ÎN AL DOILEA TRIMESTRU AL ACESTUI AN BNR: "Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare a populaţiei"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 august 2017

Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare, în trimestrul al doilea al acestui an, atât pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum, arată un sondaj publicat de Banca Naţională a României (BNR). Acesta precizează că, pentru această evoluţie, instituţiile de credit au indicat următorii factori determinanţi: deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR, aşteptările privind situaţia economică generală, cerinţele cu privire la gradul de îndatorare, aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei şi riscul asociat bonităţii clienţilor.

În următoarele trei luni, instituţiile de credit estimează o înăsprire marginală a standardelor pentru creditele ipotecare şi una de amplitudine moderată pentru creditele de consum.

În cel de-al doilea trimestru al anului în curs, cererea s-a redus marginal, în cazul împrumuturilor de consum, evoluţie determinată, "în principal, de diminuarea semnificativă a cererii pentru creditele de consum cu ipotecă, care nu a putut fi contrabalansată de majorarea importantă a cererii pe palierul creditelor de consum fără garanţie ipotecară", conform documentului citat, care adaugă: "Volumul solicitărilor de credite de consum care au fost respinse de bănci în trimestrul al doilea din 2017 a înregistrat o scădere moderată, comparativ cu trimestrul anterior. Pentru trimestrul următor, instituţiile de credit aşteaptă un avans marginal al cererii de împrumuturi de consum".

Băncile estimează că cererea va rămâne constantă, în următoarele trei luni, în cazul creditelor ipotecare, în timp ce în cazul creditelor de consum aceasta "se va majora marginal".

BNR: "Riscul de credit în creştere în sectoarele energie, agricultură şi construcţii"

Termenii creditării au rămas relativ nemodificaţi, în perioada analizată comparativ cu intervalul de raportare precedentă.

Cererea de credite s-a majorat semnificativ, în trimestrul secund al anului în curs, cu toate că băncile se aşteptau la un avans marginal al acesteia, notează sondajul BNR. Acesta estimează că, în trimestrul următor, băncile anticipează o modificare a cererii agregate provenite din partea companiilor de amplitudine relativ similară celei din trimestrul curent. În ceea ce priveşte rata solicitărilor respinse de către instituţiile de credit, aceasta s-a redus marginal faţă de perioada de raportare precedentă.

Riscurile asociate companiilor, în percepţia băncilor, s-au menţinut, în general, la un nivel similar celui din trimestrul precedent. Singurele excepţii au fost sectoarele energie, agricultură şi construcţii, unde riscul de credit a fost în creştere.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Atat de mult le-au inasprit incat am trecut de nivelul de creditare din 2007-2008. Isarescu, in stilul obisnuit, se pregateste de cresterea dobanzilor si atunci cand lumea va fi crizata va spune: bnr v-a avertizat.

    Domnule isarescu, nu ne mai luati de prosti! Si dvs si sleahta dvs de slugi din bnr. Unii dintre noi s-au mai educat financiar pe parcurs. 

    1. Ziarul BURSA a avertizat tot timpul ca majorarea dobanzilor va duce la dezastru pe piata creditelor. Sa va vedem la Prima Casa, dragi beneristi si draga guvernare! Creditare responsabila? Rusine, BNR!

    Tot BNR a fost cu proiectul PRIMA - CASA si acum cand se pregateste sa intre in colaps proiectul BNR spune cu glas tare'''''NOI AM AVERTIZAT,,,,SI POLITICIENII NU AU FACUT NIMIK'''''Dar BNR nu spune ca in fiecare saptamana Adrian Vasilescu se duce la MFP ca sa modifice legislatia.....Romania traieste in saracie din vina BNR.....Cand estevorba de raspundere BNR spune: noi nu avem atributii,,,,,MFP are atributii,,,,cata meschinarie,cata hotie si cate minciuni spun BNR,,,,cred ca este singura banca din lume in care nu lucreaza pentru poporul sau,aceasta banca numita BNR , trebuie sa se faca un audit ca sa scoata mizeriile la suprafata!!!

    Toate discutile astea, culmea, sustinute de un ziar de piata libera, de cotatii stabilite liber pe bursa,- iese din normal.

    Adica ce se doreste de fapt ? 

    Vrem preturi fixe, mercurial, planificarea de stat a productiei, preturilor, dobanzilor ,.. ? 

    Ca eu asta inteleg in final,.

    Ca ce se propune de fapt prin toate articolele astea ? 

    1. Limbricii nu pot trai in mod constient cu micimea lor. De aia bursa incearca sa se catere pe orice val populist ca la final sa isi poata inchipui ca a avut influenta in deznodamant.

      De aia au tot bagat batul in gard la BVB, sa-i mai bage in seama, si de aia au inceput sa strige victomizandu-se ca sunt ignorati dupa ce au improscat cu "opinie" aka semiadevaruri vechi impanate cu minciuni (reteta propagandei) si fabulatii. 

      Acuma sunt pe cale sa deschida sampanii, bietii bursieri, pentru ca cica ar zbura seful BVB. Pe care il ineaca in articole mustind de ura si neadevar. 

      Bietii bursieri incearca sa se prefaca ca nu stiu cat de zero sunt si asta stie oricine. Chiar daca, prin absurd, ar veni un sef nou la BVB bursa e de mult compromisa fiind organul de presa al grupului de speculanti muls de senatorul PBL de Brasov intrat in parlament prin redistribuire (ce ironie!) si a juristului ajuns consultant onorific la guvern.  

      Singurul care mai crede ca ce scrie bursa e relevant e domnul Paul Anton, fun declarat al juristilor cu urechi de elefant bulgaresc, si sluga cartitoare al unui guru religios care nu lucreaza de luni pana vineri si in zilele de duminica. 

      Bine.

      Stai jos! 

      Stefane, de ce nu-ti place dobinda fixa?

      Daca era totul asa de FIX nu era nimic.

      Sunt surprins totusi de intrebare. 

      Are Make o raca si in BNR. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb