ÎN AFACEREA CUPROM  Cuprul face şah-mat băncile

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 august 2013

Cuprul face şah-mat băncile

Trei din cele şapte bănci creditoare, rămase pe dinafară

Din credite de 80 de milioane de euro, băncile "norocoase" vor mai primi circa 6 milioane de euro, dacă planul va fi aprobat

Angajaţii, singurii care vor primi sumele integrale, în caz de faliment

Şapte bănci s-au întrecut în anii 2007 - 2008 să acorde credite avantajoase Cuprom SA, care a contractat credite bancare de circa 80 de milioane de euro (186.603.025 RON în 2007, 157.496.061 RON în 2008). După intrarea companiei în insolvenţă şi stabilirea tabelului creditorilor, băncile vor primi cel mult 6 milioane de euro, potrivit noului plan de reorganizare al companiei.

Din cele şapte bănci creditoare, patru dintre acestea au de recuperat credite garantate (Bancpost, BCR, Raiffeisen şi Unicredit), în timp ce restul băncilor, respectiv Alpha Bank, Royal Bank of Scotland şi Citibank, au fost trecute în tabelul creanţelor negarantate, însemnând că acestea nu îşi vor mai primi creditele, după cum este precizat în noul plan de reorganizare.

Toate cele şapte bănci au credite negarantate, pentru care nu se va mai efectua nicio plată, potrivit documentului citat.

În total, la masa credală se află 84 de instituţii care au creanţe chirografare.

Creanţe garantate la patru bănci

Bancpost, BCR, Raiffeisen şi Unicredit sunt "fericitele" bănci care, conform planului de reorganizare, vor reuşi să recupereze, parţial, împrumuturile către societatea Cuprom.

Valoarea creanţelor garantate este de 23.527.598 RON (aproximativ 6 milioane de euro) care vor fi achitate în mod integral dacă planul de reorganizare va fi aprobat.

În caz contrar, dacă societatea va fi declarată falimentară, instituţiilor creditoare cu creanţe garantate le va fi afectat procentul de distribuire, ajungând la valoarea de 21.397.378 de lei, comparativ cu suma de 23.527.598 lei, cât li se propune dacă planul va fi aproabat de creditori.

Creanţe bugetare - achitate în proporţie de 90,09%

Planul de reorganizare mai prevede şi returnarea unei sume de aproximativ 18.177.183 lei (achitate în proporţie de 90,09%) către Consiliul Local Sector 1, Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Serviciul Public pentru Finanţe Publice.

Potrivit scenariului de faliment, cele trei instituţii publice vor mai primi de la debitoare doar 16.466.010 RON.

Creanţe salariale - achitate în proporţie de 100%

Angajaţii companiei Cuprom sunt cei mai avantajaţi de noul plan de reorganizare, dat fiind faptul că indiferent de rezultatul votului final al creditorilor, aceştia îşi vor recupera, în mod integral, creanţele salariale.

Valoarea acestor creanţe este de 477.108 RON.

Creanţe chirografare - 84 de creditoare

În ultima categorie de creanţe, cele chirografare, se găsesc 84 de creditori, dintre care RBS, Citibank şi Alpha Bank riscă să nu mai recupereze nimic din sumele acordate sub formă de împrumut către Cuprom SA.

Potrivit noului plan de reorganizare, creanţele chirografare sunt considerate categorii "defavorizate", propunându-se achitarea acestora în proporţie de 0%.

Din lista creditorilor cu creanţe chirografare mai regăsim şi BCR, Bancpost, Piraeus Leasing, Unicredit Leasing şi Uncredit Insurence Broker, dar şi companii precum Prysmain Cabluri, Remat Braşov, Cepronef, Cupru-Sind, GDS Electrics.

Termenul limită pentru achitarea creanţelor, 2016

Achitarea creanţelor prevăzute în planul de reorganizare va avea loc, dacă planul va fi aprobat de către creditori, până în 2016 prin valorificarea patrimoniului societăţii Cuprom SA, în primul rând.

Un alt aspect al reorganizării companiei Cuprom prevede înfiinţarea a două filiale: Cuprom Cabluri şi Cuprom Emailaţi, societăţi la care instituţiile creditoare pot să participe, sub formă de acţionariat.

Astfel, potrivit documentul citat, cele două filiale, Emailaţi şi Cabluri, vor fi înfiinţate cu participaţie la capitalul social de minimum 85% care să aparţină debitoarei (n.r. Cuprom), restul din aportul la capitalul social urmând să fie împărţit în acţiuni care vor fi oferite societăţilor creditoare. Acestora li se va oferi oportunitatea să devină acţionare.

30 de zile pentru a dezbate noul plan de reorganizare

Potrivit unor surse din piaţă, planul de reorganizare se va afla în dezbatere publică timp de 30 de zile, perioadă în care creditorii îl vor putea studia şi propune eventuale amendamente.

Ulterior, acesta va fi supus aprobării adunării creditorilor, adunare din care fac parte, pe de-o parte, salariaţii şi foştii angajaţi ai societăţii, care mai au de recuperat diverse sume de la fostul angajator, dar şi mai multe bănci comerciale şi firme cu care Cuprom s-a aflat în relaţii contractuale.

Dacă planul de reorganizare nu va fi aprobat de către adunarea creditorilor, atunci în termen de 45 de zile se va declara falimentul companiei.

Reticenţa unora dintre creditori cu privire la noul plan de reorganizare

Există unele voci din rândul creditorilor care consideră că noul plan de reorganizare a Cuprom pune o presiune extrem de mare pe umerii lor, mai ales pentru cei cu creanţe garantate, dat fiind faptul că, în condiţiile respingerii planului, aceştia vor recupera mult mai puţin din creanţe.

Surse din cadrul societăţii ne-au declarat, ieri, că noul plan de reorganizare este avantajos pentru angajaţi, dar şansele ca acesta să fie aprobat de către creditori sunt destul de reduse, dat fiind faptul că există 84 de creditori care au fost înscrişi la categoria creanţelor chirografare şi care sunt nemulţumiţi de modul în care a fost întocmit planul.

În 2003, doi bancheri, pe atunci vicepreşedinţi la Citibank România - Horia Pitulea şi Horia Simu - au decis să cumpere compania Phoenix. Uzina Phoenix a fost preluată, la pachet, cu Elcond Zalău, cei doi afacerişti, Horia Pitulea şi Horia Simu, unind uzinele sub numele Cuprom.

Combinatul metalurgic Phoenix şi uzina Elcond Zalău au fost, pentru o perioadă lungă de timp, două din cele mai importante companii ale ţării noastre din industria neferoaselor.

Cuprom a preluat şi institutul Cepronef, care se ocupă cu cercetarea în sectorul de neferoase, iar în 2004 a achiziţionat Ipronef, care are ca obiect de activitate proiectarea în acelaşi domeniu.

"Cuprom" şi-a dezvoltat afacerea pe credite şi a devenit unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa cuprului din regiune.

Pentru bancheri, un client de talia "Cuprom" părea o adevărată mină de aur, în contextul în care cifra de afaceri a companiei crescuse fulminant - de la 321 milioane lei în 2005, la 581 milioane lei în 2006, până la nivelul record de 824 milioane lei în 2007 - ,iar comenzile totalizau între 33% şi 61% din piaţa produselor de cupru din ţară.

Declanşarea crizei, datoriile scadente nereeşalonate şi scăderea drastică a cotaţiei cuprului la London Metal Exchange în decurs de câteva luni (iulie-decembrie 2008), de la 8.985 dolari/tona la 2.770 dolari/tona, au pus societatea pe butuci şi au dat peste cap toate calculele de profit ale băncilor în acest caz.

Cifra de afaceri a scăzut brusc la 685 milioane lei în 2008 şi la 190,4 milioane lei în 2009, societatea înregistrând pierderi nete (la finele lui 2008 de 208 milioane lei, iar în 2009 de 50 milioane lei).

În 2008, Cuprom a sistat activitatea fabricii Phoenix Baia Mare şi a preferat să importe materia primă din Germania pentru fabrica de la Zalău.

Numărul de salariaţi s-a redus de la 665 de persoane în 2009, la numai 111 la jumătatea lui 2010, pentru ca în prezent compania să aibă numai 75 de angajaţi.

Cuprom a intrat în insolvenţă la cererea firmei de consultanţă Expert Consultancy Inc., în 2008.

Actualul administrator judiciar al societăţii este BDO Conti Insolvency SPRL, după ce, în această calitate, s-a aflat, până în 2009, Activ Lichidator IPURL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb