ÎN CONTEXTUL OFERTEI MEDLIFE Cod pentru corectarea conduitei lui Lucian Anghel

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 decembrie 2016

Lucian Anghel

Lucian Anghel

Asociaţia Brokerilor şi BVB vor să adopte un Cod de Conduită al Intermediarilor Financiari din Piaţa de Capital

Asociaţia Brokerilor şi Bursa de Valori Bucureşti vor iniţia un proiect ce va fi realizat în colaborare cu organizaţiile de investitori individuali, care va conduce la adoptarea unui Cod de Conduită al Intermediarilor Financiari din Piaţa de Capital, potrivit unui comunicat de presă comun al celor două instituţii. Demersul acestor două organizaţii a fost făcut în urma declaraţiilor unor brokeri în mass-media referitoare la preţul din oferta MedLife, potrivit lui Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB. Şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, ne-a spus că iniţiativa realizării acestui Cod de Conduită al Intermediarilor Financiari din Piaţa de Capital a fost luată în urma ieşirilor în spaţiul public ale participanţilor la piaţă, manifestări care pot să altereze ofertele publice: "Toată lumea ar trebui să se comporte cu responsabilitate şi calm şi să-i lase pe brokeri să prezinte oferta investitorilor."

Dan Paul, Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, au declarat:

"Unul dintre pilonii unei pieţe de capital dezvoltate îl reprezintă comunicarea dintre profesioniştii din piaţă cu publicul larg, inclusiv clienţi. Pieţele instrumentelor financiare care asigură transferul fondurilor, proces care implică emitenţii de instrumente financiare şi investitorii, îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu public.

Este în interesul vital al întregii comunităţi a pieţei de capital ca profesioniştii pieţei să urmeze, în contextul serviciilor prestate clienţilor, anumite reguli de conduită profesională şi când participă în «piaţa» opiniilor şi a schimburilor de idei. (...) Considerăm că este necesară stabilirea unui set de reguli de conduită, pentru îmbunătăţirea celor mai bune practici ale intermediarilor, un set relevant printre altele, şi pentru prezenţa lor în spaţiul public. Chiar dacă această reflecţie este determinată de contextul creat de o tranzacţie IPO în curs de desfăşurare (n.r. oferta Medlife), considerăm că scopul şi domeniul de aplicare al setului de bune practici ar trebui să fie mult mai larg."

"Spaţiul public ar trebui să fie liber de declaraţii, prin care exprimarea opiniilor cu privire la rentabilitatea economică a anumitor operaţiuni se confundă cu rolul brokerilor în primirea şi executarea ordinelor primite şi, mai ales, se suprapune cu rolul analiştilor financiari şi a informaţiilor cuprinse în documentaţia aferentă tranzacţiilor, care ar trebui să reprezinte principală sursă de informaţii", consideră într-un comunicat de presă Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, precizând: "Importanţa activităţii analiştilor profesionişti pe piaţa românească de capital ar trebui să crească semnificativ, iar «ordinea informaţională», ca parte din guvernanţa corporativă în sens larg a instituţiilor financiare, ar trebui să fie consolidată."

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a fost primul oficial care a avansat o cifră estimativă pentru oferta MedLife - de 170-200 milioane euro -, în condiţiile în care compania făcuse numai un anunţ preliminar, iar intermediarii nu prezentaseră încă un prospect, care trebuia aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Surse din cadrul ASF ne-au spus că declaraţia preşedintelui BVB este "în zona manipulării de piaţă". Acestea ne-au declarat: "Preşedintele BVB nu are voie să facă astfel de declaraţii, de natură să influenţeze investitorii. Vorbim despre o companie care nu a anunţat preţul din ofertă, iar Lucian Anghel anticipează."

Compania MedLife a fost evaluată la 681 milioane de lei (151 milioane de euro), conform preţului maxim anunţat (35 lei/acţiune), în prospectul ofertei, prin care V4C Eastern Europe Holding V Limited ("V4C") şi International Finance Corporation ("IFC"), vor să vândă un pachet de 44%.

Unii brokeri au spus că preţul maxim supraevaluează compania, având în vedere datele sale financiare. Unii analişti din piaţă au susţinut că evaluarea din ofertă este un multiplu de aproximativ 13 ori EBITDA (profitul operaţional înainte de taxe, dobânzi şi amortizări), în timp ce, pe piaţa serviciilor medicale, vânzările recente s-au făcut la un multiplu de 8.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Câinele moare de drum lung si românii de grija IFC si V4C. In realitate multe IPO-uri au fost niste pocnitori: FLA recte Flamingo si SNN adică Nuclearelectrica sunt doar doua exemple de IPO-uri care au volatilizat banii românilor. Prin urmare, e perfect justificată conduita unui oficial roman care previne cetățenii asupra unor riscuri (adică procedează exact pe dos fata de isarescu). Asta e treaba unui oficial roman, chiar daca isi scrasneste IFC dintii de animal de prada suparat ca cineva i-a speriat vanatul. E cam neobisnuit intr-o colonie, dar asta e... "mai nasc si Moldova oameni".

    cod de condita sau mai bine spus ingradirea libertqtatii de exprimare

    1. NEA Lucian si cu moi am bait o cafeluta la Opera Veche. E super baiat , finutz, citit. Ce-I lipseste e dezinvoltura Lui NEA Andreas, da lucram la ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb