În apărarea Bursei de Valori Bucureşti

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iulie 2011

Preşedintele BVB Stere Farmache nu a formulat nici o opinie privitoare la regularitatea Ofertei publice Petrom.

Preşedintele BVB Stere Farmache nu a formulat nici o opinie privitoare la regularitatea Ofertei publice Petrom.

Imaginea Bursei de Valori Bucureşti este, astăzi, călcată în picioare, pe nedrept, de presa care, câteva zile mai înainte, se extazia în faţa dimensiunii record a Ofertei publice "Petrom", oferta având darul, în comentariile apologetice de atunci, "să aşeze Bursa bucureşteană pe harta investitorilor internaţionali".

După eşecul Ofertei, publicaţiile, chiar şi dintre acelea cu pretenţii de "specializare financiară", au schimbat macazul la o sută optzeci de grade; acum Bursa de la Bucureşti este "un mort".

De ce?!

Interesant motiv: pentru că acţionarii majoritari îşi bat joc de minoritari.

Şi că, eventual, CNVM nu schiţează nici un gest.

Ce n-am înţeles de la colegi este care-i responsabilitatea pe care o aruncă în cârca Bursei, în problema ridicată.

Nu are niciuna.

Acţionarii majoritari sunt ispitiţi să-şi bată joc de minoritari oriunde în lume, cauză pentru care este dezvoltat un corp de norme de prevenire şi de sancţionare, după cum este dezvoltat şi un corp de principii de conducere a întreprinderii care este asimilat de management (dar şi de acţionari), mai mult sau mai puţin, în funcţie de tradiţia pieţei.

Nu ne lipsesc nici unul, nici celălalt.

Există, realmente, o vulnerabilitate în privinţa supravegherii la nivelul CNVM, dar este fals că n-ar schiţa "nici un gest"; nu, schiţează (pot da exemple concrete).

O altă vulnerabilitate se manifestă la nivelul instanţelor de judecată în subiecte ale pieţei de capital, dar nu este ca şi când n-ar fi.

Oricum, aceste vulnerabilităţi nu ţin de perioada derulării Ofertei publice "Petrom", iar colegii noştri ziarişti nu au aflat despre ele după eşecul Ofertei.

Dacă au scris din convingere, atunci ar fi trebuit ca, în perioada derulării Ofertei, să afirme că Oferta "Petrom" aşează "un mort" pe harta investitorilor internaţionali.

Probabil, însă, că nu scriu din convingere, ci, de conjunctură.

În schimb, n-a scris nimeni despre neregularitatea Ofertei publice "Petrom", un subiect important, dezvoltat numai în ziarul BURSA.

Să fie din cauză că subiectul a fost "monopolizat" de ziarul BURSA?

Chestiune de orgoliu jurnalistic?!

Sau chestiune de competenţă prea superficială?, (totuşi, subiectul a fost livrat de noi, "mură-n gură").

Într-adevăr, între vulnerabilităţile grave ale pieţei noastre trebuie consemnate lipsa de competenţă a presei (chiar şi a aceleia cu pretenţii de "specialitate") şi lipsa ei de moralitate.

De pildă, buna parte din public (incluzând ziarişti) a rămas cu impresia că Bursa de Valori Bucureşti, ca piaţă a tranzacţiilor cu valori mobiliare, ar avea partea sa de vină în eşecul Ofertei "Petrom".

Nu, este o confuzie.

Ca piaţă, Bursa de Valori Bucureşti nu are nici o vină.

Ca piaţă, Bursa de Valori Bucureşti nu a avut nici o legătură cu Oferta "Petrom".

BVB nu a jucat nici un rol în Ofertă.

Oferta "Petrom" nu s-a derulat prin Bursa de Valori Bucureşti.

Exact această obiecţie a formulat-o ziarul BURSA, pe parcursul derulării Ofertei: că Oferta trebuia să aibă loc prin Bursa de Valori Bucureşti şi că nu s-a derulat prin ea.

Faptul este limpede.

Ca piaţă, Bursa de Valori Bucureşti nu poate avea vreo responsabilitate în eşecul unei oferte care nu s-a derulat prin ea.

Eventual, dacă s-ar fi derulat prin Bursa de Valori Bucureşti, Oferta "Petrom" ar fi adiţionat mai multe şanse de succes.

Este exact pe dos.

Tocmai acesta este reproşul corect care se poate aduce Bursei de Valori Bucureşti, dar nu ca piaţă (ca piaţă, este funcţională), ci în calitate de ins-tituţie: ca instituţie, Bursa de Valori Bucureşti a tolerat încălcarea Legii pieţei de capital şi mai ales, şi-a încălcat propriul Cod al Bursei, acceptând să gireze, cu imaginea sa, derularea Ofertei "Petrom", cu care, de fapt, nu a avut nimic de a face.

Indiferent de riscuri şi de răsplăţi, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti nu aveau voie să ameţească publicul, cu iluzia că Oferta s-ar derula prin Bursă.

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a greşit fatal.

A rămas şi fără bani, dar şi cu imaginea călcată în picioare.

Pentru un motiv greşit.

Nedrept.

Dar, meritat.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Da asa este.Totul este nedrept cind vorbim de Bursa de Valori.De fapt Bursa de Valori ca institutie este oinstitutie de incredere.A tuturor in toti.Cum sa poata ea sa evolueze, daca merge pe principiul incalcarii propriilor reglementari.Simplu.Omul sfinteste locul.Si in cazul nostru, aceasta axioma nu se aplica.De cind s-a infiintat investitorii si emitentii se lovesc de morga suficienta a D-lui Stere Farmache.De la infiintare BVB nu a facut altceva decit sa cultive, suficienta, nepotismul si mica shushanea.Oamenii care conduc BVB, nu au nici un fel de viziune.Ca sa nu mai vorbim de coloana vertrebala Sunt din acelasi material minunat, ca si celalalt corifeu, cae si-a facut bursa acasa in garsoniera fiicei, Daca oamenii sunt nemernici atunci si institutia e la fel..Problema este ca in incercarea disperata de a-si camufla incompetenta, decreteaza cu emfaza stupiditati.Si nu trebuie sa ma credeti pe mine.Vedeti volumele de tranzactionare.De cind e bursa e condusa de acelasi om.Va inchipuiiti ca daca acum in cazul Petrom, a fost de acord sa incalce regulamentele si procedurile BVB, atunci pe parcursul a 16 ani de bursa de valori, ce se va fi intimplat in cazul unor emitenti si operatiuni cu vizibilitate mult mai redusa.Asta a "omorit, omoara si va omori BVB".Despre ceilalti membrii ai CA ai BVB ce sa mai cunsumam timpul.Si ca sa fie lucrarea temeinica, Dl. Farmache s-a inconjurat numai de somitati in CA. |Efectele le vad.Efectele le vedeti.Efectele le vad si altii. Bursa va fi "moarta: atita vreme cit omul cu morga(vedeti ce bine prinde in context) va sta in fruntea unei institutii din ca nu a reusit sa faca decit o enclava de lesuri financiare.Eu nu sunt trist ca nu s-a vindut Petrom.Sunt trist cind vad cine s-a ocupat de o bucata dina averea romanilor.Si cum au reusit sa ne faca de ris pe toti.Daca nu poti sa vinzi nic macar un producator de titei, atunci ar trebui cu toti sa se asocieze cu tatal aprozarului, membru in C(E)A si sa isi schimbe meseria.Pe buna dreptate BVB e acuzata de incompetenta.Nu uitati ca a cheltuit vtro 100.000 de Euro ca sa faca reclama la o oferta la care ACUM SPUNE CA NU A AVUT NICI UN AMEStTEC.Mai bine dati banii lui Tudor Chirile.Are si iubita lui nevoie de un Vutton nou.Uitati-va la poza din articol.O privire gola.O bursa moarta....Si nu uita draga Make, ca acum ceva timp scriai cum ne-a mintit Farmache.Si ce putin stiai....Nu BVB e culpabila.Darf omul sfinteste locul...

    1. Cat timp farmache va fi "obligat" sa stea in fruntea Bursei nu se va schimba nimic. Cat timp Vali a lui Farmache va ramane in aceeasi pozitie, lucrurile vor evolua in si mai rau. A instituit teroare in BVB, pana si singurul om de la PR a fost nevoita sa plece. protejata lui Vali a adus-o la disperare.Insa nu numai Vali este de vina si Farmache, de vina sunt si actionarii ca se lasa manipulati.

    La Comandante Farmache nu a raspuns pentru ca este in CO, Make. Sa-l asteptam sa vina relaxat si bronzat.

    1. Scuze, concediul este de data mai recenta. Intrebarile privitoare la regularitatea ofertei i le-am transmis pe data de 13 iulie si am revenit prin telefon, pe 15 iulie, cind urma sa intre intr-o sedinta a bancii la care este vicepresedinte. Lipsa de reactie a domnului Farmache, in fata neregularitatii Ofertei publice "Petrom" este deliberata.

      De fapt, reactia presedintelui BVB Stere Farmache la neregularitatea Ofertei publice, care, zice-se, se derula prin BVB, ar fi trebuit sa fie spontana, de la sine.

      Obligativitatea reactiei presedintelui BVB la neregularitatea unei operatiuni despre care lumea crede ca are loc la BVB, este in fisa postului sau.

    Conducerea Buirsei a gresit Make de cand a venit in sept.27.

    Are aproape un an si ce a realizat?

    Punctul forte pentru care a fot adus acest Vali a fost sa dea afara cativa colegi ai nostri care aveau legatura cu Farmache. Insa sa nu ne lasam induiosati. A facut-o numai la comanda lui Farmache. Ca a fost fosta asistenta sau baiatul lui Radu sau mai nou directorul economic mana dreapta a lui Farmache care brusc s-a transformat in sef departament dar in care organigrama? dar stii ceva Make, va veni si randul lui in curand. 

    1. Ionut, poate ai dreptate. Dar ce te faci cu restul. Farmache are in Bursa " personal de inima" mai important de 100 de ori fata de cei concediati. Ce te faci cu acele ELE? Ele cunosc si transmit detalii intru totul in acele momente calde si tandre.

    Prin anii 90 Statul roman a gandit sa-i dea lui Farmache niste banuti, niste ppm si un chit de utilizare si i-a spus; fa si tu un automobil decent care sa se cheme BURSA. Dupa ce a mesterit vreo 15 ani Farmache a constatat ca a obtinut nu un automobi;l , ci o trontineta. Functionala cum spune Make dar prea putin. Speriat si el de rezultat, Farmache s-a retras sa se bronezeze putin pe yaht ALPHA finantat cu baniii de la Coana UE.Si a lasat tronineta brokerului IOnescu.Brokerul minune care nu alistat NICIODATA nici o comapnie si care nu a CONDUS NICIODATA IN VIATA LUI NIMIC esre asa de incantat de noua lui JUCARIE incat se plimba cu ea zi de zi pe la TV, pe unde poate. Si daca s-ar putea ar vrea sa se joace numai el cu trotineta. De aceea nu este deloc deranjat de esecul ofertei PETROM, de plecarea PF la Varsovia si ne mai si spune prin presa ca politica ERSTE este sa nu-si listeze subsidiarele ( adica BCR).

    1. cand se va dori sa se faca ceva la BVb atunci vor trece la treaba. pana atunci fufele si susanelele vor prima. In rest noi si altii vom scrie aiurea. Acum ma duc la BVB sa-i admir costumele cu adevarat de prost gust ale dl director general. Ca de cravate ce sa mai spus, numai filfizonii au asa ceva. Oare cand merge la intaln.cu bancherii, cu altii din lumea financiara mai vede asa ceva? Sau el sta la usa?

    In urma cu un an marele CA intr-u cadru muntos hotara la BVB reduceri de personal, reduceri si iar reduceri. Dupa un an. Record in cheltuili la marketing, au concediat 5 oameni, au angajat pe Daiela Cojocaru, Beatrice Lupsanu, Remus Stoica si cu doi care vor veni adica DE si HR cati sunt mare CA? Si sa nu uitam de reiinfintarea Inst.de Guvernanta in care s-au bagat bani la grei si nu produce nimic. iar acolo sunt oameni platiti de BVB cum ar fi d-na Alexandru. Mint? Nu mint Vali a lui FS, chiar deloc.

    1. Daniela Cojocaru preferata lui FS dupa o delegatie, asa se intampla mai mereu, cine pleaca in delegatie brusc devine si favorita si angajata. Frumusete bate-o vina ca in rest numai de bine.

    Make,

    "A rămas şi fără bani, dar şi cu imaginea călcată în picioare" asa spui tu, dar care imagine?Imaginea singuri si-o fac, noi numai ne uitam si ne minunam. Revin ca Ionescu nu are nici o vina in prostia lui. Au gresit cei care l-au pus. Le este suficient ca el face ceea ce spune el, dar eu ma intreb pana cand? Cand ne vom apuca si de treaba cu adevarat si cand vom fi condusi de un director care sa cunoasca cu adevarat piata de capital? 

    pai, au fost spuse destule si de toate, adevarul, in afara de marii smecheri care stiu ce si cum se misca pe acolo, pe bursa au cazut ca "mustele pe felinar" micii investitori, mai mult sau mai putin vinovati dar in mod sigur mintiti de cei care conduc bvb-ul si care, aranjati acolo ca acoliti ai altora, conduc bvb-ul in sitlul si folosul lor si al celor care i-au pus acolo, in rest, asta e romania ...

    1. asta cam asa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb