Ţările Uniunii Europene şi-au crescut importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia, în comparaţie cu cele anterioare războiului din Ucraina, în ciuda obiectivului UE de a renunţa la combustibilii fosili ruşi în câţiva ani, a arătat o analiză a unor grupuri de campanie, relatează News.ro.
În primele şapte luni ale anului, ţările UE au importat cu 40% mai mult GNL rusesc în cisterne decât în aceeaşi perioadă din 2021, cu un an înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, a declarat grupul de campanie Global Witness.
Ţările UE au importat 22 de milioane de metri cubi de GNL rusesc în ianuarie-iulie, a declarat Global Witness, într-o analiză a datelor de la firma de analiză Kpler.
Spania este acum al doilea cel mai mare cumpărător de GNL rusesc la nivel mondial, urmată îndeaproape de Belgia.
În primele şapte luni ale anului 2023, Spania a preluat 18% din vânzările totale de GNL ale Rusiei, în timp ce Belgia a cumpărat 17%. China a cumpărat 20%.
Rusia a reprezentat aproximativ 16% din totalul importurilor de GNL ale UE din perioada ianuarie-iulie, arată datele Aurora Energy Research.
Importurile de GNL rusesc ale UE în ianuarie-iunie ar fi echivalente cu aproximativ 13 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural, a spus Aurora.
Volumele sunt relativ minore în comparaţie cu cantitatea mult mai mare de gaze din conducte importate de Europa din Rusia înainte de războiul din Ucraina, aproximativ 140 de miliarde de metri cubi pe an.
Datele Comisiei UE au arătat că ţările UE au importat 62 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în 2022.
Dar creşterea importurilor de GNL contravine obiectivului UE de a înceta dependenţa de combustibilii fosili ruşi până în 2027.
Global Witness a estimat că achiziţiile de GNL rusesc ale ţărilor UE în acest an se ridică până acum la 5,29 miliarde de euro (5,78 miliarde de dolari).
"Cumpărarea gazului rusesc are acelaşi impact ca şi cumpărarea petrolului rusesc. Ambele finanţează războiul din Ucraina", a declarat Jonathan Noronha-Gant, militant al Global Witness.
UE s-a confruntat cu o criză de aprovizionare cu energie şi creşterea preţurilor gazelor, anul trecut, după ce Moscova a întrerupt majoritatea livrărilor prin conducte către Europa.
UE, formată din 27 de ţări, a sancţionat deja importurile de cărbune şi petrol pe mare din Rusia.
GNL-ul şi petrolul ruseşti nu fac obiectul sancţiunilor UE, dar unii politicieni au îndemnat firmele europene să evite GNL-ul rusesc.
Ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, a declarat pentru Reuters, în aprilie, că GNL-ul rusesc ar trebui să facă parte din discuţiile UE privind sancţiunile.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2023, 07:49)
Pai ii sancționat sau ba!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2023, 12:04)
Profitul Gazprom?
E de 8 ori mai mic comparativ cu anul trecut!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2023, 21:52)
Rusofobule, iar vorbesti pe langa,
in 2022 profitul Gazprom nu a scazut cu 800 % cum povesteti,
ci cu 40 %,din cauza investitiilor masive de conducte spre Asia