ÎN CIUDA OPINIEI ACŢIONARILOR CONTESTATARI Convocarea AGA, revocată de conducerea SIF Transilvania

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 ianuarie 2016

Convocarea AGA, revocată de conducerea SIF Transilvania

Actualizare 11:47 Acţionari ai SIF Transilvania semnalează un precedent periculos pentru întreaga piaţă de capital

Grupul de acţionari ai SIF Transilvania, care a solicitat recent managementului societăţii discutarea opţiunilor de modernizare a societăţii în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, a făcut astăzi apel faţă de decizia Tribunalului Braşov de a suspenda punerea în executare a cererii de convocare a Adunării Generale, potrivit unui comunicat de presă. Apelul se bazează pe constatarea că instanţei i-au fost prezentate în mod denaturat intenţiile grupului de către managementul SIF, iar decizia a fost luată astfel în regim de urgenţă, fără citarea părţilor şi fără ca instanţa să cunoască punctul de vedere al grupului de acţionari, se precizează în comunicat.

"Acţionarii semnatari ai cererii de convocare AGA vor sesiza atât ASF cât şi toate celelalte instituţii competente asupra tentativei conducerii SIF Transilvania de a bloca dialogul autentic între acţionari şi asupra încălcării dreptului acestora de a-şi exprima deschis punctele de vedere, conform reglementărilor şi legislaţiei în vigoare", scrie comunicatul.

În acelaşi timp, grupul de acţionari semnalează că situaţia creată poate reprezenta un precedent deosebit de periculos pentru întreaga piaţă de capital şi, în general, pentru orice companie din România, precizează sursa citată.

"Faptul că managementul unei societăţi, folosindu-se de poziţia privilegiată pe care o poate utiliza societatea însăşi pentru a cenzura dreptul acţionarilor - în fapt, chiar proprietarii societăţii - de a propune şi discuta teme de interes în cadrul AGA reprezintă o limitare semnificativă a accesului acţionarilor la viaţa societăţii şi la procesul decizional. O astfel de limitare a exercitării unor drepturi legitime, va fi percepută cu siguranţă ca un semnal negativ de către investitorii de pe piaţa de capital şi anulează eforturile autorităţilor statului şi instituţiilor pieţei de capital de promovare a măsurilor ce ţintesc atragerea de investitori", se mai arată în comunicat.

Cu toate că, în mod formal, conducerea SIF a convocat AGA cerută de grupul de acţionari, în aceeaşi zi, a cerut Tribunalului Braşov să suspende obligaţia de convocare a AGA invocând în mod nejustificat un pretins abuz de minoritate către Tribunalul Braşov. Asupra acestui demers, managementul SIF a omis cu bună ştiinţă să informeze piaţa prin Raport Curent, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, precizează sursa citată.

"Decizia ulterioară de a revoca Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SIF 3, pe baza unei interpretări abuzive a hotărârii instanţei, înainte de epuizarea termenului de apel, este încă un factor care transmite pieţei şi investitorilor faptul ca oricând astfel de abuzuri se pot repeta", scrie comunicatul.

Cea mai importantă solicitare a Grupului semnatar este alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin metoda votului cumulativ, în sensul susţinerii reprezentării în cadrul acestui organ de conducere al societăţii a tuturor categoriilor reprezentative de acţionari ai SIF Transilvania (instituţionali, profesionali, profesionişti independenţi şi acţionari de retail). Din momentul intrării României în Uniunea Europeană, această modalitate de vot a fost consfinţită de legislaţia în vigoare ca fiind un drept fundamental al acţionarilor minoritari, care poate fi solicitat cel mult o dată într-un exerciţiu financiar şi care, tocmai din acest motiv, nu este susceptibil de un abuz de minoritate, precizează comunicatul.

Acţionarii, care deţin 8.09% din capitalul social al SIF Transilvania, au solicitat managementului societăţii, în luna decembrie 2015, convocarea unei AGA pentru a discuta modernizarea SIF, adaptarea la cele mai bune practici şi alinierea la noile tendinţe ale pieţelor, informează comunicatul de presă.

Grupul de acţionari şi-a argumentat solicitarea pe constatarea că deciziile luate de management în privinţa investiţiilor în companiile din portofoliul societăţii au creat pierderi semnificative societăţii, de-a lungul timpului.

"Analiza portofoliului de active din domeniul turismului arată, potrivit estimarilor grupului de acţionari, pierderi de peste 50 de milioane de euro. Din acest motiv grupul susţine că este nevoie de o nouă strategie de administrare a portofoliului societăţii, în interesul societăţii şi al acţionarilor", se mai arată în comunicat.

(I.D.)

------

Directoratul şi Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania au decis să revoce Convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 15/16 februarie 2016, după ce instanţa a suspendat cererea unui grup de acţionari privind schimbarea actualei conduceri, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Din grupul de acţionari cu o deţinere cumulată de peste 8%, care contestă managementul SIF3, fac parte Corin Ioan Trandafir, Ilie Stoichescu, Radu Toia, Constantin Frăţilă, Maria-Alexandra Frăţilă, Radu Ciuceanu, Gabriela Alexa, Broadhurst Investments Limited, FDI Certinvest Dinamic, administrat de SAI Certinvest SA, FDI Certinvest Prudent, reprezentat de SAI Certinvest SA, FDI Certinvest XT Index, administrat de SAI Certinvest SA, FDI Certinvest BET FI Index, administrat de SAI Certinvest SA şi Fondul de Pensii Facultative Pensia Mea, administrat de Certinvest Pensii Sociale de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative.

Ordinea de zi pentru AGA din 15/16 februarie 2016 conţinea aprobarea declanşării acţiunii în răspudere pentru management necorespunzător împotriva membrilor directoratului şi alegerea unui nou Consiliu de Supraveghere.

SIF Transilvania a dat în judecată acţionarii "revoluţionari" şi a solicitat instanţei să constate şi să reţină abuzul de minoritate săvârşit de aceştia, în mod concertat şi nulitatea absolută a cererii de convocare a adunării generale a acţionarilor SIF Transilvania menţionată.

Acţionarii semnatari ai solicitării de convocare a AGA la SIF Transilvania consideră că Hotărârea Tribunalului Braşov de suspendarea a cererii lor, nu poate produce vreun efect în ceea ce priveşte convocarea AGA.

"Directoratul SIF şi-a îndeplinit obligaţia de convocare, urmând ca AGA solicitată să se ţină în condiţiile comunicate", ne-au transmis, joi, aceşti acţionari, adăugând: "Orice altă interpretare ar reprezenta o limitare a drepturilor acţionarilor minoritari şi ar conduce la crearea unui precedent periculos pentru piaţa de capital în ansamblul ei. Suntem convinşi că situaţia va fi îndeaproape urmărită de instituţiile pieţei şi că acestea vor avea o abordare adecvată în scopul protejării intereselor acţionarilor SIF".

În aceste condiţii, şi acest conflict se va tranşa cel mai probabil în instanţele de judecată, ceea ce înseamnă că va fi unul prelungit.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. E mintea noptii, un tribunal se implica la furtul constant al lui Fercala si tine captiv orice actionar care nu este de acord cu salariul lui de 850 milioane lei lunar precum si cu furturile de zi cu zi al megainfractorului FERCALA.

    1. Da. La bv totul e posibil

      Atat ate salar?

    Cit timp exista SIFuri nu exists bvb. Si viceversa.

    Mafia s-a creeat cu idivizi de genul FERCALA dar intodeauna aparati de magistrati corupti. Noul presedinte al CSM , chiar zicea ceva de procuparea fata de MCV.Pai cel mai lesne este sa-si gaseasca propri corupti din magistratura !

    1. Chiar daca nu cred ca esti magistrat, ai perfecta dreptate, dar ei la fel ca si DUMNEZEU , nu pot fi trasi la raspundere.(chiar daca nu au nici o legatura cu latura divina) M.C.V. e pentru catei nu pt magistrate !

    bravo fercala.da-i in gura masi de actionari.

    1. lasa ca sti tu fecala ce e mai bine , nu tampiti de proprietari,asa ca subscriu, da-I in gura mati !

      Pai daca nu stiti sa scrieti asa va trebuie

      Se scrie ma-sii si ma-tii 

      Si nu tâmpiții de proprietari

      Si nu tâmpiții de proprietari

      Si nu tâmpiții de proprietari

    Cum este posibil ca un grup de actionari sa nu poata convoca AG in conditiile legii? In alta ordine de idei nu inteleg abuzul de minoritate - adica daca esti minoritar (si la SIF-uri numai actionari minoritari sunt, deci minoritar sau actionar este totuna) sau altfel spus actionar, nu poti avea opinii pentru ca faci un abuz daca acestea sunt critice la adresa conducerii? ASF-ul trebuie sa faca ceva pt ca este domeniul ei de competenta. Insa cum sa faca ASF-ul ceva cand a existat migrarea cadrelor intre ASF si SIF3? Conducerile lor sunt infratite. ASF este o terta parte si chiar mai mukt decat atat, supraveghetor si chiar arbitru. Trebuie ca grupul care a solicitat convocarea AGA sa emita un comunicat de presa prin care sa solicite tuturor actionarilor care doresc convocarea AGA sa transmita pe adresa de e-mail a ASF si a publicatiei bursa (ca observator independent) dorinta lor in acest sens indicand numele, prenumele si numarul de actiuni detinute. In acest fel va fi clar pentru toata lumea cum stau lucrurile iar ASF va putea astfel sa ia masuri in consecinta. Nu se mai poate continua asa cu atatea abuzuri din partea conducerilor SIF in generala si a lui frecala (nume predestinat) in particular.

    1. Vor fi sesizate aceste aspecte la uniunea europeana ,atat pe domeniul pietei de capital cat si pe domeniul juridic.Atunci sa vezi INVESTITII IN ROMANIA si analize pe MCV

      Fondul Prpoprietatea nu a avut nici un moment manager legal si cu toate acestea a fost lichidat profesionist. Asa ca sesizarea ASF sau UE este de prisos. Pana nu este ordin pe unitate nu se face nimic.

    Ceea ce face fercala este incadrabil la criminalitate cu consecinte deosebit de grave, el a pus mana pe sute de milioane de EURO, proprietatea actionarilor de altfel, si acum ii trimite la plimbare cu ajutorul JUSTITIEI BRASOVENE ! Halal natiune !

    1. orisicum o aga este obligatorie in lunile urmatoare si cu 8-9%, cat au "minoritarii" cred ca se poate introduce orice punct pe ordinea de zi doresc.

      Nu se poate face contestatie ?

    Fercala ne arata de fiecare data cine este Seful la SIF3,e posibil sa avem surpriza ca si la sfarsitul mandatului actual,sa fie ales din nou,doar are referinte bune,nu ? Nu cred ca s-a nascut omul / grupul care sa il dea jos pe ”nemuritor ”....din pacate

    1. Fercala nu va mai pune nimic pe ordinea de zi , daca nu -I convine , orice comletare va fi abuz de minoritate , are precedent creeat , ASF pe linie de suprveghere si control al pietei nu a facut nimic, CSM pe linie de inspectie judiciara urmeaza sa se pronunte. Sincer cred ca numai DNA poate sa-l resolve pe FERCALA.

      frumos-elegant-cat-de-cat.

      pa c-pac. 

    Bravo Fercala.

    Intoarcei cu aceeasi moneda lui Fratila cum t-ia facut el la CMCM de nu poti sa conduci societatea desi esti actionar majoritar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb