Senatul a adoptat astăzi legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, care prevede acordarea unui împrumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova destinat finanţării deficitului bugetar, informează surse din media.
Legea a fost adoptată după dezbateri în plenul Senatului cu 68 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă" în forma adoptată de Camera Deputaţilor. În timpul dezbaterilor, mai mulţi senatori au susţinut că România nu poate impune condiţii Republicii Moldova pentru a acorda împrumutul, aşa cum a cerut preşedintele, însă raportul Comisiei de buget, care prevedea eliminarea condiţiilor, a fost respins.
Fostul ministru al Finanţelor Publice, senatorul Eugen Teodorovici, care a semnat acordul la Chişinău, a spus în timpul dezbaterilor din plen că România nu poate să impună condiţii pentru că nu este "normal şi corect" şi că Republica Moldova trebuie să respecte angajamentele luate faţă de Comisia Europeană şi faţă de Fondul Monetar Internaţional.
Legea a fost trimisă la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie 2015. Şeful statului arăta atunci că din cauza contextului politic de la Chişinău nu era oportună aprobarea acestui document, atâta vreme cât nu exista certitudinea continuării procesului de reforme.
Potrivit celor adoptate, a fost ratificat Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România în calitate de împrumutător şi Republica Moldova în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, aşa cum a fost completat prin schimbul de scrisori între prim-miniştrii României şi Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din 5 februarie 2016.
Notificarea şi, respectiv, confirmarea îndeplinirii măsurilor şi condiţionalităţilor necesare eliberării tranşelor menţionate se fac prin schimb de scrisori aprobat prin hotărâre de guvern.
Senatul este for decizional. Legea merge la promulgare.