Urecheat bine la Bruxelles, premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri seara, că referendumul privind demiterea preşedintelui va avea loc conform deciziei Curţii Constituţionale - care presupune obligativitatea îndeplinirii cvorumului de 50% plus un alegător - deşi existau toate semnele că aceasta va fi ignorată.
Imediat după decizia Curţii (10 iulie), ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat că referendumul va fi organizat conform Ordonanţei de Urgenţă 41/2012 (care nu necesita un prag minim de participare), fiind susţinut de ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, care a motivat acest fapt că decizia Curţii viza doar o iniţiativă legislativă, care, nefiind promulgată lege, nu poate fi pusă în aplicare.
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, i-a cerut, ieri şi alaltăieri, premierului Victor Ponta să anuleze Ordonanţa de Urgenţă privind des-făşurarea referendumului tot printr-o ordonanţă de urgenţă şi nu prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să modifice legis-laţia, sesiune cerută de către premier pentru corelarea deciziei Curţii Constituţionale cu Legea şi Ordonanţa privind referendumul.
Premierul i-a replicat că Guvernul nu poate modifica Ordonanţa de Urgenţă privind referendumul, deoa-rece nu are dreptul să emită noi ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare. Această interdicţie a fost aprobată ca decizie de către Camera Deputaţilor, for decizional, pe 19 iunie.
• Problema referendumului afectează rapoartele CE pe justiţie pentru ţara noastră
Raportul Comisiei Europene (CE), realizat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind sistemul justiţiei din ţara noastră, va fi publicat pe 18 iulie, dată aleasă de către preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Citat de agenţia de presă Novinite, Barroso a precizat, ieri, că raportul va fi unul onest şi obiectiv, şi a confirmat o ştire bulgară privind tratarea separată a progreselor celor două ţări.
• Viviane Reding: Situaţia politică din România ar putea afecta progresele în aderarea la Schengen
Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, a explicat, miercuri, că situaţia politică din ţara noastră reprezintă "un mare pericol", putând afecta progresele spre o "integrare deplină" în Uniune.
Reding nu a exclus, la nivel personal, posibilitatea ca Executivul UE să continue "câţiva ani" supravegherea statului de drept în ţara noastră, "cu consecinţele pe care acest lucru le-ar avea" asupra integrării ţării în spaţiul Schengen.
Reacţionând la comentariile lui Reding, Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a apreciat, ieri, că este "inadecvat" pentru un comisar european să condiţioneze procedura de aderare a României la Schengen de o dezbatere politică.
• Presiunea de la Bruxelles
Aflat miercuri la Bruxelles, Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a declarat că valorile europene trebuie respectate de către toate statele membre ale UE, fără excepţie, fiind important ca la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu să fie asigurat cvorumul necesar, conform deciziei CCR.
După întâlnirea celor doi demnitari, Victor Ponta a afirmat: "Guvernul va organiza referendumul res-pectând legislaţia şi luând în consideraţie decizia Curţii Constituţionale, ca referendumul să fie considerat valid dacă jumătate din populaţia României îşi va exprima votul pe 29 iulie. Vom lua toate măsurile administrative şi guvernamentale pentru a ne asigura că toate deciziile Curţii sunt respectate şi vom răspunde tuturor îngrijorărilor legitime exprimate de partenerii noştri europeni. Guvernul va organiza referendumul potrivit legii şi deciziei Curţii Constituţionale".
Premierul a subliniat, însă, că nu Guvernul, ci doar Parlamentul poate schimba legea, motiv pentru care a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere, cu propunerea ca, săptămâna viitoare, să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară şi să pună legea în acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Astfel, se pare că Ponta şi-a revizuit discursul pentru a nu strica relaţiile cu oficialii europeni, care s-au declarat îngrijioraţi, în repetate rânduri, de atacul asupra instituţiilor democratice a liderului PSD.
Victor Ponta a avut programate, ieri, întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene şi cu Herman van Rompuy, Preşedintele Consiliului European.
• Referendumul va fi monitorizat de CE
Liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, a anunţat, ieri, în urma întâlnirii cu Ponta, că referendumul privind demiterea preşedintelui va fi monitorizat de către Comisia Europeană (CE). Domnia sa a motivat decizia ca o asigurare a oficialilor europeni împotriva suspiciunilor conform cărora normele UE nu ar urma să fie respectate, în cadrul referendumului.
"Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept", a mai subliniat Stanişev.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a precizat, în urma anunţului lui Stanişev, că domnia sa nu crede că avem nevoie de monitorizare, explicând: "România este un stat stabil din punctul de vedere al funcţionării instituţiilor implicate în referendum".
1. un imatur
(mesaj trimis de Mama lui Ponta în data de 13.07.2012, 07:56)
Oameni buni, e copilul meu. Rau era de mic. Fura, plagiaza, minte. II plac banii. Si Dacianei ii plac banii. Noua ne plac banii nemunciti.
2. jalnic si penibil..............
(mesaj trimis de banel în data de 13.07.2012, 15:39)
acest pitecantrop al politicii romanesti si asta impreuna cu biumacul si betivul de la Cotroceni!!!Ei isi permit sa rada de Basescu??Pai ,nu ai ajung nici la genunchi lui Base,la toate capitolele.
Sunt hoti de doua parale,mincinosi amandoi,parsivi,imaturi politic si cu un retard vizibil in ceea ce priveste politica.
Pitecantropii astia reprezinta poporul???Nici vorba,sunt niste oameni de paie a kaghebistilor din usl care nu stiu altceva decat sa minta,sa insele si sa faca un rau enorm romanilor de pretutindeni.
Sigur pe justitie vom fii blocati de CE iar cat priveste Schengen...cel putin un an,nu avem nici o speranta.USL a facut ce stie el mai bine,sa minta,sa insele,s ate fure si sa intoarca Romania cu 23 de ani in urma!!!!!!Ceausescu a facut estule rele dar a facut si mult bine si pe langa acesti pitecantropi,Ceausescu este un adevarat erou national!!!!!!!!
Tara asta nu a mai fost atata de gresit si prost condusa de la regele mihai ,incoace.Astia doi pitecantropi au in comun cu regele mihai faptul ca ,pentru interesele lor ne-au vandut rusilor pe nimic si sunt de o lasitate si prostie inimaginabila!!!!!!
Ponta asta si vagabondul de la Cotroceni sunt cele mai jalnice fapturi politice din istoria postdecembrista a Romanie.
Jalnic este si poporul pentru ca poate alege acesti doi pitecantropi sa-i reprezinte.
Ce au reusit pitecantropii astia doi de cand au venit la putere:
- au mintit continuu si poporul si UE
- au creat cele mai grave tulburari intre organismele statului si au agravat enorm,imaginea Romaniei
- au ridicat ,prin miscarile lor debilo-politicesti,valoarea euro si dolarului creeind o serioasa problema imortatorilor,investitorilor si tuturor romanilor care au credite raportate la euro
- ne-au stricat relatiile politice cu state fanion ca Germania,Oland,Franta,etc care ne privesc consternati cum de am putut alege atata de prost la sefia tarii
- au facut de ras CCR si ICR precum si Monitorul Oficial in fata Europei iar Justitia care incepuse sa se mai ridice in ochii Europei a fost din nou aruncata ,ca imagine,in neantul comunist!!!
- suntem din nou priviti ca niste barbari,imbecili si fara constiinta in a vota ceva mai bun decat am avut
- l-au dat jos pe Basescu care era singurul garant al democratiei in aceasta tara
- au creat un haose legislativ intre puterile tarii si au pus la Presidentie un chiulau,betiv,pokerist si cu o fata de vagabond de gara
Astea sunt marile realizari ale Romaniei lui ponta si antonescu!!!
Astia doi si toti uselistii nu merita nici macar majuscule,la cat demici si tampiti sunt!!!!!