânarea plăţilor de închiriere, s-au discutat acorduri, printre altele, de extindere a contractelor. Aproape 95% din aceste negocieri au fost finalizate până la jumătatea lunii august.
Au fost implementate şi noi activităţi de marketing pentru a sprijini recuperarea rapidă a vizitelor. Toate zonele de vânzare cu amănuntul s-au redeschis cu doar câteva excepţii, care implică restaurante şi cinematografe din România şi Serbia. Frecvenţa vizitatorilor a recuperat bine, mai ales în STOP SHOP-urile unde numărul de vizitatori în zilele individuale este chiar mai mare decât aceeaşi perioadă din 2019. Acest lucru evidenţiază, de asemenea, avantajul competitiv mall-urilor, care sunt dedicate cumpărăturilor one-stop cu acces direct la magazine din zonele de parcare.
Frecvenţa vizitatorilor în centrele comerciale VIVO! sunt cu 20% sub nivelul celor de la începutul anului.
Veniturile retailerilor companiei indică cum consumatorii cumpără mai rar, dar cheltuiesc mai mult la cumpărături. O analiză a primelor şase luni din 2020 arată că numărul vizitatorilor în parcurile comerciale STOP SHOP este cu aproximativ 24% mai mic faţă de anul trecut, dar veniturile au scăzut doar cu 13% - din cauza opririlor guvernamentale.
În prima jumătate a anului financiar 2020, veniturile înregistrate în România de companie din chirii au totalizat 25 milioane euro, echivalentul a 17,2% din veniturile totale din chirii ale grupului.