ÎN ACEST AN BVB - o poveste aproape numai despre dividende

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2018

BVB - o poveste aproape numai despre dividende

BET şi BET-FI, parcursuri diferite în 2018

Capitalul privat - combustibilul principal al indicelui BET, până la debutul lunii mai

Dividendele acordate de companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au reprezentat, în anul care stă să se încheie, factorul principal în jurul căruia au gravitat cotaţiile emitenţilor tranzacţionaţi în piaţa noastră de capital, 2018 reconfirmând caracterul BVB, de piaţă a dividendelor.

Indicii BET şi BET-FI, cei ce dau imaginea generală a bursei de la Bucureşti, au avut, pe parcusul lui 2018, un comportament diferit, în cea mai mare parte a acestui an cele două coşuri de acţiuni evoluând într-un mod decorelat unul faţă de celălalt, astfel încât, de la debutul lui 2018 şi până în prezent, BET afişează o apreciere de 10,38% (calculată pe baza cotaţiilor de închidere din perioada 29 decembrie 2017 - 10 decembrie 2018), în timp ce indicele financiar BET-FI s-a retras, în acest interval de timp, cu 8,52%.

Este un parcurs diferit de cel din anul 2017, când vedeta a fost indicele fondurilor închise de investiţii, care a urcat cu 33,43%, în timp ce BET a avut o apreciere mai modestă, de 9,44%.

Anul curent a început în forţă pentru titlurile listate la BVB, în luna ianuarie cele două coşuri de acţiuni mergând în tandem, cu aprecieri de 7,95% pentru BET şi 8,61% pentru BET-FI, indicele financiar atingând, în data de 29 ianuarie 2018, nivelul de 43,541,57 de puncte, maximul de după criza financiară mondială din perioada 2007 - 2008.

Referindu-se la doar BET, analiştii activi în piaţa noastră de capital au punctat, la acel moment, că parcursul pieţei noastre are la bază, în principal, doi factori.

Un prim element important a fost dat de parcursul din a doua parte a anului trecut al principalului coş de acţiuni al pieţei noastre, când BET s-a decorelat de evoluţia pieţelor externe care se instalaseră, în mare parte, pe o tendinţă ascendentă în timp ce la Bucureşti, principalele titluri cunoşteau scăderi importante.

Astfel, se ajunsese la preţuri atrăgătoare pentru investitori, fapt confirmat de aprecierile din ianuarie a cotaţiilor principalelor acţiuni de la BVB.

Al doilea factor a fost atribuit aşteptărilor investitorilor privind rezultatele financiare anuale preliminare pe care emitenţii din piaţa noastră urmau să le publice în luna februrarie, conturându-se un nou an bun din punctul de vedere al dividenelor acordate şi al randamentelor acestora, şi în condiţiile în care, era probabil ca Statul Român să continue să ceară ca cel puţin 90% din profitul companiilor pe care le are în subordine să fie distribuit către acţionari.

Prima parte a lunii februarie a fost marcată de o corecţie a ambelor coşuri de acţiuni, comportamentul pieţei noastre fiind influenţat în acea perioadă, de scăderile înregistrate de bursele din Statele Unite ale Americii, care s-au propagat în toată lumea.

Pe de altă parte, finalul lunii februarie a marcat ruptura dintre cei doi indici, când BET şi-a continuat tendinţa ascendentă pe care s-a înscris de la începutul anului până la finalul lunii aprilie, în timp ce BET­-FI a început să alunece pe un trend descendent.

A fost un scenariu dat de rezultatele bune ale majorităţii emitenţilor din cadrul indicelui BET şi a propunerilor de dividende ce au fost înaintate acţionarilor de conducerile companiilor, conturându-se un an în care principalul indice al pieţei urma să livreze investitorilor, din nou, unul dintre cele mai mari randamente ale dividendelor din lume. Aşa cum se preconiza, ca şi în 2017, statul a cerut ca 90% din profitul companiilor la care este acţionar majoritar să fie distribuit sub formă de dividende, chiar dacă conducerea unor emitenţi, precum Transgaz (TGN), s-a opus iniţial solicitării Statului Român, propunând rate de distribuţie mai mici. Totuşi, avansul indicelui BET a fost dat de emitenţii ce au capital majoritar privat, Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) fiind, alături de Romgaz (SNG) - companie a cărei acţionar majoritar este Ministerul Energiei şi care a propus acţionarilor dividende atât din rezultatul anului 2017 cât şi din cel reportat - motorul de creştere al principalului coş de acţiuni al pieţei.

De altfel, la acea vreme, numai un sfert (23%) din componenţa BET era dată de companii ce au Statul drept acţionar majoritar (între timp, indicele a mai primit în structura sa încă doi emitenţi având capital privat Sphera Franchise Group şi Purcari Wineries).

În aceste condiţii, cotaţia principalului indice al pieţei noastre a fost propulsată, la finalul lunii aprilie, peste pragul de 9.000 de puncte, nivel pe care BET nu-l mai atinsese din luna ianuarie a anului 2008, perioadă în care pieţele de capital internaţionale şi, implicit, cea locală, erau puternic afectate de criza financiară globală.

SIF-urile, emitenţii ce au tras în jos indicele financiar

Spre deosebire de parcursul principalului indice al pieţei, cel financiar a descris un traseu diferit, marcat de deprecierile în tandem a celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri).

A fost, în principal, tot o poveste legată de dividende, cele propuse de patru dintre SIF-uri având randamente cu mult mai mici decât ale unora dintre cele mai importante companii din BET, în timp ce SIF Banat - Crişana (SIF1) a optat pentru a nu distribui dividende către acţionari.

Practic, randamentul dividendelor SIF-urilor a fost situat în zona de 3% - 4% (în funcţie de preţul de raportare), cu mult sub cel de peste 10% a unor emitenţi din BET precum Romgaz, BRD - Groupe Societe Generale sau Nuclearelectrica.

Totodată, datele de înregistrare (cele la care investitorii trebuie să deţină titluri pentru a beneficia de dividende) ale societăţilor de investiţii financiare au fost stabilite pentru perioada septembrie - octombrie 2018, după cele pentru emitenţii din BET, care au debutat chiar de la începutul lunii mai. În acest context, probabil, resursele financiare ale investitorilor activi al BVB s-au îndreptat preponderent către emitenţii din BET, pentru a cumpăra acţiuni ale unor companii cu randamente ale dividendelor mai mari, în defavoarea SIF-urilor, potrivit analiştilor.

În luna mai, odată cu apariţia datelor ex-dividend (prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu mai beneficiază de dividende, efectul fiind resimţit în piaţă printr-o scădere a cotaţiei) pentru emitenţii importanţi de la BVB, cotaţia indicelui BET a început să scadă, deprecierea fiind accentuată şi prelungită până în iulie de incertitudinile din spaţiul public legate de viitorul Pilonului II de pensii, principalul investitor instituţional în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru tot acest timp, indicele financiar şi-a continuat parcursul descendent pe care a început să-l dezvolte începând cu luna februarie a anului 2018.

În vară, trendul indicelui BET s-a inversat, înscriindu-se într-un canal de trend ascendent în care evoluează şi în prezent, în timp ce BET-FI, după o perioadă de creştere moderată derulată de la jumătatea lunii iunie până la finalul lunii august şi-a reluat scăderile, indicele financiar tranzacţionându-se, în prezent, în apropierea minimelor acestui an.

Nu există un motiv evident care să explice avansul indicelui BET, începând cu a doua parte a verii şi până în prezent, analiştii consultaţi de Ziarul BURSA în această periodă menţionând drept factor important rezultatele financiare ale emitenţilor raportate în acest interval (atât cele pentru primul semestru, cât şi cele pentru trimestrul al treilea al anului) şi, încă odată, potenţialul privind dividendele ce se conturează pentru anul viitor.

Totodată, aceştia au mai menţionat şi că temerile din piaţă legate de Pilonul II de pensii nu s-au adeverit, ceea ce a avut, probabil, un efect pozitiv asupra cotaţiilor emitenţilor tranzacţionaţi la Bursa de Valori Bucureşti.

Finalul anului găseşte piaţa noastră marcată tot de povestea dividendelor, de data aceasta a celor speciale, ce urmează să fie distribuite de Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica şi Transelectrica din "rezerve" şi "rezultat reportat", la cererea acţionarului majoritar Statul Român, care a început să ceară iarăşi bani de la companiile pe care le are în subordine, probabil în încercarea de a se încadra într-un deficit bugetar de 3%.

Mai mult decât atât, este posibil ca şi în anul viitor cotaţiile principalilor emitenţi ai Bursei de Valori Bucureşti să fie influenţate masiv de dividende, în condiţiile în care, după primele trei trimestre din 2018, rezultatele majorităţii companiilor importante de la BVB conturează închierea anului curent cu rezultate financiare bune şi dau speranţe investitorilor cu privire la dividende importante anul viitor şi în condiţiile în care, probabil, statul va continua să impună companiilor pe care le controlează ca cel puţin 90% din profit să meargă către acţionari.

Astfel, privind doar din perspectiva factorilor interni, sunt create condiţiile ca indicele BET­-TR (ce include în structura sa şi dividendele acordate de companiile care­-l compun) să urce, în anul viitor, către noi maxime istorice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb