Acţionarii Transelectrica (TEL) au aprobat, în Adunarea Generală Extraordinară de ieri, afilierea operatorului de transport al energiei electrice la Centrul de Coordonare a Securităţii din regiunea CORE, TSCNET Services GmbH, prin participarea la capitalul social al acestuia, se arată în comunicatul companiei remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Intrarea Transelectrica în acţionariatul Regional (CCSR) TSCNET Services GmbH reprezintă o consecinţă a aplicărilor prevederilor legislaţiei europene în domeniu. Totodată, acest pas face parte dintr-o evoluţie normală şi necesară pentru poziţionarea solidă a României pe harta energetică europenă, în contextul implementării noului model al pieţei comune de energie electrică, a codurilor europene de reţea şi, în perspectivă, a Clean Energy Package", se meţionează într-un raport al Transelectrica postat pe site-ul companiei.
CCSR TSCNET Services GmbH, entitate cu sediul în Munchen, deserveşte Operatorii de Transport şi Sistem (OTS) din regiunea est-central-vestică a Europei, (regiunea CORE, din care face parte şi România) în vederea implementării coordonate a codurilor europene de reţea.
Estimativ, investiţia Transelectrica la TSCNET Services GmbH se va ridica la maximum 500.000 de euro, valoarea finală urmând să fie stabilită după o evaluare realizată de un consultant desemnat de entitatea germană.
TSCNET Services GmbH furnizează servicii de securitate, planificare şi coordonare pentru mai mulţi operatori de transport şi sistem din Europa.
Structura acţionariatului TSCNET Services GmbH cuprinde 14 companii europene, şi anume: 50Hertz Transmission (Germania), Amprion (Germania), Austrian Power Grid (Austria), ÈEPS (Cehia), ELES (Slovenia), Energinet (Danemarca), HOPS (Croaţia), MAVIR (Ungaria), PSE (Polonia), Swissgrid AG (Elveţia), TenneT (Olanda), TenneT (Germania), TransnetBW (Germania) şi SEPS (Slovacia).
Transelectrica a raportat, la finalul primelor trei luni ale acestui an, un profit net de 68,2 milioane lei, în scădere cu 3,84%, faţă de rezultatul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pentru anul trecut, emitentul a raportat o pierdere contabilă de 47,94 milioane de lei, aceasta fiind generată, în principal, de o cheltuială stabilită în baza unei deciziei de impunere a ANAF, în sumă de 99,89 milioane de lei.
Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 58,69% din titlurile operatorului de transport al energiei electrice.
Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 1,42 miliarde de lei.