Cel puţin una dintre cele 67 de case de brokeraj acţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) adună mere cu pere ca să calculeze impozitul pe profit. Interpretând obtuz instrucţiunile CNVM (12/2005), casa de brokeraj (este una bucureşteană) determină preţul mediu de cumpărare al acţiunilor unui simbol, adunând acţiunile purtătoare de impozit pe profit de 1% cu acţiunile purtătoare de impozit de 16%.
Asupra acestei sume operează media ponderată. Pe care o scade din preţul de vânzare şi abia asupra aces-tui rezultat aplică impozitul diferenţiat de 1% şi/sau 16%, corespunzător regimului fiscal aferent deţinerii a mai mult de un an, sau sub un an.
Aritmetica este, evident, greşită. Ea îi taxează pe investitori cu mult mai mult, în cazul că preţul acţiunilor recente a crescut şi îi taxează cu mult mai puţin dacă preţul lor a scăzut.
Dar, niciodată, nu nimereşte impozitul pe profit corect.
În realitate, nu poţi face media dintre mere şi pere. Pentru corectitudinea determinării profitului impozabil, media ponderată asupra preţului de achiziţie trebuie operată separat, pe fiecare categorie de regim fiscal. Într-adevăr articolul 3 din Instrucţiunea CNVM nr.12/2005 este eliptic (defectul CNVM) dar în restul cuprinsului său este limpede şi niciun contabil de bun simţ nu ar cădea în eroare.
De altfel, şefii pieţei de capital au apreciat, fiecare, separat, că ecuaţia asta între mere şi pere este o aberaţie.
Neliniştitor este că şefii au respins ideea că ar exista o astfel de casă de brokeraj, afirmând răspicat: "Este imposibil, noi toţi calculăm la fel!" Întrucât deţinem dovada că totuşi există cazul (este o casă de brokeraj a unei bănci) şi nu punem la îndoială că toţi o fac la fel, atunci ne întrebăm dacă nu cumva, dimpotrivă, aberaţia este generalizată...