ÎN AŞTEPTAREA REZULTATELOR PE AL TREILEA TRIMESTRU, Analiştii sunt pesimişti: Puţini emitenţi vor raporta creşteri

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 octombrie 2009

Criza pare că i-a ocolit pe cei din industria alimentară şi pe cei care lucrează cu statul

Criza financiară se va resimţi puternic în rezultatele companiilor de la Bursă din trimestrul al treilea al anului, consideră analiştii, care se aşteaptă la tot mai multe companii cu afaceri în scădere. Cu toate acestea, aceştia nu exclud reveniri de profit, pe fondul reducerilor de costuri, care, până acum, nu prea s-au regăsit în rezultatele afişate de societăţi.

Pe pieţele internaţionale însă, circa 74% din profiturile raportate de companiile americane pe trimestrul al treilea au fost peste aşteptări, reprezentând una dintre cele mai mari rate de depăşire a câştigurilor estimate din ultima decadă, potrivit unei analize realizate de firma de investiţii "Bespoke Investment Group".

Pe plan intern, analiştii cred că suntem încă departe de sfârşitul crizei, perspective mai bune fiind aşteptate abia după ce de-al doilea trimestru din 2010.

"Contextul a rămas unul negativ, însă estimările arată că acesta s-a mai stabilizat totuşi", ne-a spus Daniela Ropotă, analist la casa de brokeraj "Intercapital Invest". Domnia sa consideră că, dacă în lunile anterioare în prim plan a fost controlul strict al costurilor, de acum înainte centrul de greutate se va muta cel mai probabil, pe eficienţa şi pe creşterea volumului producţiei, păstrând vigilenţa asupra cheltuielilor.

"La modul general, companiile tind să-şi consolideze activitatea, în trimestrul al treilea faţă de perioada similară a anului trecut, situaţia financiară ramânând, în consecinţă, una negativă", a mai punctat analistul de la Intercapital Invest.

Şi Paul Brendea, de la "Prime Transactions", se aşteaptă ca rezultatele din trimestrul al treilea să fie mai slabe decât cele afişate la jumătatea anului, pe fondul diminuării cifrei de afaceri.

"Climatul economic s-a tot deteriorat şi evident vom vedea afaceri în scădere. Un scenariu pozitiv ar presupune un profit mai bun, însă cu siguranţă nu vom avea afaceri în creştere", ne-a explicat domnul Brendea.

Măsurile luate de companii pentru a se proteja împotriva crizei rămân încă o curiozitate, iar profitul de pe trimestrul al treilea ar putea oscila în funcţie de acestea, mai spune Paul Brendea, adăugând: "Trimestrul al treilea va fi mai slab decât trimestrul doi, şi cred că, per total, vom vedea scăderi inclusiv în trimestrul întâi din 2010".

Industria alimentară, cea mai ferită de criză

Companiile ce activează în sectoare defensive, a căror cerere este inelastică şi nu se modifică substanţial în perioade de nesiguranţă, precum şi cele care lucrează direct cu statul, sunt cele mai ferite de criză, în opinia analiştilor.

"Cele mai optimiste aşteptări se îndreaptă către industria alimentară şi companiile care beneficiază de contracte ferme cu statul", ne-a spus Cristian Alexa, analist în cadrul societăţii "Broker" Cluj Napoca.

Un exemplu în acest caz îl reprezintă "Condmag" Braşov, care şi-a depăşit profitul bugetat pe 2009 încă din primele şase luni ale acestui an.

Într-o situaţia similară este şi transportatorul de gaze "Transgaz", ale căror contracte încheiate cu statul i-au adus o îmbunătăţire considerabilă a cifrei de afaceri bugetate pentru anul în curs.

"Domeniul alimentar va fi şi el imun la scăderi, şi este foarte posibil să asistăm chiar la o creştere a vânzărilor la producătorii de lapte sau de carne", ne-a mai spus domnul Alexa.

Potrivit analiştilor, companiile care activează în industria grea sau în sectorul construcţiilor, vor continua să aibă cele mai slabe rezultate.

În cazul sectorului farmaceutic, aceştia se aşteaptă la o constanţă a marjelor de profit, însă la o scădere a cifrei de afaceri, în timp ce pe segmentul bancar, analiştii consideră că eventualele îmbunătăţiri vor fi minore, rezultatele din tranzacţii fiind esenţiale pentru a susţine, în continuare, performanţele financiare.

Pe plan macroeconomic, în cel de-al treilea trimestru, investiţiile au fost în scădere, moneda naţională depreciindu-se uşor, însă creditarea şi-a reluat, lent, creşterea în lunile august şi septembrie, după cinci luni consecutive de scădere. Potrivit studiilor, faţă de perioada similară a anului trecut, producţia şi comenziile industriale, afacerile în comerţ sau lucrările de construcţii au suferit o contracţie de până la un sfert din activitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eu sunt f optimist ! Si toata lumea ar trebui sa fie la fel. De ce? Pt ca doar in aceste conditii se plate castiga enorm cumparand ieftin ! Trebuie gandit pe termen lung si nu pe 6 luni, precum o fac distinsii analisti de Mai sus

    1. E bun acest tip de pesimism. Bursele externe si-au atins maximele ultimului an pe fondul unor predictii negative CONTRAZISE de rezultatele raportate.

      La fel se va intampla si la noi. Vom avea rezultate neasteptat de bune fata de pesimismul asteptarilor. Consecinta va fi CRESTEREA cotatiilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb