Moneda unică europeană s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, apropiindu-se de nivelul maxim al ultimelor şapte săptămâni raportat la dolar, în baza informaţiilor potrivit cărora a crescut peste aşteptări producţia industrială din Germania. Această evoluţie se adaugă altor date recente pozitive privind economia zonei euro, care alimentează speranţele că aceasta va ieşi din recesiune.
Euro a urcat cu 0,5% la ora 10.51, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3320 dolari. La data de 31 iulie, moneda unică atingea 1,3345 dolari, cel mai ridicat curs înregistrat după 19 iunie.
Comenzile industriale din Germania (ajustate) au sporit cu 3,8% în iunie, faţă de luna mai, când scăzuseră cu 0,5%, conform anunţului făcut ieri de Ministerul Economiei din Berlin. Analiştii preconizau un avans de numai 1% în iunie.
Totodată, Biroul Naţional de Statistică de la Londra a informat că producţia industrială din Marea Britanie a crescut cu 1,1% în iunie, comparativ cu mai, respectiv cu 1,2% în ritm anual, acesta fiind încă un semnal pozitiv pentru economia europeană (Marea Britanie este cel mai mare partener comercial al zonei euro).
Ascensiunea euro a fost influenţată, ieri, şi de anunţul privind evoluţia economiei italiene. Deşi aceasta a scăzut în trimestrul al doilea din anul curent, declinul este inferior celui din trimestrul întâi. Conform Institutului Naţional pentru Statistică de la Roma, PIB-ul ţării a scăzut cu 0,2% în perioada aprilie - iunie 2013, după un declin de 0,6% în primele trei luni ale anului.
Amintim că, potrivit declaraţiilor făcute săptămâna trecută de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, indicatorii economici recenţi privind zona euro semnalează că regiunea a depăşit cea mai grea perioadă.
Totuşi, analiştii sunt de părere că redresarea uniunii monetare europene este cu mult în urma celei din Statele Unite.